SUOMEN
GOLFLIITTO

Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS otetaan Suomessa käyttöön 19.2. Tällä sivulla löydät tietoa siitä miten järjestelmä toimii, mitä siirtymä vaatii sinulta ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Golfia on pelattu yhtenäisillä maailmanlaajuisilla säännöillä peliin, välineisiin ja amatöörioikeuksiin liittyen. Tasoitusjärjestelmän osalta käytössä on ollut kuitenkin kuusi erilaista järjestelmää.

Golfkaudella 2020 tulee käyttöön kuitenkin uusi tasoitusjärjestelmä, jonka perusperiaatteet ovat yhtenäiset kaikkialla. Järjestelmän nimi on World Handicap System (WHS), suomeksi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä, jota suosittelemme kutsumaan sen lyhenteellä WHS.

Miten tasoitukseni muuttuu?

Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saamme siirtymävaihetta koskien. Paras vastaus on säilyttää maltti, koska siirtyminen tapahtuu automaattisesti tietojärjestelmien toimesta 19.2. Voit lukea lisää kysymyksiä ja UKK-osiosta kysymyksestä ”Tuleeko tasoitukseni muuttumaan paljon siirryttäessä WHS-tasoitukseen?”

WHS:n perusasioita

WHS on keskiarvojärjestelmä. Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:stä viimeisestä rekisteröidystä tasoituskierroksestasi. Näet tarkan tasoituksesi ja tasoitushistoriasi eBirdie-sovelluksesta (19. helmikuuta 2020 alkaen). Lataa eBirdie AppStoresta tai Google Playsta.

Suurin mahdollinen tasoituksesi on 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36, poistuu. Tämä koskee kaikkia golfareita.

Tasoitusryhmät poistuvat. Kaikki golfarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia harjoituskierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään 9 reikää.

Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Kilpailuissa voi myös edelleen olla pistebogey-sarjoja.

Ei rekisteröitymistä etukäteen. Sinun ei tarvitse rekisteröidä kierrosta etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan.

Hyväksytyt pelimuodot. Jotta kierroksesi hyväksytään tasoituskierroksena, pelimuodon tulee olla lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos tai Par / Bogey.

Uuden järjestelmän hyötyjä

Oikeudenmukaisempi. Maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.

Lyhyempiä kierroksia. Uudessa tasoitusjärjestelmässä kaikkien golfarien, tasoituksesta riippumatta on mahdollista rekisteröidä tasoituskierroksia aina 9 reiän kierroksista alkaen. Tämä sopii erityisesti heille, jotka ajankäytön vuoksi suosivat lyhyempiä kierroksia.

Maailmanlaajuisuus. WHS yhdistää golfaavan maailman tehden tasoituslaskennan perusperiaatteista samat ympäri maailman. Esimerkiksi ulkomailla pelatessasi muista maista olevien golfarien kanssa teidän tasoituksenne lasketaan samoin perustein.

Sinun ei tarvitse opetella itse järjestelmää

Tasoituslaskennan säännöt eroavat Golfin säännöistä siinä mielessä, että niiden soveltaminen tapahtuu automaattisesti tietojärjestelmissä. Sen takia pelaajan osalta riittää, että

Siirtymäaikana: Kirjaudut eBirdie-sovellukseen tai seurajärjestelmään ja otat selvää mikä on WHS-tasoituksesi.

Kun pelaat: Katsot pelitasoituksesi Slope-taulusta, pelaat Golfin Sääntöjen mukaan ja teet parhaasi. Kierroksen jälkeen tai sen aikana rekisteröi tuloksesi digitaaliseen tai paperiseen tuloskorttiin ja palauta se mahdollisimman pian, mielellään saman päivän aikana.

Haluatko tietää lisää?

Aloita lukemalla UKK-kysymykset ja vastaukset. Ota selvää myös kotiseurasi tai Golfliiton tarjoamista koulutuksista. Julkaisemme jatkuvasti uutta materiaalia joko suoraan tai seurojen kautta, jolla opastamme uuden järjestelmän saloihin.

Esimerkkejä

Näihin esimerkkeihin olemme koonneet muutaman tosielämän esimerkin pelaajan tasoituskehityksestä uudessa ja vanhassa tasoitusjärjestelmässä. Esimerkit kuvaavat sitä, miten tasoitus eroaa vanhan ja uuden järjestelmän välillä 19.2.2020, jos tasoitustuloksia on tietty määrä. Kuvista selviää myös suuntaviivat sille, kuinka tasoitus kehittyy, kun tuloksia tulee lisää. Yhdessä kuvista näkyy myös ero sille, jos taustalla on vähintään 20 tulosta ennen uuteen järjestelmään siirtymistä.

Satunnainen pelaaja

Pelaaja, joka kilpailee vain seuran mestaruuskilpailuissa ja pelaa viikon aikana alle 10 tasoituskierrosta. Muutoin kauden aikana hän ei pelaa tasoituskierroksia juuri koskaan.

Pelaajan tasoitukset alkavat mukailla toisiaan 8 kierroksen jälkeen.
WHS-tasoitus on keskimäärin 0,2 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus koko ajalta, ja kun 20 kierrosta on pelattu niin se on 0,2 lyöntiä pienempi kuin EGA-tasoitus.

Huomioitavaa on myös kierrosten 20-21 kohdalla WHS:n myötäilee pelaajalle tehdyn tasoitustarkistuksen (HR) kanssa.

Vanhempi seniori

Pelaaja, joka kilpailee harvemmin ja jonka tasoitus on ollut nousussa jo pitkään. Pelaaja pelaa yleensä punaisilta tiiausalueilta.

Pelaajan tasoitukset alkavat mukailla toisiaan 8 kierroksen jälkeen.
WHS-tasoitus on keskimäärin 1,1 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus koko ajalta, ja kun 20 kierrosta on pelattu niin se on 2,1 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus.

Vähän kilpaileva

Kuvassa näkyy WHS Adj. ja Long Term WHS -tasoitus ero. Harmaan viivan tasoituksessa ennen kierrosta 1 on ollut mukana myös vähintään 20 kierrosta eli kierroksen 1 tasoitus vastaa normaalia WHS-tasoitusta kun taas sininen viiva tasoitusta, joka tulee pelaajalle, jos häneltä puuttuisivat nuo kyseiset kierrokset. Tässäkin tapauksessa tasoitukset alkavat olla toisiaan lähellä 8 kierroksen jälkeen.

UKK- useimmin kysytyt kysymykset

Miten uusi tasoitukseni lasketaan tasoitusjärjelmän uudistuessa?+
Mitä tapahtuu, jos minulla on vähemmän kuin 20 rekisteröityä tasoituskierrosta siirtymään mennessä?+
Tuleeko tasoitukseni muuttumaan paljon siirryttäessä WHS-tasoitukseen?+
Tuleeko olemaan tasoituksen nousemiselle olemaan ylärajaa, kun siirrytään uuteen tasoitusjärjestelmään?+
Miltä toteuttamisen aikataulu näyttää?+
Miten tasoitukseni lasketaan?+
Miten keskiarvo lasketaan?+
Miten tasoitustulos lasketaan?+
Mikä on PCC (Playing Conditions Calculation / peliolosuhdelaskenta)?+
Tuleeko tasoituksen nousemiselle olemaan ylärajaa?+
Mitä tapahtuu, jos minulla ei ole 20 rekisteröityä tasoituskierrosta?+
Voiko tasoitukseni nousta uudistuksessa yli 36:n?+
Pitääkö uudessa järjestelmässä rekisteröidä lyöntejä vai pisteitä?+
Mitkä pelimuodot lasketaan tasoituskelpoisiksi?+
Miten laskentajärjestelmä reagoi, jos pelaan yhden reiän erittäin huonosti?+
Kuinka usein ja milloin tasoitukseni tulee päivittymään?+
Tuleeko olemaan mahdollista rekisteröidä 12-reikäisiä kierroksia?+
Tuleeko kaikkien kierrosten rekisteröinti pakolliseksi vuodesta 2020 lähtien?+
Mitkä ovat uuden tasoitusjärjestelmän hyödyt?+
Miten uusi tasoitusjärjestelmä liittyy pelin nopeuttamisen tavoitteeseen?+
Tuleeko Slope olemaan edelleen voimassa?+
Kun Slope-tasoituksen maksimitasoituksesta tulee 54, tuleeko olemaan kenttiä, joilla on käytössä tasoitusraja 36?+
Ovatko golfin pelaajat ja kenttien edustajat päässeet vaikuttamaan tasoitusjärjestelmään?+
Voinko rekisteröidä ulkomailla pelaamiani kierroksia tasoituskierroksiksi?+
Olen jäsen suomalaisessa ja ulkomaalaisessa seurassa. Mikä seura ylläpitää tasoitustani? +
Olen jäsen suomalaisessa ja ulkomaalaisessa seurassa. Tuleeko järjestelmät olemaan linkitetty toisiinsa?+
Olen jäsen suomalaisessa ja ulkomaalaisessa seurassa. Molemmissa maissa vaaditaan, että niissä oleva seura on kotiseura ja tämän takia minulla on kaksi eri tasoitusta. Mitä tasoitusta minun tulee käyttää?+
”Miksi tasoitukseni nousi hyvän kierroksen jälkeen?”+