SUOMEN
GOLFLIITTO

Jalo Grönlund ajautui golfin pariin siitä yksinkertaisesta syystä, että hänen vanhemmillaan oli kesämökki Talin siirtolapuutarhassa. Hyväkäytöksinen Grönlund yleni seurassa nopeasti caddiemasteriksi  ja 17-vuotiaana, vuonna 1950, hänet hyväksyttiin klubin jäseneksi. Sitä jouduttivat sopivasti hänen caddiekilpailuissa osoittamansa pelimiehen elkeet. Ensimmäisen seuran miesten mestaruuden Grönlund voitti vuonna 1950, ja ylsi myöhemmin vielä viiteen mestaruuteen.

Jalo Grönlund oli ilmeisesti nuorin paikalla ollut, kun Suomen Golfliitto perustettiin 4.3.1957. Heti seuraavana kesänä hänestä tuli maan ensimmäinen virallinen miesten Suomen Mestari.

Grönlund vei nimiinsä myös kuusi seuraavaa mestaruutta, ja lopulta niitä kertyi hänelle yhteensä peräti kaksitoista kappaletta. Vastaavaa hallintaa tullaan tuskin koskaan enää näkemään. Parhaimmillaan Grönlund oli vuonna 1961, jolloin lähin uhkaaja jäi 21 lyönnin päähän ja neljän kierroksen lopputulos oli komea 270.

Jalo Grönlund voitti myös kaksi ensimmäistä The Erkko Trophya vuosina 1966–1967. Kilpailua edeltäneen Broman Cupin Grönlund voitti viidesti. Vuonna 1990 Jalo Grönlund voitti vielä yhden senioreiden Suomen mestaruuden. Jalo Grönlundille myönnettiin vuonna 1962 Suomen Golfliiton eliittimerkki numero 1.

Mikä oli sitten Jalo Grönlundin ylivoiman salaisuus? Hänen kaunis, pitkä ja letkeä svinginsä lennätti pallot kerta toisensa jälkeen pitkälle ja suoraan, mutta myös hänen lyhyet lähestymislyöntinsä olivat tyrmäävän tarkkoja. Talissa toiminut irlantilainen pro Jimmy Bradshaw teki Grönlundista myös erinomaisen puttaajan. Hän oli myös henkisesti vahva pelaaja, joka oli parhaimmillaan pitkissä lyöntipeleissä.

Jalo Grönlund edusti Suomea lukuisissa EM- ja PM-tason kilpailuissa ja maaotteluissa. Vuonna 1958 hän kilpaili amatöörien MM-kisoissa Skotlannissa ja vuonna 1960 Philadelphiassa Yhdysvalloissa. Suomen Golfliiton senioreita hän edusti EM-tasolla vielä vuonna 1990 Saksan Düsseldorffissa.

Vuoden 1971 jälkeen Jalo Grönlund lopetti golfin pitkäksi aikaa kokonaan, muutti Siuntioon ja perusti vaimonsa Helenan kanssa mehiläistarhan. Takaisin golfin pariin hän palasi, kun hänen uudelle kotipaikkakunnalleen perustettiin vuonna 1986 Pickala Golf Club. Uudella seuralla oli onni saada heti alkumetreillä kapteenikseen todellinen golfin tuntija, jonka mielipiteitä ei kukaan kyseenalaistanut.

Vuonna 1989 Grönlund siirtyi Lohjalle perustetun St. Lawrence Golf Clubin palvelukseen klubin ensimmäiseksi toimitus- ja toiminnanjohtajaksi.

Syksyllä 2000 Jalo Grönlund menehtyi sydänkohtaukseen pelatessaan St. Laurencen Pyhä Lauri -kentän kakkosväylää. Hän löi ensin pallonsa viheriölle ja teki sitten tilaa pelikaverilleen. Kun tämä oman lyöntinsä jälkeen kääntyi Grönlundin puoleen, makasi tämä maassa menehtyneenä. Miehelle, joka saavutti golfissa suomalaisittain lähes kaiken mahdollisen ja moneen kertaan, ei jäänyt enää muuta hoitamatta kuin tuo yksi birdie-putti.