SUOMEN
GOLFLIITTO

Blogit

Golf50+, Alkuverryttelyllä kohti nautinnollisempaa pelaamista ja parempaa tulosta

BlogitGolf50+Julia Kettinen29. Huhtikuuta 2024

Tervetuloa lukemaan terveys- ja hyvinvointiaiheista asiantuntijablogia. Kirjoituksissa pääset tutustumaan tutkittuun tietoon pohjautuviin näkökulmin erityisesti golfin terveysvaikutusten ja 50+ golfarin terveyden sekä hyvinvoinnin näkökulmasta. Golfista ja pelaamisesta, kuten elämästäkin, nauttii parhaiten, kun muistaa pelin lisäksi huolehtia myös itsestään. Haastankin sinut pohtimaan, miten voisit edistää omaa terveyttä ja hyvinvointiasi golfin avulla tulevan vuoden aikana. Liikuttavia lukuhetkiä!

Kevät on täällä ja golfkausi käynnistymässä, vaikka takatalvi ja lumiset olosuhteet ovat yllättäneet golfareita ympäri suomea. Onneksi pian pääsemme nauttimaan golfkaudesta ja luontoliikunnasta vihreämmässä ympäristössä. Golfin terveysvaikutukset ja hyvinvointi ovat tänä vuonna myös Golfliiton viestinnän kärkenä. Tämän kerran kirjoituksessa pohdimmekin jokaiselle golfarille tuttua teemaa – alkuverryttelyä. Haastankin jokaisen lukijan tänä golfkautena tekemään huolellisen alkuverryttelyn ennen kierrosta tai treeniä. Voit yllättyä miten pienellä vaivalla parannat pelinautintoa ja tulostakin!

Varaatko aikaa alkuverryttelyn tekemiseen ennen pelikierrosta, vai kiirehditkö suoraan kentälle ja lämmittelet ensimmäisten väylien aikana?

Alkuverryttely on avainasemassa onnistuneen golfkierroksen kannalta sekä pelaajan että pelituloksen näkökulmasta. Se valmistaa kehoa ja mieltä tulevaan pelisuoritukseen samalla vähentäen loukkaantumisriskiä ja parantaen suoriutumiskykyä. Pelitasosta ja omasta ajankäytöstä riippumatta on hyvä muistaa, että alkuverryttely ei ole vain tavoitteellisten harrastajien tai kilpapelaajien yksinoikeus, vaan se on jokaisen harrastajan perusedellytys kohti nautinnollisempaa ja turvallisempaa harrastamista.

Vaikka alkuverryttelyn hyödyt ovat kiistattomat, moni jättää silti verryttelyn tekemättä. Uskon, että tämä juontaa juurensa golfin perinteiseen historiaan, jossa on painotettu lyönti- ja tekniikkaharjoittelun merkitystä varsinaisen fysiikkaharjoittelun sekä lämmittelyn vaikutusta itse lajisuoritukseen ei ole vielä oivallettu. Usein golfareiden keskuudessa kuuleekin, miten ensimmäiset neljä väylää kierroksesta menee lämmitellessä, jonka jälkeen peli alkaa onnistumaan ja lyöntisuorituksetkin tuntuvat helpommilta. Voitkin miettiä omalla kohdalla miltä tuntuisi, jos peli alkaisi sujumaan heti ensimmäisten väylien aikana ja ennen kaikkea lyönti tuntuisi helpota sekä vaivattomalta tehdä. Uskonkin, että moni golfari hyötyisi enemmän huolellisesta alkuverryttelystä ennen kierrosta muutaman rangelyönnin sijaan.

Mistä hyvä ja monipuolinen alkuverryttely koostuu?

Golftekniikka ja liikerata vaativat tiettyjä fyysisiä ominaisuuksia, joita on helppo harjoittaa lajiharjoittelun ohessa. Tämän vuoksi onkin olennaista alkuverryttelyn suunnittelussa tuntea lajin kokonaisvaltaiset vaatimukset sekä henkilökohtaiset tarpeet, kuten terveydentilaan liittyvät rajoitteet ja pelitilanteessa itselle ominaiset piirteet. Hyvän alkuverryttelyn ei tarvitse olla ajallisesti pitkä, mutta sen olisi hyvä koostua monipuolisesti eri liikekategorioista.

Golfissa yhdistyvät muun muassa kestävyyskunto, nopea voimantuotto, tasapaino, liikkuvuus ja liikehallinta. Esimerkiksi 10 minuuttiin saa hyvin rakennettua hyvän alkuverryttelyn tekemällä 1-2 eri liikettä per liikekategoria. Lisäksi alkuverryttelyä pohtiessa olisi hyvä miettiä myös lajiharjoittelun lisäksi itse pelisuoritusta – huomiota voi kiinnittää muun muassa kognitiivisiin ominaisuuksiin kuten havainnointi- ja huomiokykyyn, päätöksentekoon sekä psyykkiseen puoleen, kuten mielenhallintaan. Kaikki tiedämme, että etenkin kognitiivisen ja psyykkisen puolen taidoilla on merkittävä rooli golfkierroksen pelistrategisessa suunnittelussa. Myös näitä taitoja on hyvä herätellä alkuverryttelyn yhteydessä.

Kuminauha on oiva apuväline lämmittelyä varten ja kulkee helposti bägissä mukana.

Voiko alkuverryttely parantaa lajitaitoja?

Monipuolisella ja säännöllisellä alkuverryttelyllä voidaan myös kehittää lajisuorituksessa vaadittavia ominaisuuksia ja taitoja, joita varsinainen lajisuoritus itsessään ei kehitä. Tämä näkökulma voikin usein toimia motivaattorina monelle pelaajalle sitoutua alkuverryttelyn säännölliseen tekemiseen.

Usein ihan huomaamattaan pelikauden aikana säännöllisen ja monipuolisen alkuverryttelyn myötä myös varsinaiset laji- ja pelitaidot kehittyvät – luonnollisesti laajemmat liikeradat, suurten ja pienten lihasryhmien aktivointi sekä kognition ja reaktiokyvyn herättely ovat oleellinen osa itse pelisuoritusta. Lisäksi monella pelaajalla erilaiset lihas- ja nivelkivut voivat helpottua alkuverryttelyn myötä, mikä luonnollisesti tekee pelaamisesta nautinnollisempaa.

On myös hyvä muistaa, että alkuverryttelyn liikkeitä kannattaa varioida pelikierroksen ajankohdan ja pelikauden mukaan. Golfarin harjoituskautta voidaan myös jakaa harjoittelun ohjelmoinnin mukaisesti esimerkiksi peruskuntokauteen, pelikauteen valmistavaan kauteen, pelikauteen ja siirtymäkauteen. Näin voidaan vaihdella harjoittelun eri osa-alueiden painopistettä ja kehityskohteita. Kaikkia ominaisuuksia ei nimittäin voi eikä kannata kehittää yhtä aikaa, vaan kausittain kannattaa valita tiettyjä kehitettäviä ominaisuuksia ja pyrkiä samalla ylläpitämään toisia. Tätä näkökulmaa kannattaa hyödyntää myös alkuverryttelyssä, jolloin kierrokseen valmistautuminen pysyy mielekkäänä läpi kauden.

Miten seurata alkuverryttelyn vaikutuksia?

Tavoitteen asettamisella voi ohjata ja seurata omaa kehitystä. Säännöllisen alkuverryttelyn vaikutuksia kannattaakin ehdottomasti tarkkailla ja seurata. Muistetaanhan, että jokainen pelaaja iästä ja pelitasosta riippumatta voi havainnoida ja määrittää itselleen erilaisia kehityskohtia. Alkuverryttelyn vaikutuksia voikin tarkastella esimerkiksi pelinautinnon, mahdollisten pelikierrosten aikana ja erityisesti jälkeen esiintyvien nivelten ja lihasten kiputilojen lievittymisen sekä toki lajitaitojen kehittymisen kannalta. Kaikki nämä tekijät vaikuttavatkin siihen, että voisit nauttia mielekkäästä pelaamisesta mahdollisimman pitkään.

Muistathan myös, että käytös luo käytöstä – voit motivoida koko peliseurasi ja ryhmän tekemään alkuverryttelyä omalla esimerkilläsi. Haastankin sinut läpi pelikauden tekemään 10 minuutin alkuverryttelyn ennen jokaista pelikierrosta. Huomaat taatusti eron ja toistetusta tavasta muodostuu sinulle uusi rutiini.

Liikuttavia hetkiä golfkaudelle 2024!

Julia Kettinen

Julia Kettinen on 29-vuotias kansainvälisesti menestynyt golfinterveysvaikutusten erityisasiantuntija ja tutkija. Hän tutkii erityiseesti golfin fysiologisia terveysvaikutuksia sydän-ja verisuonitautien sekä aivoterveyden näkökulmista. Koulutukseltaan Kettinen on Terveystieteiden tohtori liikunta- ja urheilulääketieteen oppiaineesta ja golfin ammattivalmentaja sekä Master Golf Academyn monivuotinen Pro. Lisäksi Julia toimii Itä-Suomen Yliopistossa Biolääketieteen yksikössä liikunta- ja urheilulääketieteen oppiaineessa osa-aikaisena yliopisto-opettajana. Julia asuu Sveitsin Zürichissä, mutta käy säännöllisesti Suomessa opettamassa ja tekee erityisesti golfareille soveltuvia luentoja/webinaareja sekä verkkovalmennuksia liikuntaan ja ravitsemukseen liittyen. Lue lisää www.juliakettinen.com.