SUOMEN
GOLFLIITTO

Golfin alkujuuret Suomessa ulottuvat melkein 100 vuoden päähän. Maamme ensimmäinen golfseura, Helsingin Golfklubi, perustettiin vuonna 1932. Suomen Golfliitto perustettiin 25 vuotta myöhemmin, vuonna 1957, jolloin golf oli levinnyt myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Todellinen golfbuumi alkoi 1980-luvun puolivälin jälkeen, jolloin Suomeen rakennettiin muutaman vuoden kuluessa kymmeniä golfkenttiä.

Nykyisin golf on Suomessa yksi suosituimmista ulkoliikuntalajeista ja sitä voi harrastaa ympäri maata. Suomen Golfliiton 133 jäsenseuralla on yhteensä yli 180 golfkenttää Hangosta Kittilään ja Ahvenanmaalta Joensuuhun. Golfseuroihin rekisteröityneitä golfin harrastajia on Suomessa kaikkiaan jo yli 150 000.

Kansainvälisessä vertailussa golf on Suomessa edullinen laji harrastaa. Golfin suosiota on edelleen kasvattanut sen tutkitusti suotuisat terveysvaikutukset. Suomen golfkentillä käveltiin kaudella 2022 noin 3,4 miljoonaa kilometriä – sillä pääsisi maapallon ympäri 900 kertaa!

Suomalainen kilpagolf on ottanut viimeisen parin vuosikymmenen aikana pitkiä edistysaskeleita. Suomalaisammattilaiset ovat yltäneet lukuisin voittoihin Euroopan pääkiertueilla niin miesten kuin naistenkin sarjassa. Viime vuosina menestystä on tullut runsaasti myös amatöörigolfissa, jossa Team Finlandin maajoukkuepelaajat ovat saavuttaneet useita arvokisamitaleja sekä henkilökohtaisissa sarjoissa että joukkuekilpailuissa.

Kaudella 2023 Euroopan pääkiertue DP World Tourilla pelaa täysimääräisesti neljä suomalaismiestä ja naisten Ladies European Tourilla seitsemän naista. Myös LPGA:lla on upeaa suomalaisedustusta, kun Matilda Castren, Kiira Riihijärvi ja Sanna Nuutinen luovat uraansa Amerikassa.

Suomen Golfammattilaisten järjestö Suomen PGA ry:hyn (Professional Golfers’ Association) kuuluu tällä hetkellä noin 240 golfopettajaa, -valmentajaa ja pelaavaa ammattilaista.