Alla olevasta osiosta löydät sekä golfyhteisöjen toteuttamia toimenpiteitä golfin olosuhteiden kehittämiseen että liiton ja eri yhteistyötahojen tarjoamia tukituotteita ja -materiaaleja. Osiota päivitetään ja parhaita käytäntöjä lisätään sitä mukaan kun niitä valmistuu ja niitä tulee tietoon. Olisiko sinun golfyhteisöllä materiaalia tähän osioon? Haluaisitko jakaa hyvät käytäntönne hyödyttämään muitakin golfyhteisöjä? Laita viestiä; jari.koivusalo@golf.fi
Golfkentänhoito+
GOLFKENTÄNHOITO – KÄSIKIRJA JOKAISELLE GOLFKENTÄNHOITAJALLE
Uusi kattava golfkentänhoidon opas on julkaistu. Tilaa se täältä.
TUTKITTUA TIETOA GOLFKENTTIÄ VARTEN POHJOISMAISELLA YHTEISTYÖLLÄ
Suomen Golfliitto on mukana kehittämässä ja rahoittamassa pohjoismaista tutkimusta golfkenttien hyödynnettäväksi. Yhä laajeneva osa tutkimusraporteista, infosivuista ja käsikirjoista on suomennettu. Kannattaa ottaa seurantaan STERFin verkkosivut.
GOLFKENTÄN KASVITAUDIT (pdf)
PÅ SVENSKA (pdf)
GOLFKENTÄNHOITAJAN AMMATTITUTKINTO, GOLFKENTTÄMESTARIN ERIKOISAMMATTITUTKINTO
Ammattitutkinto vahvistaa golfkentänhoitajan osaamista koko tehtäväkentän laajuudelta. Koulutusta järjestävät ja tutkintoja vastaanottavat Hämeen ammatti-instituutti hami ja Kainuun Ammattiopisto KAO.
Golfkenttämestarin erikoisammattitutkinto on tarkoitettu kentänhoidon johtotehtävissä toimiville. Koulutusta järjestävät ja tutkintoja vastaanottavat Hämeen ammatti-instituutti hami ja Kainuun Ammattiopisto KAO.
GOLFKENTÄNHOIDON KRIITTISET PISTEET WEBINAARIT
2020-2021 järjestettyjen webinaarien tallenteet löytyvät täältä.
SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS – FGA
Suomen golfkentänhoitajien yhdistys FGA ry tarjoaa koulutusta ja verkostoitumista ihmisille, joita kiinnostaa golfkentänhoito. Lisätietoja yhdistyksen verkkosivuilta.
KENTTÄTOIMIKUNNAT: KENTÄNHOITOTOIMIKUNTA JA GOLFKENTTÄTOIMIKUNTA
KENTTÄTOIMIKUNTIEN TEHTÄVÄT (PDF)
OUTOKUMMUN GOLFSEURA
Tavoite: Kehittää ja tehostaa kentänhoitoa sekä saada kustannuksia alemmaksi. Meillä oli aikaisemmin 2 – 2,5 kentänhoitajaa palkkalistoilla, joilla oli puolen vuoden työsopimukset. On erittäin haastavaa löytää ammattilaisia, jotka suostuvat puolen vuoden sopimuksiin pitkällä tähtäimellä.
Toteutus: Outokummun Monitoimihalli Oy ”kaatui” kaupungin syliin ja kaupunki liitti sen osaksi omaa toimintaansa. Monitoimihallilla (jäähalli) oli palkkalistoillaan 3 henkilöä, joiden tehtävänä oli talvella pitää jäähallin jää kunnossa ja hoitaa kaupungin latuverkostoa. Kesällä heidän hoidossaan oli Matovaaran urheilukenttä. Kaupungin liikuntasihteeri on golfaaja ja alun perin hän ehdotti yhteistyötä golfseuran kanssa, koska juuri kesällä heillä on yliresurssia. Keväällä 2020 mietimme asiaa johtokunnassa ja päädyimme siihen, että teimme kaupungin kanssa yhden kauden mittaisen ostopalvelusopimuksen.
Tulos: Takana on yksi yhteinen kesä ja se tyydytti meitä. Teimme syksyllä 2020 toistaiseksi voimassa olevan ostopalvelusopimuksen kaupungin kanssa. Ostamme kaupungilta 2 henkilön työpanoksen puolen vuoden ajalta. Kustannukset jäivät jonkin verran pienemmiksi kuin omilla työntekijöillä. Lisäksi seuralta jäivät pois kaikki työnantajavelvoitteet.
Kysy lisää: Raimo Tölli pj. OGS puh. 0500-562818
Rakentaminen ja peruskorjaus +
Golfkentän eri osien elinkaari
Suomen Golfliitto, Golfkentän rakentamisopas, Kaivosoja et al
Golfkentän rakentamisen ympäristöoikeudellinen sääntely
EU-eurot liikunnalle ja urheilulle 2021 – 2027
Katinkulta Golf
Tavoite: Lisätä biodiversiteettiä golfkentän alueella, hidastaa pintavesien kulkua vesistöön, järjestää kentän kuivatusta kestävällä tavalla.
Toteutus: Kenttälaajennuksen suunnittelun yhteydessä havaittiin alue, jonka kuivatusta ei oltu saatu järjestettyä edellisessä käytössä (taimitarha). Paikalle rakennettiin kosteikko monine pienine ja erisyvyisine lampareineen, joihin johdetaan alueen pintavedet. Osa vedestä imeytyy ja osa haihtuu. Lähinnä keväisin ja syksyisin sekä rankimpien sateiden jälkeen osa vedestä kulkeutuu lammikkojen kautta vesistöön.
Tulos: Heti ensimmäisenä vuonna laajennuksen valmistumisen jälkeen meriharakka pesi golfkentän kosteikkoalueella. Lajia ei ollut aikaisemmin tavattu paikkakunnalla. Lajia on sen jälkeen tavattu vuosittain samalla alueella.
Vuosittaisten mittausten mukaan alueen siirryttyä golfkäyttöön ravinteiden määrä alueen pintavesissä on laskenut radikaalisti ja asettunut luonnonvesissä normaalisti tavattavalle tasolle.
Turvallisuus+
Tawast Golf
Tawast golf pyrkii Suomen turvallisimmaksi golfkentäksi
Viime kesänä tietooni tuli kaksi vakavaa läheltä piti -tilannetta Tawast Golfissa. Nämä saivat minut pohtimaan, voisimmeko kehittää Tawast Golfin turvallisuusasioita vielä paremmaksi. Vuosien varrella Tawast Golfissa on turvallisuuden eteen tehty paljon hyviä asioita: seiskan griinin paikka, tiipaikkojen suuntaukset, suojaverkot parkkipaikalla yms. Viime vuonna onnistuimme hyvin myös erilaisissa koronarajoituksissa. Uskon silti, että pienillä asioilla ja koko jäsenistön osallistamisella pääsisimme vielä seuraavalle tasolle. Kentän korkea käyttöaste ja golfin vasta-alkajien suuri määrä asettavat omat haasteensa kentän turvallisuudelle. Golfpallon lähtönopeus on niin suuri, että pahimmillaan lentävä golfpallo tai heilahtava golfmaila voi aiheuttaa vakavan vamman tai jopa kuoleman. Tawast Golfissa ei moneen vuoteen ole sattunut pahoja onnettomuuksia, mutta onko tämä hyvän turvallisuustyön ansiota vai pelkästään hyvää onnea?
Olen 20 vuotta työskennellyt Konecranesilla, jossa turvallisuusasioihin on aina suhtauduttu vakavasti ja asioita on viety eteenpäin systemaattisesti. Teollisuusyrityksissä turvallisuutta mitataan usein moniportaisella mallilla: turvallisuushavainnot, läheltä piti -tilanteet sekä työtapaturmat kirjataan ja näiden perusteella sovitaan toimenpiteet turvallisuuden parantamiseksi. Voisimme Tawast Golfissa ottaa oppia teollisuusyritysten systemaattisesta toimintatavasta. Etenkin turvallisuushavainnot ovat asia, joita voisimme tehdä aktiivisemmin ja kerätä tietoa koko jäsenistöltä. Lisäksi uskon, että otsikossa näkyvä slogan ja tavoite olisi hyvää mainosta kentällemme.
Tänä vuonna lanseeraamme Tawast Golfiin yksinkertaisen mallin kerätä turvallisuushavaintoja. Kuka tahansa kentällä liikkuja voi tehdä havainnon ja tulemme lanseeraamaan yksinkertaisen tavan lähettää havainto meille. Kerään nämä turvallisuushavainnot yhteen listaan ja käymme tuon listan läpi yhdessä toimitusjohtajan ja kenttämestarin kanssa, teemme riskiarviot ja sovimme toimenpiteet niiden pohjalta. Huomatkaa, että turvallisuushavainto voi olla mikä tahansa havainto siitä, että jotain voisi sattua. Se ei tarkoita, että jotain on sattunut. Yritetään siis ehkäistä tapaturmia jo ennakkoon. Esimerkki turvallisuushavainnosta voi olla vaikkapa tällainen: ”kaksi golffaria oikaisivat 9. väylän poikki bägivarastolta rantagriinille, vaikka lyöntipaikalla oli ryhmä valmiina avaamaan.” Jotta mahdollisimman moni saadaan mukaan hyvän asian puolesta, arvomme joka kuukausi kaikkien turvallisuushavainnon tehneiden kesken Tawast Golfin pro shopista tuotepalkinnon.
Kapteenin toiveet vuodelle 2021: korjatkaa lyöntijäljet kentällä, paikatkaa pallon alastulojäljet griineillä, tehkää turvallisuushavaintoja.
Heikki Kajanto
Kapteeni, Tawast Golf
GOLFKENTTIEN TYÖTURVALLISUUSOPAS
Oppaasta löydät hyvät käytännöt turvalliseen työntekoon golfkentällä. Tutustu oppaaseen tästä.
KULUTTAJATURVALLISUUSLAKI
Golfkentät tarjoavat kuluttajapalveluita ja niihin liittyvä kuluttajaturvallisuuslaki on tärkeää tuntea. Valvova viranomainen on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes
PELASTUSLAKI
Pelastuslaki käsittelee osittain samoja asioita kuin kuluttajaturvallisuuslaki. Mikäli kentälle tehdään turvallisuussuunnitelma, voidaan pelastussuunnitelman asiat sisällyttää samaan dokumenttiin.
ENSIAPU
Ålands Golfklubbenin vakituinen henkilökunta ja Head Pro ovat suorittaneet ensiapukurssin. Klubilta löytyy myös defibrillaattori.
Lisätietoja; https://www.agk.ax/klubben/hjartstartare
Ympäristö+
GEO ONCOURSE -YMPÄRISTÖTYÖKALU
Kansainvälisen Golfin ympäristöjärjestön rakentama työkalu on hyvä tuki kentän ympäristötyössä. Pääset aloittamaan suomenkielisen OnCourse -ympäristötyökalun käyttämisen täältä .
Valitse Get started now!, niin pääset suomenkieliseen palveluun.
ESIMERKKEJÄ
Kentän ympäristöasioista on hyvä kertoa omilla verkkosivuilla. GEO ympäristösertifikaatinkin saavuttanut Lahden Golf toimii tästä hyvänä esimerkkinä. Kannattaa tutustua täältä.
GEO-sertifioidun Kartanogolfin hiilijalanjälki on tutkittu, ja klubiravintolalla on pohjoismainen Joutsen-merkki. Huoltorakennuksen katolle on asennettu aurinkopaneelit.
Golflehti 2/2020
Tapiola Golfin sijainti entisen kaatopaikan päällä mahdollistaa muun muassa metaanin jatkojalostamisen. Saatu energiamäärä vastaa yli 600 omakotitalon vuotuista energiatarvetta. Klubitalo lämmitetään ja osittain viilennetään maalämpöjärjestelmällä. Kuivatus- ja valumavedet kierrätetään kasteluvedeksi. Links-tyyppisen golfkentän ruoholajit vaativat vähemmän lannoitteita ja kastelua verrattuna muihin golfkentän ruoholajeihin.
Golflehti 2/2020
Meri-Teijo Golf mittautti hiilijalanjälkensä uudenlaisella mallinnusohjelmalla, ja nyt Hiilineutraali Golfkenttä -hankkeessa on mukana kymmeniä golfkenttiä.
Golflehti 2/2020
KIERRÄTYS
PIRKANMAAN GOLF
Tavoite: hyväkuntoisten ja vielä käyttökelpoisten välineiden kierrätysmyynti
Toiminta: golfvälineet voi jättää myyntipalveluun, joka huolehtii myynnin ja mainostamisen. Provisio 20%.
Tulos: 2020 Golfkeskus Oy Messukylän klubitalolla välitettiin kauden aikana yli 60 erilaista golfvälinettä lähtien täysistä golfseteistä ja bägeistä yksittäisiin mailoihin. Myös muutamat golfkärryt myytiin.
Kysy lisää: info@reusegolf.fi
Linkki: https://www.reusegolf.fi/Kierr%C3%A4t%C3%A4-golfv%C3%A4lineesi/
GOLFYHTEISÖJEN YMPÄRISTÖRAPORTTEJA- JA STRATEGIOITA
Biodiversiteetti+
LINNUNPÖNTÖILLÄ APUA LINNUILLE JA ILOA GOLFAAJILLE
Golfkentille voidaan asentaa laaja valikoima linnunpönttöjä auttamaan kolopesijöiden asuntopulaa. Samalla vaikutetaan positiivisesti alueen biodiversiteettiin. Vastaavasti lintujen seuraaminen tuo iloa golfaajille. Myös hyönteissyöjien aikaansaama lovi hyttys-, mäkäräis- ja paarmakannoissa vastaanotetaan positiivisesti. Tästä hyvä suuntaviivat ja opit pöntötykseen: https://www.tringa.fi/linnunpontot/
Pölyttäjäystävällinen kentänhoito
Golfkentät voivat helpottaa elintärkeiden pölyttäjien ahdinkoa monin tavoin. Katso oppaasta mitä ja miten voit auttaa asiassa.
Hirsala Golf
Tavoite: Lisätä pieneliöiden biodiversiteettiä golfkentän alueella.
Toteutus: Kentän alueella olevien lahopuiden ja kaatuneiden puiden jättäminen lahottumaan. Jos kentän alueella kaatuu puu, joka ei ole varsinaisella pelialueella tai maisemallisesti häiritsevä se jätetään aina lahoamaan, jotta pieneliöiden habitaatit lisääntyvät
Tulos: Biodiversiteetin lisääntymistä voidaan seurata tulevaisuuden luontoselvitysten yhteydessä.
Kysy lisää: Janne Lehto, kenttämestari, Hirsala Golf, 040 179 7259
Katso myös Pro gradu-tutkielma: Monimuotoisuuden kartoitus ja edistäminen Hirsalan golfkentällä.
Hirsala Golf
Tavoite: Lisätä Finnträskinojan luontaista taimenkantaa
Toteutus: Vuosittain kevättalvella tehtävä mätirasiaistutus Finnträskinojan Hirsala Golfin alueella sijaitsevaan osaan. Golfkentän alueella olevaa ojaa kunnostettiin myös vuonna 2018 yhteistyössä WWF:n ja K-Kalapolkujen kanssa taimenen lisääntymiselle sopivammaksi.
Tulos: Taimenkannan eheytymistä voidaan seurata koekalastuksilla tulevaisuudessa.
Kysy lisää: Janne Lehto, kenttämestari, Hirsala Golf, 040 179 7259
Hirsala Golf
Tavoite: Lisätä linnuston biodiversiteettiä linnunpönttöjä asentamalla
Toteutus: Kentän väylien varrelle lisättiin linnunpönttöjä, jotka toimivat värikoodattuina myös väylien etäisyysmerkkeinä. Linnunpöntöt rakennettiin osin kiinteistönhoidon kierrätysmateriaaleista.
Tulos: Ensimmäisten parin kauden aikana voitiin todeta, että pöntöistä noin 90% oli asuttuja.
Kysy lisää: Janne Lehto, kenttämestari, Hirsala Golf, 040 179 7259
Katinkulta Golf
Tavoite: Lisätä biodiversiteettiä golfkentän alueella. Tukea paikallista yhteisöä.
Toteutus: Tehtiin yhteistyötä paikallisen koulun kanssa. Tuettiin koululuokan rahankeräystä luokkaretkeä varten hankkimalla linnunpönttöjä luokalta. Koulun oppilaat rakensivat ja asensivat pöntöt opettajan johdolla osana koulutyötään.
Tulos: Golfkentälle saatiin linnunpönttöjä ja samalla tuettiin ympäröivää yhteisöä.
Katinkulta Golf
Tavoite: Lisätä biodiversiteettiä golfkentän alueella.
Toteutus: Tehtiin yhteistyötä paikallisen lintuharrastajan kanssa. Hän vastasi yhteensä 69 linnunpöntön rakentamisesta, sijoittelun suunnittelusta (yhdessä kenttähenkilökunnan kanssa) ja asentamisesta paikalleen. Talvikaudella hän huolsi pöntöt ja kirjoitti raportin pönttöjen käytöstä.
Tulos: Esimerkki yhdeltä vuodelta: pöntöt olivat pesimiskäytössä noin 70%. Pelaajat ja kentän naapurusto suhtautuivat asiaan erittäin positiivisesti.
Katinkulta Golf
Tavoite: Lisätä biodiversiteettiä golfkentän alueella, hidastaa pintavesien kulkua vesistöön, järjestää kentän kuivatusta kestävällä tavalla
Toteutus: Kenttälaajennuksen suunnittelun yhteydessä havaittiin alue, jonka kuivatusta ei oltu saatu järjestettyä edellisessä käytössä (taimitarha). Paikalle rakennettiin kosteikko monine pienine ja erisyvyisine lampareineen, joihin johdetaan alueen pintavedet. Osa vedestä imeytyy ja osa haihtuu. Lähinnä keväisin ja syksyisin sekä rankimpien sateiden jälkeen osa vedestä kulkeutuu lammikkojen kautta vesistöön.
Tulos: Heti ensimmäisenä vuonna laajennuksen valmistumisen jälkeen meriharakka pesi golfkentän kosteikkoalueella. Lajia ei ollut aikaisemmin tavattu paikkakunnalla. Lajia on sen jälkeen tavattu vuosittain samalla alueella.
Vuosittaisten mittausten mukaan alueen siirryttyä golfkäyttöön ravinteiden määrä alueen pintavesissä on laskenut radikaalisti ja asettunut luonnonvesissä normaalisti tavattavalle tasolle.
Ilmastonmuutoksen hidastaminen+
GEO ONCOURSE -YMPÄRISTÖTYÖKALU
Kansainvälisen Golfin ympäristöjärjestön rakentama työkalu on hyvä tuki kentän ympäristötyössä. Pääset aloittamaan suomenkielisen OnCourse -ympäristötyökalun käyttämisen täältä.
Valitse Get started now!, niin pääset suomenkieliseen palveluun.
KARTANO GOLF, AURINKOPANEELIT
Tavoite: Tuottaa toiminnassa tarvittavaa sähköä uusiutuvilla energialähteillä, saada taloudellisia säästöjä
Toiminta: Vanhan klubirakennuksen katolle asennettiin 130 neliömetriä aurinkopaneeleita, joiden arvioitu vuosituotanto on 18 000 kwh. Järjestelmän toimitti avaimet käteen-periaatteella Savon Voima.
Tulos: Taloudellisesti investointi on kannattava. Kartanogolfin aurinkosähkövoimala on järeämpi, kuin pientaloihin tarjottavat järjestelmät. Voimalan huipputeho on reilut 22 kilowattia ja se yltää noin 18 000 kilowattitunnin vuosituotantoon.
Järeydestä huolimatta oli paketin hinta Ruuskasen mukaan kilpailukykyinen. Kokonaisinvestointi jäi vajaaseen 25 000 euroon. Valtion myöntämä aurinkoenergiatuki kattoi summasta neljänneksen. Investoinnin kuoletusaika jää noin kymmeneen vuoteen.
Järjestelmä toimii niin, että iso osa klubitalon käyttämää sähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla. Mikäli paneelit tuottavat hetkellisesti yli tarpeen, ylimääräinen sähkö syötetään Savon Voiman verkkoon ja siitä sähköyhtiö maksaa Kartanogolfille. Sähkön kulutus on suurimmillaan juuri kesällä, jolloin järjestelmän tuottokin on suurimmillaan. Kartanogolf imagon kannalta erinomainen paikka, jonka jokainen kentällä kävijä huomaa, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen.
Järjestelmän arvioitu vuosituotto on 18 000 kwh, joka tekee nykyisillä sähkön hinnoilla 1 360 euroa. Tuolla arviolla investoinnin veroton pääoman tuottoprosentti on 7,3 %. Yhtiö on laskenut investoinnille vuosituoton myös 35 vuoden mittaiselle pitoajalle. Laskelman lähtökohtana sähkön hinnan nousu 3 % vuodessa ja invertterin uusiminen kertaalleen tuon pitoajan aikana. Noilla oletuksilla keskimääräinen vuosituotto olisi 2 300 euroa, joka antaa pääoman tuottoprosentiksi 12,3 % ja koko pitoajan tuotoksi 80 500 euroa.
Laskelmat ovat aika mairittelevat, mutta niihin sisältyy paljon muuttujia. Monen mielestä näin nuoren teknologian jatkuva kehittyminen on eräänlainen riski. Tulee helposti ajatelleeksi, että laitteet vanhenevat nopeasti. Minusta sitä ei kannata nähdä näin koska, vaikka tekniikka koko ajan kehittyy ja tulee paremmaksi, myös niiden hinnat tulevat alaspäin tuotettua kilowattia kohden, joten mahdollinen uusintatarve voidaan tehdä taloudellisesti järkevällä tavalla. Nopeasti kehittyvään teknologiaan on vain hypättävä kyytiin, eikä jäädä odottamaan sen lopullista lopputulosta. Koska hyödyt on jo nyt nähtävissä, on syytä toimia, arvioi Petteri Ruuskanen.
Lisätietoja: Petteri Ruuskanen, petteri.ruuskanen@kartanogolf.fi
Monikäyttöinen golfkenttä+
TUTKITTUA TIETOA GOLFKENTTIÄ VARTEN POHJOISMAISELLA YHTEISTYÖLLÄ
Suomen Golfliitto on mukana kehittämässä ja rahoittamassa pohjoismaista tutkimusta golfkenttien hyödynnettäväksi. Yhä laajeneva osa tutkimusraporteista, infosivuista ja käsikirjoista on suomennettu. Kannattaa ottaa seurantaan STERFin verkkosivut.
Yhdenvertaisuus+
ESTEETTÖMYYS
Suomen HCP Golf ry:n sivuilta saat lisätietoa golfkenttien saavutettavuuden lisäämisestä mahdollisimman monelle yhdenvertaisesti. Voit myös ladata golfkentän esteettömyyden tarkistuslistan.