SUOMEN
GOLFLIITTO

Pikaopas

Golfkäyttäytyminen on normaalia kohteliasta käyttäytymistä. Golfkentille on pitkän historiansa aikana kehittynyt oma tapakulttuurinsa, josta lajia tuntemattomilla on usein virheellisiä mielikuvia, ja joka joskus vierastuttaa lajia aloittavaa. Käytännössä kyse on kuitenkin vain turvallisesta, muut pelaajat huomioivasta ja kenttää kunnioittavasta käytöksestä.

Yhteiset säännöt tuovat peli-iloa kaikille, tarkoituksena turvallinen ja ripeästi etenevä peli.

Golfkäyttäytymisen (aiemmin etiketti) oleelliset asiat ovat tiivistetysti seuraavat:

 • Huomaavaisuus toisia pelaajia kohtaan – älä liiku tai melua muiden lyödessä
 • Turvallisuus kentällä ja harjoitusalueilla
 • Ripeästi etenevä pelitapa – ei kuitenkaan tarvitse juosta
 • Kentän kunnosta huolehtiminen: paikkaa aina jälkesi
 • Kenttien ohjeistusta kunnioittava pukeutuminen
 • Puhelin on hyvä pitää äänettömällä
 • Muista urheilumuodoista poiketen golfia pelataan suurimman osan aikaa ilman tuomaria. Peli perustuu pelaajan tinkimättömään sääntöjen noudattamiseen. Tätä tarkoittaa pelin henki.

Golfia aloittavan tulisi ymmärtää golfkäyttäytymisestä ainakin seuraavat asiat: fore!-huuto vaaratilanteessa, lyöntijärjestys, sijoittuminen omassa ja muiden lyöntitilanteessa, ripeä omaan lyöntiin valmistautuminen, varusteiden sijoittaminen ja kentällä liikkuminen, lyöntijälkien korjaaminen, toiminta viheriöllä ja kenttähenkilökunnan huomioiminen.

Golfpukeutuminen

Golfpukeutuminen on nykyisin urheilullista, käytännöllistä ja värikästä. Mielikuva ruutuhousuista ja kauluspaidoista on pahasti vanhentunut. Pukeutumisen ohjeistus vaihtelee eri kentillä, mutta yleinen suuntaus on muuttunut Suomessa rennommaksi vuosi vuodelta.

Osalle kentistä pääsee jo kauluksettomassa paidassa, mutta hyvä yleisohje on pukeutua pikeepaitaan. Alaosassa käytetään housuja, sortseja tai hametta. Siistit farkutkin ovat pääsääntöisesti sallittuja.

Neuleet, paksummat puserot ja erilaiset tuuli- ja sadeasut kuuluvat luonnollisesti viileän ja kostean kelin golfpukeutumiseen. Tyypillinen päähine on lippalakki, mutta golfkentillä näkee kaikenlaisia päähineitä pipoista huiveihin ja stetsoneihin.

Golfiin sopivia vaatteita myydään kaikissa urheilu- ja vaateliikkeissä, ja monella löytyy niitä jo omasta takaa, joten pukeutumisesta ei lajia aloittelevan kannata missään nimessä kannata stressata!

Turvallisuus

Kovalla vauhdilla lähtevä golfpallo voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia vammoja. Siksi turvallisuutta ei missään tapauksessa saa vaarantaa. Pyri aina sijoittumaan siten, ettet joudu ryhmäsi muiden jäsenten pelilinjalle. Kun olet lyömässä, muista ottaa huomioon myös väylän reuna-alueilla liikkuvat.

Jos pallo kaikista varotoimista huolimatta karkaa ennalta arvaamattomaan suuntaan ja uhkaa muita pelaajia tai sivullisia, on lyöjän velvollisuutena välittömästi huutaa kantava ”FORE!”-huuto.

Pelaajien on kannettava vastuunsa myös kentänhoitajien turvallisuudesta. Kentänhoitajalla on kentällä aina etuoikeus. Voit jatkaa peliä vasta, kun hän on antanut siihen luvan esimerkiksi kädenheilautuksella.

Turvallinen pelitapa:

 • Kun teet mailalla harjoitussvingejä, varmista aina ettei maila voi osua kehenkään lähellä olevaan
 • Lyö vasta kun edellinen ryhmä on turvallisen etäisyyden päässä
 • Huuda ”FORE!”, jos on pienikin vaara pallon osumisesta toisiin ihmisiin
 • Älä pelaa ukonilmalla! Keskeytä aina pelaaminen ja hakeudu turvaan, jos uskot salamoinnin uhkaavan sinua

Pelinopeus

Jotta golfkierros etenisi kitkattomasti ja joutuisasti, ole valmis lyömään kun vuorosi tulee. Mieti maila valmiiksi ja laita hanska käteen jo odottaessasi. Joutuisa eteneminen tarkoittaa myös reipasvauhtista kävelemistä.

Jos pelaajat alkavat jäädä jälkeen edellä kulkevasta ryhmästä, on takana tuleville annettava mahdollisuus ohittamiseen. Ohittaminen käy vaikkapa siten, että pelaajat antavat griinin tuntumasta takaa tuleville ohitusmerkin ja antavat näiden lyödä. Sen jälkeen oma ryhmä pelaa reiän loppuun ja jää seuraavalle tiiauspaikalle odottamaan kunnes ohittanut ryhmä on edennyt lyönnin kantamattomiin.

Vinkkejä:

 • Siirry omalle pallollesi heti, kun voit tehdä sen turvallisesti
 • Etäisyyden lipulle voit tarkistaa tai mitata jo pallolle siirtyessäsi
 • Tutustu puttilinjaasi samalla kun pelikaverisi puttaavat – vältä kuitenkin häiritsemästä muita
 • Pelaa aina varapallo, jos pallosi on vaarassa kadota muualle kuin vesiesteeseen
 • Pallon etsimiseen saa käyttää korkeintaan kolme minuuttia
 • Bägi ja kärryt tulisi griinille tultaessa jättää paikkaan, josta pääsee jatkamaan helpoiten seuraavalle tiiauspaikalle

Kentän kunnosta huolehtiminen

Lyöntijälkien korjaaminen on golfarille itsestäänselvyys. Tiiauspaikoilla on tähän usein tarjolla valmista sekoitusta, jota voi käyttää. Väylällä irti lyödyn turpeen voi parhaassa tapauksessa saada juurtumaan paikoilleen painamalla se huolellisesti maahan.

Huolellinen haravoiminen ja jälkien korjaaminen bunkkerissa on muiden pelaajien huomioimista.

Griinillä pallon jättämien alastulojälkien korjaaminen on ehdoton edellytys griinin hyvinvoinnille. Korjaa aina vähintään oman pallosi alastulojälki. Tämä käy parhaiten tarkoitukseen valmistetulla griinihaarukalla. Tee työtä reunoilta keskelle nostamatta haarukkaa liiaksi ylöspäin; näin juuret pysyvät parhaiten kunnossa. Tasoita jälki lopuksi putterilla.

Muista myös:

 • Jätä bägi ja kärryt tiiauspaikan viereen – muista sama myös griinin ympäristössä
 • Harjoitussvingeissä ei tarvitse kuopia maata ja kuluttaa kenttää
 • Kävele griineillä ja reiän ympärillä niin, ettei se aiheuta vahinkoa griinin pinnalle
 • Palauta kärryt ohjeiden mukaiseen paikkaan pelikierroksen jälkeen

Toiminta griinillä

Puttaaminen vie usein harjoituskierroksellakin kohtuuttoman paljon aikaa. Paras keino nopeuttaa peliä on, että tutkailee puttilinjaansa jo ennen omaa vuoroaan, muttei tietenkään häiritse muita. Pallon voi jättää merkitsemättä, jos se on sivussa eikä häiritse muita pelaajia.

Griinillä liikkuessa vältetään astumasta muiden pelaajien puttilinjoille. Lippua huoltaessasi katso, ettei varjosi lankea puttilinjalle. Kohteliasta on myös estää lippua lepattamasta äänekkäästi tuulisella säällä.

Kun reikä on pelattu loppuun, griini tulee mahdollisimman nopeasti jättää vapaaksi. Merkinnät tuloskorttiin ehtii tehdä seuraavalla tiiauspaikalla.

Pelaamaan lähtiessä

 • Tule ajoissa kentälle ja ilmoittaudu ennen lähtöaikaasi caddiemasterille
 • Merkkaa pallosi, jotta tunnistat sen
 • Esittäydy ryhmäsi pelaajille, joita et tunne
 • Nauti ulkoilusta ja parhaasta ajasta kentällä!