SUOMEN
GOLFLIITTO

Blogit

Golf50+, Golfin pelaaminen ja muisti – Onko golfista muistin kehittäjäksi?

BlogitGolf50+SeniorigolfJulia Kettinen3. Lokakuuta 2024

Tervetuloa lukemaan terveys ja hyvinvointi aiheista asiantuntijablogia. Kirjoituksissa pääset tutustumaan tutkittuun tietoon pohjautuviin näkökulmin erityisesti golfin terveysvaikutusten ja 50+ golfarin terveyden sekä hyvinvoinnin näkökulmasta. Golfista ja pelaamisesta, kuten elämästäkin, nauttii parhaiten, kun muistaa pelin lisäksi huolehtia myös itsestään. Haastankin sinut pohtimaan, miten voisit edistää omaa terveyttä ja hyvinvointiasi golfin avulla tulevan vuoden aikana. Liikuttavia lukuhetkiä!

Golfkausi 2024 alkaa olla päätöksessä – syksyn raikkaat tuulet ja luonnon väriloisto kutsuvat ulkoilemaan vielä viimeisille golfkierroksille. Nyt on hyvä hetki pohtia, millaisen muistijäljen kulunut kausi on jättänyt. Oletko luonut uusia golfmuistoja vai kenties kehittänyt uusia golftaitoja, joita haluaisit vahvistaa myös talven aikana? On hyvä muistaa, että jokainen golfkierros, lyönti ja päätös kentällä luo uusia ja syventää vanhoja muistijälkiä – prosesseja, joiden kautta voimme oppia ja kehittää paitsi lyöntisuoritusta, myös muistiamme. Tällä kertaa syvennymme muistin merkitykseen ja siihen, miten muistia hyödynnetään golfin pelaamisessa.

Tuleeko muistista yksi tärkeimmistä tulevaisuuden terveystekijöistä?

Väestön ikääntyminen ja siihen liittyvät kognitiiviset haasteet ovat yksi merkittävimmistä huolenaiheista nykymaailmassa. Terveydenhuolto ja tutkimusryhmät etsivät aktiivisesti ratkaisuja muistin ja aivotoiminnan kehittämiseen. Muistihan on jokaisen päivittäisen elämän kannalta yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein toimintakykyyn liittyvä tekijä.

Viime vuosina tutkijat ovat olleet erityisen kiinnostuneita liikunnan vaikutuksesta muistiin ja kognitiivisiin toimintoihin. Huomion kohteena ovat olleet erityisesti lajit, jotka yhdistävät sydän- ja verisuoniterveyttä edistävän kestävyysliikunnan muistia kehittäviin elementteihin. Golf tarjoaakin erinomaisen yhdistelmän kestävyysliikuntaa, aivotyöskentelyä ja sosiaalista kanssakäymistä, mikä tekee siitä varsin hyödyllisen muistin ja kognitiivisten toimintojen kannalta.

Miksi muisti tulee muistaa myös tulevaisuudessa?

Ikääntyessämme muistin merkitys korostuu entisestään, ja väestön ikääntymisen myötä kognitiivisten toimintojen ylläpitämisestä on tullut merkittävä terveyskysymys. Muistin kehittäminen ja ylläpito väestötasolla on kriittisen tärkeää etenkin väestön ikääntyessä nopeasti. Erilaiset muistisairaudet muodostavat merkittävän kansanterveydellisen ja -taloudellisen haasteen, jota voidaan ainakin lieventää aktiivisella muistin kehittämisellä.

Erilaiset muistisairaudet muodostavat merkittävän kansanterveydellisen ja -taloudellisen haasteen, jota voidaan ainakin lieventää aktiivisella muistin kehittämisellä.

Yhteiskunnan näkökulmasta kilpailukyvyn ja tuottavuuden ylläpitämisessä muistin rooli korostuu nykyisen työelämän vaatimuksissa, joissa jatkuva oppiminen ja sopeutuminen ovat keskiössä. Yksilötasolla muisti on olennainen osa jokaisen jokapäiväistä toimintaa ja sosiaalisia suhteita.

On tärkeä muistaa, että hyvä muisti on kaiken sosiaalisen vuorovaikutuksen perusta – kaikki rakentuu muistamiselle ja tiedon jakamiselle. Aktiivinen elämäntapa voi auttaa ylläpitämään ja parantamaan muistin toimintaa läpi elämän.

Miten muisti toimii?

Muisti on yksi tärkeimmistä kognitiivisista toiminnoistamme, ja sitä voidaan pitää perustana kaikelle oppimiselle, päätöksenteolle ja identiteetille. Se mahdollistaa kokemuksista oppimisen, taitojen kehittämisen ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen. Muistin toiminta on monimutkainen prosessien verkosto, joka perustuu aivojen eri osa-alueiden yhteistoimintaan.

Muistin osa-alueita voidaan kategorisoida ajallisesti lyhytkestoiseen ja pitkäkestoiseen muistiin. Lyhytkestoinen muisti koostuu sensorisesta aistimuistista ja työmuistista. Sensorinen muisti toimii ilman tietoista ajattelua – havaittu aistitieto säilyy sensorisessa muistissa vain hetken, ellei sitä valikoida tarkempaan käsittelyyn työmuistin puolelle.

Työmuistiin tallentuu asioita lyhytkestoisesti, ja sitä usein verrataan työpöytään, jossa valikoitua vastaanotettua tietoa tarkastellaan ja muokataan tarkemmin. Työmuisti on keskeisessä roolissa etenkin havaitsemisen, ajattelun, ongelmanratkaisun ja oppimisen näkökulmasta, sillä työmuistissa uusi havaittu tieto yhdistetään pitkäkestoisesta muistista haettuun tietoon.

Pitkäkestoinen muisti puolestaan koostuu tietomuistista, joka sisältää asiamuistin ja tapahtumamuistin. Nämä ovat tietoista tapahtumien muistamista. Tapahtumamuisti tarkoittaa kykyä tallentaa ja palauttaa mieleen henkilökohtaisia kokemuksia, jotka ovat itselle merkityksellisiä. Asiamuisti puolestaan sisältää yleistä tietoa ympäröivästä todellisuudesta.

Lisäksi pitkäkestoiseen muistiin kuuluu taitomuisti, jonka toiminnot usein tapahtuvat tietoisuuden ulkopuolella. Taitomuistiin tallentuvat motoriset taidot ja toimintatavat, jotka ilmentyvät tekemällä ja näyttämällä. Taitojen oppiminen tapahtuu vähitellen ja vaatii aikaa sekä toistoja – opittu taito ei kuitenkaan unohdu muistista samalla tavalla kuin asiat ja tapahtumat.

Miten golfari hyödyntää muistia pelin aikana?

Golfkierroksen aikana pelaaja pääsee hyödyntämään muistia monipuolisesti niin lyhytkestoisen kuin pitkäkestoisenkin muistin näkökulmasta. Pelaamisen aikana yhdistyvät useat eri muistiin liittyvät prosessit ja osa-alueet, jotka työskentelevät yhdessä pelaajan muodostaman tavoitteen mukaisesti.

Pelaamisen aikana yhdistyvät useat eri muistiin liittyvät prosessit ja osa-alueet, jotka työskentelevät yhdessä pelaajan muodostaman tavoitteen mukaisesti.

Golfkierroksen aikana työmuisti on jatkuvassa käytössä, sillä havaittavaa ja prosessoitavaa tietoa saapuu aivoille koko ajan pelin luonteen vuoksi. Pelaajan on jatkuvasti havainnoitava olosuhteiden ja pelinkulun muutoksia. Hänen on muistettava ja arvioitava kenttään liittyviä olosuhteita sekä maaston erityispiirteitä kuten estealueiden sijainteja ja viheriöiden kallistuksia sekä yhdistettävä niihin luonnon olosuhteiden huomiointi, kuten tuulen suunta ja voimakkuus, samalla kun hän miettii lyönti- ja pelistrategiaa.

Työmuisti toimii ikään kuin väliaikaisena golfarin pelisuunnittelun työpöytänä, jossa pelaaja tutkii ja jäsentelee vastaanotettua tietoa tehdäkseen nopeita päätöksiä peliin liittyvästä kulusta, kuten mailavalinnoista ja tähtäyksestä. Työmuistin käyttäminen vaatii aivoilta ja mieleltä ketteryyttä, jotta keskittymiskyky ja voimavarat riittävät koko kierrokselle. Työmuistin kapasiteetti on rajallinen ja vaihtelee ihmisten välillä. Onkin hyvä muistaa välillä vapauttaa mieltä ja kiinnittää huomiota pelin yhteydessä myös rentouttaviin asioihin, kuten luontoon tai sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Golfin pelaajilla on usein hyvä pitkäkestoinen muisti golfiin liittyvissä asioissa. Asiamuisti tallentaa golfin säännöt ja käytännöt, jotka ovat tarpeen kentällä. Tapahtumamuisti puolestaan tallentaa pelaajan henkilökohtaiset kokemukset eri kentiltä ja väylistä, auttaen häntä navigoimaan kentällä ja tekemään päätöksiä. Jokainen meistä muistaa varmasti hyvinkin yksityiskohtaisesti yksittäisten golfkierrosten kulkua ja lyöntisuorituksia. Usein muistiin tallentuvat syvemmin ne kaikista henkilökohtaisimmat onnistumisen ja epäonnistumisen kokemukset kierroksilta. Onkin hyvä pohtia, mitä golfkierrokselta haluaa tallettaa muistiinsa ja mitä muistijälkeä vahvistaa.

Asiamuisti tallentaa golfin säännöt ja käytännöt, jotka ovat tarpeen kentällä. Tapahtumamuisti puolestaan tallentaa pelaajan henkilökohtaiset kokemukset eri kentiltä ja väylistä, auttaen häntä navigoimaan kentällä ja tekemään päätöksiä.

Taitomuisti puolestaan on tärkeä motoristen taitojen automatisoinnissa, kuten erilaisten lyöntitekniikoiden opettelussa ja hallinnassa. Toistuva harjoittelu vahvistaa hermosolujen välisiä yhteyksiä, mikä johtaa taitojen automatisoitumiseen ja parempaan onnistumiseen.

Kohti parempaa muistia ja peliä?

Golf tarjoaa melko ainutlaatuisen ja erittäin monipuolisen tavan kehittää muistia liikuntamuodon ohessa. Aivoterveyden kannalta yhdistelmä verisuoniterveyttä edistävää kestävyysliikuntaa, kognitiivisesti haastavaa liikuntaa ja sosiaalista vuorovaikutusta tekevät yhdessä golfista hyvän aktiviteetin aivojen ja muistin kehittämiseen.

Muistin kehittäminen golfin avulla ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Se vaatii pelaamista, tietoista keskittymistä, aivojen haastamista ja jatkuvaa oppimista. Seuraavan kerran kun lähdet golfkentälle, muista, että et ole vain pelaamassa kierrosta – olet myös kehittämässä aivojasi ja muistiasi. Jokainen lyönti, jokainen strateginen päätös ja jokainen ratkaistu haaste tukee muistia ja aivoterveyttä.

Liikuttavia hetkiä golfkaudelle 2024!

Julia Kettinen on 30-vuotias kansainvälisesti menestynyt golfinterveysvaikutusten erityisasiantuntija ja tutkija. Hän tutkii erityiseesti golfin fysiologisia terveysvaikutuksia sydän-ja verisuonitautien sekä aivoterveyden näkökulmista. Koulutukseltaan Kettinen on Terveystieteiden tohtori liikunta- ja urheilulääketieteen oppiaineesta ja golfin ammattivalmentaja sekä Master Golf Academyn monivuotinen Pro. Lisäksi Julia toimii Itä-Suomen Yliopistossa Biolääketieteen yksikössä liikunta- ja urheilulääketieteen oppiaineessa osa-aikaisena yliopisto-opettajana. Julia asuu Sveitsin Zürichissä, mutta käy säännöllisesti Suomessa opettamassa ja tekee erityisesti golfareille soveltuvia luentoja/webinaareja sekä verkkovalmennuksia liikuntaan ja ravitsemukseen liittyen.