SUOMEN
GOLFLIITTO

Voimistelun opettajana työskennellyt Erkki Lehto oli yksi porilaisen golfin suurista nimistä. Pitkälti Lehtoa on kiittäminen siitä, että Suomen Golfliitto aikanaan 50-luvulla perustettiin. Porin golfvaikuttajat tekivät liiton perustamisesta aloitteen ja Lehto tuki liiton perustamista voimakkaasti. Golfliiton perustamisvuonna 1957 hänet valittiin myös liiton ensimmäiseen hallitukseen, jossa Lehto istui pitkään, aina vuoteen 1971 asti.

Golfin harrastamisen Lehto aloitti jo Porin Golfkerhon perustamisvuonna 1939. Pari kesää aikaisemmin Porissa oli harrastettu golfia omatekoisilla mailoilla Lyttylän ja Paarnoorin niityillä, mutta varsinainen toiminta alkoi Kaarluodossa, jossa seura pitikin majaa aina vuoteen 1954. Sen jälkeen siirryttiin kymmeneksi vuodeksi lentokentän maastoon ja sieltä melkein kaupungin keskustaan Urheilupuistoon.

Lehto näytteli Urheilupuiston kentän suunnittelussa ja rakentamisessa tärkeää roolia. Seuran puheenjohtajana Lehto toimi vuosina 1956–1970. Kenttä sai olla paikalla parikymmentä vuotta, kunnes Porin kaupunki päätti rakentaa alueelle suuren jäähallin karkottaen golfarit kaupungin pohjoispuolelle Kokemäenjoen suistoalueelle Kalafornia-nimiselle alueelle.

Uuden kentän rakennustyöt alkoivat 1980-luvun alkuvuosina, ja Erkki Lehto oli jälleen avainroolissa apunaan kentän suunnitellut arkkitehti Reijo Louhimo sekä seuran entisaikojen paras pelaaja Juhani Örmä.

Myös Erkki Lehdosta kehittyi taitava pelaaja, joka voitti seuransa mestaruuden neljästi. Seniorina hän menestyi myös kansallisesti, ja edusti useita kertoja Suomen senioreita EM-tasolla. Lisäksi hän kilpaili usein senioreiden epävirallisissa MM-kilpailuissa Yhdysvaltojen Colorado Springsissä.

Yhdessä vaimonsa Marjatan kanssa Erkki Lehto pitää tiettävästi edelleen erästä vaikeasti rikottavaa golfennätystä nimissään. Suomen Golflehti etsi 90-luvulla pisimpään yhdessä pelannutta pariskuntaa ja voittajaksi selvisivät Lehdot. Heidän yhteisten pelivuosien määränsä nousi lopulta lukuun 60 vuonna 1999, jolloin Erkki Lehto menehtyi viimeisellä kotikentällään.