SUOMEN
GOLFLIITTO


Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS (World Handicap System) otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2020, ja sitä päivitettiin ensimmäistä kertaa alkuvuodesta 2024. Tällä sivulla löydät tietoa uudistuksista, yleisesti siitä miten järjestelmä toimii, ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Lisätietoa tasoitusjärjestelmästä pelaajalle löydät Pelaajien WHS-sivulta.

On tärkeää, että ainakin yksi henkilö seurasta on kouluttautunut uuteen tasoitusjärjestelmään, tietää miten se toimii ja kykenee syventämään tietojaan. Näiltä sivuilta löydät tietoa seuran vastuusta, koulutuksista sekä materiaaleista.

Tasoitusmääräykset päivittyivät 2024

WHS-laskennan kaavaa on tarkennettu, ja se on otettu käyttöön Suomessa. Muut muutokset otetaan käyttöön asteittain. Pelaajan ei tarvitse tehdä itse mitään toimenpiteitä.

Päivitykset pähkinänkuoressa:
-Vajaan kierroksen (9-17) tuloksen laskentamuutos. Ei-pelattujen väylien tulos lasketaan pelaajan odotettua tasoa noudattaen.
-Peliolosuhdelaskenta (PCC) ottaa paremmin huomioon epätavallisia olosuhteita (esimerkiksi sään vaikutus).
-Lyhyet kentät tasoituskelpoisiksi. Esimerkiksi par3-kentillä voi jatkossa pelata tasoituskierroksia, kunhan ne on ensin slopattu.
-Parannettu tasoitustarkistuksen ohjeistus seurojen tasoitustoimikunnille.
-Lisäksi Suomessa Fourball-pelimuodosta tulee tasoituskelpoinen tiettyjä sääntöjä noudatettaessa. Onnistuakseen tämä vaatii päivitystä järjestelmätoimittajilta.

Materiaalit

Päivitetyt tasoitusmääräykset vuodelle 2024 voita ladata TÄSTÄ.

Seurojen tekemän viestinnän tueksi Golfliitto on rakentanut valmiita materiaaleja ja materiaalipohjia, joita golfyhteisö voi käyttää vapaasti sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässään.

Materiaalipankista on saatavissa:
-koulutusesitys (Power Point)
-tiedotepohja jäsenille (Word)
-infojulisteita (jpg)
-infovideoita (ladattu myös Golfliiton Youtube-kanavalle)

Lataa materiaalit TÄÄLTÄ.

Seuran vastuut

Informoi ja kouluta jäseniänne. Kommunikoi pelaajille tasoitussäännöistä ja mitä se tarkoittaa heille. Hyödynnä koulutus- ja muuta materiaalia näiltä sivuilta.

Ylläpidä tasoitustoimikuntaa. Toimikunnan tehtävänä on vastata kysymyksiin ja auttaa jäseniä. Se voi tehdä tasoitustarkastuksen käsin eBirdie-palvelussa (ominaisuus julkaistaan helmikuussa ennen WHS-siirtymää).

Päivitettyjen Slope-taulujen ottaminen käyttöön. Tasoituksille 37-54 lasketaan pelitasoitus samalla tavalla kuin muillekin. Tulostakaa alkuvuodesta uudet Slope-taulut ja laittakaa ne näkyvillä parhaaksi katsomiinne paikkoihin.

Tarkastakaa tasoitusrajoitukset kentällenne. Koska uudessa tasoitusjärjestelmässä tasoitus voi nousta yli 36 ja monella tulee näin käymään WHS-siirtymässä, pohtikaa tasoituksenmukaista tasoitusrajoitusta kentälle. Kannustamme, että kentät olisivat mahdollisimman saavutettavissa.

UKK – useimmin kysytyt kysymykset

Alla on vastauksia tyypillisiin tasoitustoimikuntaa ja kilpailutoimintaa koskeviin kysymyksiin. Lisäämme kysymyksiä ja vastauksia sitä mukaa, kun niitä esiintyy. Pelaajaa koskevia vastauksia yleisimpiin kysymyksiin löydät TÄÄLTÄ.

Kuka vastaa, jos pelaajalla on virheellinen tasoitus?+
Pitääkö aiemmin tehtyjä tasoitusten säätötoimenpiteitä tehdä uudelleen?+
Voiko tasoitustoimikunta nostaa tasoitusta yli rajoituksen?+
Voiko kilpailunjohto vaatia tasoituskierrosten vähimmäismäärää?+