SUOMEN
GOLFLIITTO

Mullistavista muutoksista ei ole kyse, vaan useita rangaistuksia on lievennetty ja kieltä sekä termistöä selkeytetty. Merkittävimmät muutokset koskevat esimerkiksi rikkoutuneen mailan korvaamista, yksinkertaistunutta linjassa taaksepäin vapautumista, luonnonvoimien liikuttaman pallon takaisin asettamista ja ensimmäistä kertaa myös toimintarajoitteisten golfarien säännöt on otettu osaksi sääntökirjaa ja ne muodostavat sääntökokonaisuuden numero 25.

Hyödyllistä sääntöasiaa ja -testejä R&A:n sivuilla englanniksi TÄSSÄ.

 

Pelaajan ykkösapuriksi printattujen sääntökirjojen rinnalle nousee R&A:n sääntösovellus, joka toimii myös täysin suomeksi, kun kielen vaihtaa sovelluksen asetuksista. Huomioithan, että sinulla täytyy olla sovelluksen uusin versio käytössäsi. Sääntösovellus löytyy kätevästi myös eBirdie-sovelluksesta.

Voit ladata itsellesi suomenkielisen sääntökirjan (PDF) TÄSTÄ.

Hanki oma painettu sääntökirjasi:
PELAAJIEN TILAUSLINKKI
SEUROJEN TILAUSLINKKI

Perusperiaate

Golfissa peli käynnistyy avauslyöntipaikalta, tiiltä. Seuraavilla lyönneillä palloa pelataan väylältä tai karheikosta viheriölle, jossa on reikä. Pelin tarkoituksena on pelata pallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Täyteen pelikierrokseen sisältyy 18 reikää.

Golfissa on kaksi toisistaan poikkeavaa pelimuotoa. Reikäpelissä pelataan reiän voitosta. Lyöntipelissä voittaja on se, joka pelaa pelikierroksen vähimmillä lyönneillä.

Golfin kolme kantavaa periaatetta ovat:

  • Pelaa kenttä sellaisena, kuin se on
  • Pelaa pallo sijaintipaikaltaan.
  • Jos ei kyetä pelaamaan kummankaan periaatteen mukaisesti, niin sitten palloa pelataan sääntöjen mukaisesti.

Pelaajan on tunnettava säännöt kyetäkseen pelaamaan sääntöjen mukaisesti. Ohessa on sääntöjen yksinkertaistettu yhteenveto sekä alkuun video, johon koottu olennaiset vinkit.

Säännöt lyhyesti

Ennen pelikierroksen aloittamista:

  • Perehdy paikallissääntöihin.
  • Merkitse pelipallosi tunnistamista varten.
  • Laske mailojesi lukumäärä. Pelaajalla voi olla pelikierroksella korkeintaan 14 mailaa.

Pelatessasi et voi lyödä harjoituslyöntiä pallolla.

Aloituslyönti

Pallo on pelattava tiimerkkien sisäpuolelta. Tiiausalue jatkuu kaksi mailanmittaa tiimerkkien etureunasta taaksepäin.

  • Pelaaminen tiiausalueen ulkopuolelta: reikäpelissä ei seuraa rangaistusta, mutta vastustaja voi vaatia lyönnin uusimisen. Lyöntipelissä pelaaja saa kahden lyönnin rangaistuksen ja pallo on pelattava tiiausaalueelta.

Pallon pelaaminen

Pelaa pallo sijaintipaikaltaan. Älä paranna pallon asemaa, lyönnin vaatimaa aluetta tai pelilinjaa. Pelaaja ei saa liikuttaa, taivuttaa tai katkaista mitään kasvavaa tai kiinteää. Pelaaja saa asettaa jalkansa tukevasti asettuessaan lyöntiasentoon. Lyöntiasentoa ei saa keinotekoisesti parantaa. Ruohoa tai maata ei saa painaa alaspäin tai tasoittaa.

Palloa on lyötävä kunnolla. Palloa ei saa työntää, kauhoa tai laahata.

Väärää palloa pelattaessa pelaaja menettää reikäpelissä reiän ja lyöntipelissä saa kahden lyönnin rangaistuksen. Lyöntipelissä on pelaajan tämän jälkeen pelattava alkuperäistä palloa.

Viheriöllä

Viheriöllä pelaaja voi merkitä pallon paikan, nostaa pallon ja puhdistaa sen. Pallo on asetettava tarkasti alkuperäiseen paikkaansa.

Viheriön pintaa ei voi testata raaputtamalla sen pintaa tai vierittämällä palloa siinä.

Pysähtynyttä palloa liikutetaan

Jos pelaaja, hänen pelipartneri tai caddie liikuttaa pelaajan palloa vahingossa palloa etsittäessä ei siitä seuraa rangaistusta.  Pallo on asetettava takaisin paikalleen.

Viheriöllä olevan pallon vahingossa liikuttamisesta ei myöskään seuraa rangaistusta ja pallo on asetettava takaisin paikalleen.

Jos pelaaja, hänen pelipartneri tai caddie liikuttaa pelaajan palloa muutoin kuin etsittäessä tai viheriöllä, seuraa tästä yhden lyönnin rangaistus ja pallo on asetettava takaisin paikalleen.

Liikkuvan pallon suuntaa muutetaan tai pallo pysäytetään vahingossa

Jos pelaaja, pelipartneri tai caddie pysäyttää pallon tai muuttaa sen suuntaa tai pallo osuu näihin, ei tästä seuraa pelaajalle rangaistusta. Pallo pelataan siitä, mihin se jäi.

Nostaminen, pudottaminen ja asettaminen

Nostettaessa palloa on sen paikka merkittävä, jos se asetetaan takaisin paikalleen. Jos pallo on pudotettava tai asetettava johonkin muuhun paikkaan (esimerkiksi vapauduttaessa kunnostettavalta alueelta) suositellaan pallon alkuperäinen paikka merkittäväksi.

Pudottaminen: Pudota pallo polven korkeudelta, ja varmista että pallo putoaa ja jää vapautumisalueelle.

Irrallinen luonnonhaitta

Irrallisen luonnonhaitan voi poistaa. Jos kosketat irrallista luonnonhaittaa ja pallosi liikkuu, saat lyönnin rangaistuksen ja pallo on asetettava takaisin paikalleen. Irrallisen luonnonhaitan voi poistaa myös estealueelta sekä bunkkerista. Viheriöllä ei rangaistusta seuraa, jos pallosi liikkuu poistaessasi irrallista luonnonhaittaa.

Haitta

Tarkista aina kentän paikallissäänöistä, onko niissä kiinteistä haitoista eri mainintaa (tiet, polut jne.).

Liikuteltavat haitat (haravat, roskat jne) voi poistaa koko kentän alueella. Jos pallo liikkuu, se siirretään rangaistuksetta takaisin paikalleen.

Jos kiinteä haitta (esim. kastelulaitteen kansi) häiritsee pelaajan lyöntiasentoa tai hänen lyöntiään, pallon voi pudottaaenintään  mailan mitan päähän lähimmästä paikasta, jossa vapaudutaan haitasta ja joka ei ole lähempänä reikää. Pelilinjalla olevasta haitasta ei voi rangaistuksetta vapautua. Viheriöllä puttilinjalla olevasta kiinteästä haitasta voi rangaistuksetta vapautua.

Tilapäinen vesi, kunnostettava alue

Jos pallo on tilapäisessä vedessä, kunnostettavalla alueella, eläimen tekemässä kolossa (esim. myyrän kolo), pallon voi pudottaa rangaistuksetta mailan mitan päähän lähimmästä paikasta, jossa vapaudutaan olosuhteiden vaikutuksesta ja joka ei ole lähempänä reikää.

Estealueet

Pallo keltaisella estealueella (keltaiset paalut tai viiva) Pallon voi pelata paikaltaan ilman rangaistusta. Yhden lyönnin rangaistuksella voidaan:
a) pudottaa pallo mihin tahansa lipun linjassa taaksepäin kohdasta, jossa pallo leikkasi vesiesteen rajan
b) pelata pallo kohdasta, josta löit pallon vesiesteeseen

Pallo punaisella estealueella (punaiset paalut tai viiva)  Käytössäsi on kaikki äskeisen keltaisen estealueen vapautumisvaihtoehdot. Lisäksi voit pudottaa pallon enintään kahden mailanmitan päähän kohdasta, josta pallo meni punaiselle estealueelle.

Pallo kadonnut tai ulkona

Jos pallosi on kadonnut estealueen ulkopuolelle tai on ulkona, on uusi pallo pelattava yhden lyönnin rangaistuksella edellisen lyönnin paikalta.

Pallo on kadonnut, jos sitä ei kyetä löytämään tai tunnistamaan kolmen minuutin kuluessa.

Jos epäilet, että pallo on kadonnut estealueen ulkopuolelle tai on ulkona, voit pelata varapallon. Sinun pitää ilmoittaa selkeästi pelaavasi varapallon.  Varapallo on pelattava ennen kuin lähdet etsimään alkuperäistä palloa.  Jos alkuperäinen pallosi on kadonnut tai on ulkona, sinun on jatkettava varapallolla yhden lyönnin rangaistuksin. Jos alkuperäinen pallo löytyy eikä ole ulkona,  on peliä jatkettava alkuperäisellä pallolla ja varapallo on hylättävä.

Pallo pelaamattomassa paikassa

Lukuun ottamatta estealuetta voit julistaa pallosi olevan pelaamattomassa paikassa (sinulla on yksinomainen ratkaisuvalta asiassa). Yhden lyönnin rangaistuksin voit

  1. pudottaa pallon enintään kahden mailanmitan päähän pallon sijaintikohdasta, ei kuitenkaan lähemmäksi reikää.
  2. pudottaa pallon sijaintikohtansa taakse miten kauas tahansa pitäen pallon sijaintikohtaa suoraan pudotuskohdan ja reiän välissä.
  3. pelata pallon edellisen lyönnin paikalta.