SUOMEN
GOLFLIITTO

Antidoping

Suomi Golfin strategian mukaisesti tavoittelemme eettisiin ja puhtaisiin arvoihin perustuvaa jatkuvaa menestystä kilpagolfissa. Jokainen urheilija on itse vastuussa siitä, että hänellä on ajankohtainen tieto olemassa olevista säännöistä ja määräyksistä.

Golfliitto viestii ajankohtaisista antidopingasioista omien viestintäkanaviensa kautta sekä valmennustuen piirissä oleville että koko muulle golfyhteisölle.

Voimassa olevan golfin antidopingohjelman löydät TÄSTÄ. Uusi, päivitetty antidopingohjelma julkaistaan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Lisätiedustelut:
Kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen, 040 561 5863

Puhtaasti paras -verkkokoulutus

Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutuksen sisältö perustuu Maailman antidopingsäännöstöön, joka tuli voimaan 1.1.2021.

Koulutuksen suorittamiseen kuluu noin 35 minuuttia. Koulutusta ei tarvitse suorittaa kerralla, koska suoritukset tallentuvat ohjelmaan.

Verkkokoulutuksen suoritus on voimassa kaksi vuotta. Huomioitavaa on, että vuoden 2021 alussa edellisen Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suoritukset nollaantuivat uuden säännöstön tullessa voimaan. Kaikkien tulee tehdä uusi päivitetty koulutus kokonaisuudessaan.

Puhtaasti paras -verkkokoulutukseen pääset täältä. Koulutus on mahdollista tehdä myös ruotsiksi tai englanniksi.

Tarkista KAMU:sta lääkkeesi

Urheilija on aina itse vastuussa käyttämistään lääkevalmisteista ja menetelmistä. Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelot perustuvat Maailman Antidopingtoimisto WADA:n julkaisemaan luetteloon urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä.

Uudella KAMU -lääkehaulla voit tarkistaa, ovatko käyttämäsi lääkeaineet kiellettyjä urheilussa. KAMU-lääkehaku koskee Suomessa myytäviä lääkevalmisteita, sillä ulkomailla myytävät saattavat sisältää eri lääkeaineita samasta kauppanimestä huolimatta. KAMU -lääkehaku löytyy SUEK:n sivuilta.

Pikaopas yleisimmistä lääkeaineista (ei täydellinen kiellettyjen aineiden luettelo): .suek.fi 

Erivapaus urheilijan lääkityksessä

Urheilijan lääkityksen erivapaudessa on kaksi toimintatapaa urheilijan tasosta riippuen. Kattava selvitys erivapaudesta on esitetty SUEK:n sivuilla. Golf on jaoteltu kahdelle tasolle, jonka saavuttaneiden urheilijoiden tulee hakea tarvitsemansa erivapaudet etukäteen Kansainvälisen erivapausstandardin ja SUEKin ohjeiden mukaisesti.

  1. Yleisen sarjan ja nuorten SM-kilpailuihin osallistuvat
  2. Aikuisten ja nuorten liittovalmennusryhmät

Erivapauden hakulomake ja ohjeet löytyvät SUEK:n sivuilta.

Häirintävapaa urheilu – kannusta kertomaan!

Häirintä missään muodossa ei kuulu mihinkään urheiluun, myöskään golfiin.

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Palvelu auttaa häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään. Palveluun vastaa aina Väestöliiton kouluttama asiantuntija, ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömänä. Tutustu palveluun netissä etoleyksin.fi

SUEKin ILMO-palveluun voi ilmoittaa nimellä tai nimettömästi, mikäli havaitsee mahdollisia urheilurikkomuksia tai urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Palveluun pääset SUEKin sivuilta.

Urheiluyhteisön työkaluja häirinnän kitkemiseksi löytyy mm. seuraavista linkeistä: