SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Seuratoimijapäivä 2023 – ennätykset rikki!

Seuroille17. Tammikuuta 2023

Jo perinteiseksi vuoden avaukseksi muodostunut Seuratoimijapäivä järjestettiin lauantaina 14.tammikuuta Sokos Hotel Triplan kokoustiloissa Helsingissä. Osallistujaennätys on rikottu melkein vuosittain eikä tämä vuosi ollut poikkeus – mukana oli 270 innokasta golfyhteisöjen vaikuttajaa ympäri Suomea yli 80 eri seurasta. Paikan päällä oli 170 osallistujaa ja etäyhteyksinkin mukana yli 100. Osa golfyhteisöistä kokoontui omalla aktiiviporukallaan kotikentälleen kuuntelemaan päivän antia. Osallistujissa oli laajasti eri luottamusrooleissa toimivia vapaaehtoisia sekä palkollisia toimijoita, yhteisenä tavoitteenaan kehittää ja sparrata ideoita oman golfyhteisön toimintaan.

Teemana oli tänä vuonna Seurat estradilla, ja nimensä mukaisesti ohjelmassa korostuivat parhaat käytännöt ja onnistumiset hankkeissaan ja omassa toiminnassa seurojen itsensä esitteleminä.

”Iso kiitos kaikille, lauantaina pystyi todella aistimaan sen ilon ja innon siitä, että vihdoinkin päästiin kasvotusten tapaamaan. Palautteen perusteella myös etänä osallistuneet olivat erittäin tyytyväisiä päivän antiin. Vauhdikas vuodenavaus on aina yksi lempitapahtumiani, ja se tulee varmasti jatkumaan tulevaisuudessakin”, iloitsi liiton seuratoimintapäällikkö Kirsi Erofejeff-Engman.

Lauantai aloitettiin Golfliiton asiantuntijoiden kuulumisilla ajankohtaisista aiheista. Aluksi tuore puheenjohtaja Antti Tiitola teki ensi esiintymisensä. Tiitola avasi ajatuksiaan omasta roolistaan ja vuorovaikutuksen tärkeydestä. Hän kannusti olemaan rohkeasti yhteydessä ja toivoi ylipäänsä kaikkia jakamaan toisilleen parhaita toimintamalleja ja käytäntöjä arjessakin.

Tietopalveluiden asiantuntija Aarni Nordqvist kertasi mennyttä vuotta datan ja numeroiden valossa. Golfia pelataan edelleen paljon, vaikka pandemia-ajan huipusta ollaan tultu alaspäin. Asiakaskokemusta tarkasteltiin monelta kantilta kentän kunnosta ruuhkaisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Tunnelma on kuitenkin se avainsana, joka ratkaisee ja seuratoimintaan sitoutuneilla pelaajilla tyytyväisyys on yli puolet korkeampi (NPS 76) kuin ei-sitoutuneilla (NPS 35). Nordqvist nosti lopuksi esityksestään vielä kolme pointtia:

”Golf on nyt nuorempaa ja hieman miesvaltaisempaa, suomalaisen golfarin asiakaskokemus on timanttia ja sen selkärankana on seuratoiminta sekä sitoutuneet pelaajat.”

Aamupäivän lopuksi liittotuomari ja kilpailukoordinaattori Arto Teittinen avasi värikkääseen tapaansa golfin päivitettyjä sääntöjä, jotka astuivat voimaan 1.1.2023. Mullistavista muutoksista ei ole kyse, vaan useita rangaistuksia on lievennetty ja kieltä sekä termistöä selkeytetty. Merkittävimmät muutokset koskevat esimerkiksi yksinkertaistunutta linjassa taaksepäin vapautumista, luonnonvoimien liikuttaman pallon takaisin asettamista, rikkoutuneen mailan korvaamista sekä ensimmäistä kertaa myös paragolfin säännöt on otettu osaksi sääntökirjaa ja ne muodostavat sääntökokonaisuuden numero 25. Golfyhteisöt voivat tilata sääntöiltoja ja tuomarikursseja keväälle suoraan Artolta.

Sääntöguru Teittisen vinkit kiinnostivat niin livenä kuin langoillakin.

Juniorikoordinaattorilla vauhtia kahden seuran yhteistyöhön

Iltapäivän Seurat estradilla -osuus startattiin junioriasialla. Antti-Jussi Järvinen on vuodesta 2021 toiminut Aulangon Golfklubin ja Tawast Golfin yhteisenä juniorikoordinaattorina OKM-hankkeen kautta. A-J avasi yleisölle, miten hanke ja palkkaus tapahtuivat ja mitä hänen työhönsä käytännössä kuuluu.

Pähkinänkuoressa isoin hyöty on ollut junioriasioiden keskitetty haltuunotto, yksi henkilö joka tietää niin junioreiden treeneistä, ilmoittautumisista, leireistä, kouluyhteistyöstä kuin ohjaajakoulutuksesta tai viestinnästä. Rooliin kuuluu myös yhteydenpito junioreiden vanhempien kanssa, paikallisen kilpailukiertueen pyörittäminen ja osittainen ohjaajavastuu.

Kurssien ja leirien lisäksi A-J käy aktiivisesti alueen kouluissa esittelemässä golfia Puistogolf-välinein (Liikuntakioski ja Liikuntalukkari-konseptit) ja koulut ovat myös tervetulleita kentille. Toiminnalla on ollut selvä vaikutus: sekä Aulanko että Tawast ovat molemmat saaneet A-J:n aikana 70 uutta junioria.

”On ollut hienoa huomata, että järjestelmällinen toiminta on innostanut lisää junioreita mukaan. Erityisen hienoa on nähdä samoja kasvoja koulun pihakokeiluissa ja myöhemmin treeneissä”, Järvinen kertoo.

Naiset golfaa keskittyi sosiaaliseen liimaan

Archipelagia Golf Club oli yksi 15 seurasta, jotka lähtivät viime keväänä mukaan Golfliiton Naiset golfaa -pilottiprojektiin. Potentiaalisia naisia houkuteltiin lajin pariin uudenlaisella tavalla, jossa korostuvat yhdessä tekeminen ja oppiminen, vahva sosiaalinen liima ja positiivinen kannustava ilmapiiri pelkän golfin lisäksi.

Archipelagiassa projekti toteutettiin täysin naisenergialla, ja siitä kertomassa olivat palvelupäällikkö Mia Lajunen ja pro Ellinoora Moisio. Seura järjesti kaksi tutustumispäivää, joista kylmän kevään takia toisen sisähallissa eikä ulkotapahtumankaan aikana kenttä ollut vielä auennut virallisesti, mutta se ei menoa haitannut – golfhan on pukeutumiskysymys. Tutustumisissa oli 42 osallistujaa, joista parikymmentä jatkoi intensiivikurssille, joka päättyi GC-suoritukseen. Kurssiin liittyi muutakin yhteistä tekemistä lajitekniikan lisäksi: kehonhuoltoa, sääntökävely, fysiikkatreenausta, hyvää mieltä ja tietysti vähän skumppaakin.

Kurssipalautteet olivat pelkästään positiivisia: matala kynnys, uusia pelikavereita, korkea suositteluhalukkuus ja sitoutuminen. Hyvä fiilis koettiin erittäin tärkeäksi osaksi kokemusta.

”Konsepti oli toimiva ja kokonaisvaltainen. Hyvä palaute lämmittää ja myös kannustaa kehittämään toimintaa. Jatkossa jaamme ryhmät heti tason mukaan ja suunnittelemme kurssin jälkeisen jatkon paremmin”, Lajunen summaa.

Vuoden Golfseura -palkinnolla lisäboostia

Vuoden Golfseurana vuosi sitten palkittu Karelia Golf kertoi kaksikon toimitus/toiminnanjohtaja Petja Vuojärven ja seurapäällikkö Aki Kerosen voimin miten tunnustus on vaikuttanut seuratoiminnan kehittämiseen.

Luonnollisesti tunnustukseen liittyvä näkyvyys on ollut hienoa, ja etenkin sen merkitys ja innostavuus seura-aktiiveille on ollut sydäntälämmittävää. Karelia Golf on iso seura, jonka jäsenmäärä ylitti ensimmäistä kertaa 1500. Pelaajia halutaan palvella yhä paremmin ja vastata moderneihin vaatimuksiin, mikä on johtanut muun muassa seuran organisaatiomuutokseen sekä sääntöjen päivittämiseen. Jäseneduksi sisällytettiin Pilkonpuisto-harjoituskentän pelioikeus, mikä on osaltaan lisännyt uusien pelaajien mukaan tulemista. Lähes puolet nykyisistä jäsenistä on liittynyt seuraan viimeisen 4-5 vuoden aikana, mutta seuratoimintaankin kaivattaisiin lisää tekijöitä. Mukaan innostaminen on kovaa työtä, vaikka ylpeitä kotiseurasta oltaisiinkin.

Vastuullisuusaiheet ovat myös yhä tärkeämmässä roolissa ja Golfliiton tiiboksiipuhe-kampanjasta seura sai selkeää tukea ja valmiita materiaaleja yhteenkuuluvan ilmapiirin viestintään ja levittämiseen. Golfkentällä kaikkien täytyy voida saada tuntea itsensä tervetulleeksi, oli sitten uusi tai jo kokenut pelaaja.

”Tulevaisuudessa erilaiset ryhmät korostuvat golfissakin. Kaveriporukat, perheet, työyhteisöt, harrasteporukat… Meidän täytyy tukea ja ruokkia näiden ryhmien elinvoimaa ja pelaamista, niin se siirtyy myös golfin elinvoimaan”, Vuojärvi pohti.

Paragolfryhmän aloittaminen

Tammer-Golfista paragolftoiminnan käynnistämistä oli esittelemässä Marja-Leena Lähteenmäki. Aivan uudesta asiasta ei Tammerissa ollut kyse, sillä Paragolfer-laitteeseen tutustumista seurassa oli ollut jo vuonna 2019, mutta viime kaudella uutta toimintaa haluttiin startata klubitoimikunnan voimin.

Päädyttiin järjestämään viiden kerran kurssi 5-8 hengelle. Toiminta haluttiin osallistujille maksuttomaksi, joten pron kulujen kattamiseksi löydettiin yhteistyökumppani, ja toisen puolen maksoi seura. Kurssia mainostettiin paikallisten järjestöjen ja hoitolaitosten kautta. Ilmoittautumisia saatiin sen verran että lopulta järjestettiin kaksi ryhmää: ensimmäisen osallistujilla oli erilaisia fyysisiä vammoja ja toinen oli aivovammaryhmä.

Harjoituskerroilla tarvittavia avustajia saatiin Tammerin klubitoimikunnasta, joskus tarvittiin tiettyjä yksilöllisiä ratkaisuja. Viiden kerran jälkeen osa jatkoi vielä tutustumiskerralle varsinaiselle kentälle.

”Paljon opittiin ja koettiin. Päällimmäisenä tunteena on ilo, jonka osallistujat kokivat harjoituksissa. Ei turhaan kannata pelätä erilaisuutta tai mahdollisia haasteita, kannustan kaikkia käynnistämään vastaavaa tärkeää toimintaa”, Lähteenmäki summasi.

Golfliiton paragolfkoordinaattori Johanna Ahti muistutti myös, että Golfliitosta ja sen verkostoista saa apua ja tukea toiminnan käynnistämiseen.

Merkityksellisyyttä ja hyvinvointia eläkkeelle

Seuratoimijapäivän viimeisessä puheenvuorossa liiton asiantuntija Johanna Ahti esitteli myöhäiskeski-ikäisten seniorijäsenten uusjäsenhankintaa ja golfin mahdollisuuksista olla tukemassa ihmisiä eläkkeelle siirtymisen aiheuttaman suuren muutoksen kynnyksellä. Golfliitto on valmistellut kahta konseptia golfyhteisöjen hyödynnettäväksi eläkeikää lähestyvien saattamiseksi lajin pariin. Toisessa tarjolla on valmiita materiaaleja hyödynnettäviksi ja toisessa haetaan yhteisöä laajemman kurssikokonaisuuden toteuttamiseen eläkeläisjärjestön kanssa.

”Merkityksellisyys voi löytyä monista eri asioista – mukaan rahastonhoitajaksi, tuomariksi, junnutoimintaan tai talkoolaiseksi ja liikunta tulee siinä sivussa”, Ahti kertoo. Lisätietoa TÄSTÄ.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille! Esitykset ovat ladattavissa Sharepointissa.

Lauantaina tunnustettiin väriä! Kuvassa Pickala Golf Clubin ladyt.