SUOMEN
GOLFLIITTO

Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS

Golfia pelataan maailmanlaajuisella tasoitusjärjestelmällä vuodesta 2020 alkaen. Suomessa uusi järjestelmä otetaan käyttöön 19.2.2020.  

Muutos on merkittävä, sillä tällä hetkellä käytössä on kuusi järjestelmää: eurooppalainen, yhdysvaltalainen, brittiläinen (CONGU), australialainen, eteläafrikkalainen ja argentiinalainen malli.

Tasoitusjärjestelmän säännöt eivät ole vielä julkisia, koska aineistoon tehdään viimeisiä hienosäätöjä. Suomen Golfliitto kääntää parhaillaan tasoitusjärjestelmän sääntöjä ja valmistelee Suomi Golfia muutokseen. Näille sivuille päivitetään uudistukseen liittyvää aineistoa. 

Tässä vaiheessa suositeltavaa on, että pelaajat pelaavat mahdollisimman paljon tasoituskierroksia, jotta siirtymä vanhasta tasoitusjärjestelmästä uuteen tapahtuisi pelaajakohtaisesti mahdollisimman jouhevasti. 

Esimerkkeihin olemme koonneet muutaman tosielämän esimerkin pelaajan tasoituskehityksestä uudessa ja vanhassa tasoitusjärjestelmässä. Esimerkit kuvaavat sitä, miten tasoitus eroaa vanhan ja uuden järjestelmän välillä 19.2.2020, jos tasoitustuloksia on tietty määrä. Kuvista selviää myös suuntaviivat sille, kuinka tasoitus kehittyy, kun tuloksia tulee lisää. Yhdessä kuvista näkyy myös ero sille, jos taustalla on vähintään 20 tulosta ennen uuteen järjestelmään siirtymistä.

Satunnainen pelaaja

Pelaaja, joka kilpailee vain seuran mestaruuskilpailuissa ja pelaa viikon aikana alle 10 tasoituskierrosta. Muutoin kauden aikana hän ei pelaa lähestulkoon koskaan.
Pelaajan tasoitukset alkavat mukailla kierroksen 8 jälkeen.
WHS-tasoitus on keskimäärin 0,2 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus koko ajalta ja kun 20 kierrosta on pelattu niin se on 0,2 lyöntiä pienempi kuin EGA-tasoitus.
Huomioitavaa on myös kierrosten 20-21 kohdalla WHS:n myötäilee pelaajalle tehdyn tasoitustarkistuksen (HR) kanssa.

Vanhempi seniori

Pelaaja, joka kilpailee harvemmin ja jonka tasoitus on ollut nousussa jo pitkään. Pelaaja pelaa yleensä punaisilta tiiausalueilta.
Pelaajan tasoitukset alkavat mukailla kierroksen 8 jälkeen.
WHS-tasoitus on keskimäärin 1,1 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus koko ajalta ja kun 20 kierrosta on pelattu niin se on 2,1 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus.

Vähän kilpaileva

Kuvassa näkyy WHS Adj. ja Long Term WHS -tasoitus ero. Harmaan viivan tasoituksessa ennen kierrosta 1 on ollut mukana myös vähintään 20 kierrosta eli kierroksen 1 tasoitus vastaa normaalia WHS-tasoitusta kun taas sininen viiva tasoitusta, joka tulee pelaajalle, jos häneltä puuttuisivat nuo kyseiset kierrokset. Tässäkin tapauksessa tasoitukset alkavat olla toisiaan lähellä kierroksen 8 jälkeen.