SUOMEN
GOLFLIITTO

Ministeri Eljas Erkko Tutustui golfiin 1920-luvun loppuvuosina Englannissa. Hän oli myös niiden pioneerien joukossa, jotka toivat lajin Suomeen. Erkko kuului myös siihen harvalukuiseen miesjoukkoon, jolle kaupunginjohtaja Erik von Frenckell oli antanut luvan käyttää Töölön pallokentän, ”Bolliksen”, aluetta golfin harrastamiseen.

Kahden kesän jälkeen tuli kuitenkin aika etsiä pelaamiselle uusi paikka, joka kiitos samaisen Frenckellin löytyi Talin kartanon alueelta, kaukaa Pitäjänmäeltä. Eljas Erkko oli mukana perustamassa 2.6.1932 Suomen ensimmäistä golfseuraa, joka sai nimekseen Helsingin Golfiklubi. Seuraavana keväänä Erkko valittiin seuran ensimmäiseksi kapteeniksi ja uudelleen samaan tehtävään vuosiksi 193839. Seuran puheenjohtajana hän toimi vuodet 19471960.

Kun vuonna 1957 tuli aika perustaa Suomen Golfliitto, kaikki silloiset neljä seuraa päättivät kutsua hänet liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Eljas Erkko piti alusta alkaen huolta siitä, että golf tuli tutuksi Suomen kansalle ja niinpä hän määräsi oman lehtensä, Helsingin Sanomat, kirjoittamaan golfista ja raportoimaan kaikista tuloksista. Noina vuosina suhteellisen pienen porukan harrastama peli sai paljon ”ansaitsematontakin” huomiota osakseen.

Pelaajana Erkko oli hyvää kansallista tasoa. Hän oli myös hyvin nopea pelaaja. Hitaammat edessä olleet oppivat siirtymään ajoissa sivuun, kun Erkon järkälemäinen olemus ilmestyi näköpiiriin. Häntä arvostivat myös Talin mailapojat. vaikka Erkon bägi oli luultavasti seuran painavin. Tariffin mukaisen perusmaksun lisäksi Erkko antoi caddieille usein kunnon tipit.

Eljas Erkko rahoitti tarvittaessa myös parempien pelaajien ulkomaan matkoja. Kaksi kertaa hän kustansi Suomen joukkueen golfin MM-kisoihin, ensin Skotlantiin vuonna 1958 ja kaksi vuotta myöhemmin Philadelphiaan Yhdysvaltoihin.

Helsingin Golfklubin klubirakennuksessa on tänä päivänä Eljas Erkon nimeä kantava ja monin valokuvin koristeltu huone. Seuran kilpailuohjelmassa on vuodesta toiseen kaksi kilpailua, jotka muistuttavat nykyjäseniä seuran ja Suomen golfin historian suurmiehestä. Vuodesta 1966 lähtien Euroopan parhaat amatöörit ovat kilpailleet The Erkko Trophy -pokaalista. Kaikkien yli 60-vuotiaiden klubin jäsenten suosikkikilpailu on puolestaan – vuodesta toiseen – Ministeri Erkon 60-vuotispokaali.