SUOMEN
GOLFLIITTO

Asko Arkkola kuuluu niiden harvalukuisten ihmisten joukkoon, joiden elämään golf on kuulunut syntymästä lähtien. Hänen isänsä Lauri toimi Helsingin Talin golfkentän kenttämestarina, ja Arkkola asui koko lapsuutensa ja nuoruutensa golfkentän pihapiirissä.

Asko Arkkola aloitti Talissa caddienä heti, kun voimat alkoivat riittää painavan bägin kantamiseen tai vetämiseen. Poikavuosinaan Arkkola työskenteli lisäksi kentänhoidossa, isänsä alaisuudessa, ja tutuiksi tulivat myös caddiemasterin tehtävät. Kentälle ei edes kenttämestarin pojalla ollut asiaa muulloin kuin mailapoikien kilpailupäivänä kerran kesässä. Salaharjoittelu oli kuitenkin tavallista, samoin kuin pelit omatekoisiin reikiin Talin metsissä.

Helsingin Golfklubin jäseneksi Asko Arkkola hyväksyttiin vuonna 1958, ja jo viiden vuoden kuluttua hän saavutti miesten SM-kisoissa hopeamitalin. Hopeamitaleita tuli myöhemmin vielä kaksi lisää, samoin kaksi pronssimitalia. SM-kisojakin tasokkaamman Erkko Trophyn Arkkola vei nimiinsä vuonna 1971.

1960- ja 70-luvuilla Asko Arkkola edusti Suomea EM- ja PM-kilpailuissa. Kilpailumenestystä on tullut myös senioritasolla, jossa hän on voittanut kaksi Suomen mestaruutta ja yhden reikäpelimestaruuden. Senioreissakin hän on edustanut maataan EM-kisoissa.

Helsingin Golfklubin kapteenina Asko Arkkola toimi vuosina 1999–2000, ja on ollut useaan otteeseen seuran hallituksessa ja eri toimikunnissa. Hänelle on myös kertynyt lukuisia maajoukkueiden kapteenin tehtäviä.

Suomen Golfliiton hallituksessa Arkkola on toiminut kaksi kolmivuotiskautta. Suomen golfammattilaisten liitto PGA, valitsi hänet puolestaan toiseksi puheenjohtajakseen. Amatööristatustaan Arkkola ei valinnasta huolimatta menettänyt.

Asko Arkkolan ääni tuli aikanaan tutuksi koko golfia seuraavalle yleisölle television välityksellä. Arkkola selosti yhdessä Lassi Tilanderin kanssa golfin major-turnauksia yhteensä kymmenen vuoden ajan TV Nelosella. Arkkolan syvää lajituntemusta on hyödynnetty uusia golfammattilaisia kouluttavassa Vierumäen urheiluopistossa, jossa Arkkola on luennoinut golfin historiasta ja säännöistä.

Viime vuosina Asko Arkkola on toiminut tärkeiden kotimaisten kilpailujen ammattitaitoisena tuomarina ja valvonut kilpailukenttien virittämistä kisakuntoon.

Arkkola pelaa edelleen ahkerasti, ja hän on mailoja selässään kantavana useina aamuina tuttu näky isänsä suunnittelemalla kotikentällä, jossa hän tuntee jokaisen kiven ja kannon, alueen runsaasta linnustosta puhumattakaan.