SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Tuhti annos asiaa tiedolla ja tunteella – ”Yhteisöllisyys on Suomi Golfin supervoima” 

Seuroille15. Tammikuuta 2024

Perinteikäs Golfliiton Seuratoimijapäivä järjestettiin lauantaina 13. tammikuuta Helsingissä. Huippusuosittu vuoden avaus ja verkostotapaaminen keräsi jälleen huiman määrän osallistujia – mukana oli noin 270 innokasta golfyhteisöjen vaikuttajaa ympäri Suomea 79 eri seurasta. Paikan päällä oli 170 osallistujaa ja lisäksi etäyhteyksin striimin päässä yli 100. Osa golfyhteisöistä kokoontui omalla aktiiviporukallaan yhteen kuuntelemaan päivän antia kotiklubilleen. Osallistujissa oli laajasti eri luottamusrooleissa toimivia vapaaehtoisia sekä operatiivisia toimijoita, yhteisenä tavoitteenaan inspiroitua ja kehittää sekä sparrata ideoita oman golfyhteisön toimintaan.

Päivä oli tuhti annos asiaa tiedolla ja tunteella. Ohjelma koostui vierailevista puhujista, Golfliiton asiantuntijoista sekä golfyhteisöjen edustajista, jotka avasivat omia onnistumisiaan esimerkkeinä parhaista käytännöistä. Punaisena lankana päivässä oli golfin yhteisöllisyys ja sen rakentaminen sekä lajin terveysvaikutusten potentiaali monestakin näkökulmasta.

”Iso kiitos kaikille, lauantaina pystyi todella aistimaan sen ilon ja innon siitä, että vihdoinkin päästiin kasvotusten tapaamaan. Palautteen perusteella myös etänä osallistuneet olivat erittäin tyytyväisiä päivän antiin. Vauhdikas vuodenavaus on aina yksi lempitapahtumiani, ja se tulee varmasti jatkumaan tulevaisuudessakin”, iloitsi liiton seuratoimintapäällikkö Kirsi Erofejeff-Engman

Huippusuosittu kauden avaus keräsi paikalle lähes 200 seuratoimijaa.

Aamun alkusanojen jälkeen lavalle astui Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla, joka kehui heti aluksi tapahtuman ainutlaatuista tunnelmaa – kuin olisi Urheilugaalan jatkoilla, niin hieno fiilis oli salissa. Esityksessään Tulla kertoi omat näkemyksensä golfin monista vahvuuksista ja muistutti golfareita olemaan ylpeitä jo saavutetusta.

”Suomi Golfin supervoimana on ehdottomasti yhteisöllisyys. Aloitin itse reilu vuosi sitten pelaamaan ja voin allekirjoittaa, miten helppoa oli päästä mukaan yksinkin. Ainutlaatuista on myös liikuttamisen määrä (35 miljoonaa kilometriä) ja miten golf liikuttaa nuorista aina iäkkäisiin asti.”

Lopuksi Tulla haastoi kaikki golfaritkin mukaan Toimintakykyinen Suomi -kampanjaan. Niin golfyhteisöt kuin yksilötkin voivat kantaa kortensa kekoon ja tehdä lupauksen Suomelle aktiivisemmasta tulevaisuudesta.

Terveysteemasta jatkettiin myös Golfliiton asiantuntijoiden esityksissä. Viestintäpäällikkö Marika Voss ja seuratoimintapäällikkö Kirsi Erofejeff-Engman esittelivät golfin terveysvaikutukset esiin nostavaa Golf tekee hyvää -kampanjaa, joka käynnistyy Golfmessuilta. Terveysnäkökulma on päätetty nostaa liiton viestinnän ja markkinoinnin ykköskärjeksi seuraavaksi kahdeksi vuodeksi ja se tulee näkymään laajasti niin pelaajien aktivoinnissa kuin uuspelaajahankinnassa. Lauantaina esitellyt visuaaliset materiaalit ovat monikäyttöisiä ja ne tarjotaan luonnollisesti golfyhteisöjen vapaaseen käyttöön. Sama terveysteema näkyy tänä vuonna myös hienoja tuloksia saavuttaneessa Naiset golfaa -kampanjassa, jonka ilmoittautuminen on nyt auki.

Kimmo Rantamäki ja Mika Hollo nostivat monin tavoin ajankohtaisen aiheen keskusteluun.

Hyvin ajankohtaisen aiheen äärellä jatkettiin, kun markkinointipäällikkö Kimmo Rantamäki ja juniorivastaava Mika Hollo haastoivat yleisöä lasten ja nuorten mahdollisesta ilmaisesta pelaamisesta.

”Lasten harrastamisen kalleus ja liikkumattomuus ovat ilmiöitä, joihin golf voisi tarttua ja olla osa ratkaisua. Haluamme olla luomassa golfin imagolle elintärkeää vaikuttavuutta, joka osuu kansakunnan ilmiöiden ytimeen ja kantaa päättäjätasolle asti”, Rantamäki kertoi.

Osa golfyhteisöistähän jo mahdollistaa junioreiden ilmaisen pelaamisen, mutta valmista tai yhtä kansallista mallia ei ole olemassa. Golfyhteisöistä jokainen tekee luonnollisesti päätöksen itsenäisesti, mutta laaja rintama aiheen puolesta antaisi varmasti vaikuttavuutta, otsikoita ja mahdollisia kaupallisia kumppaneita. Rohkea keskustelunavaus kirvoitti yleisössä monia mielipiteitä kuten oli tarkoituskin ja keskustelua jatketaan tulevaisuudessa.

Aamupäivän päätteeksi puhuttiin vastuullisuudesta ja sen monista eri puolista seuratoimijan näkökulmasta. Ympäristö- ja kenttäasiantuntija Jari Koivusalo alleviivasi talkootoiminnan merkitystä monissa tärkeissä tehtävissä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi kentällä. Linnunpöntöt, vieraslajien kitkeminen – jokainen voi osaltaan auttaa! Yhdenvertaisuuden kehittäminenkin on usein pieniä tekoja ja huomioita – rampin hankkiminen tai kertominen etukäteen ettei sellaista ole. Joskus se voi vaatia hieman rohkeutta, mutta maksaa itsensä takaisin monin kerroin. Paragolfvastaava Johanna Ahti kertoi omasta esimerkistään lähteä partneriksi Unified Tourille, ja kuinka opettavaa se oli.

”Erilaisten, eri-ikäisten ja eritaustaisten ihmisten mukaan ottaminen toimintaan ja sen mahdollistaminen ainoastaan syventää yhteisöllisyyttä, kun aidosti kaikki ovat tervetulleita. Golfliiton paragolfkiertueiden järjestäminen voisi esimerkiksi olla hyvä tapa tuoda paragolfia näkyväksi ja tutuksi omassa yhteisössä.”

Lounastauolla ehdittiin myös somettaa – Espoo Ringside Golfin jengi näyttää mallia.

Lounaan jälkeen sukellettiin verkostojen merkitykseen seuratoimijoille sekä jaettiin onnistumisia omassa toiminnassa seurojen itsensä esitteleminä.

Vuorovaikutuksesta voimaa -paneelikeskustelussa lavalle nousi edustaja viidestä eri golfin vapaaehtoisverkostosta: Sari Lönn / ry:n puheenjohtajien verkosto, Lispe Laitinen / valtakunnallinen ja alueellinen naisgolfverkosto, Sirpa Viljanmaa / golfkapteenien verkosto, Aki Siren / Itä-Suomen seurojen verkosto ja Hannu Paatelo / Laatuseura-verkosto.

Kaikki esittelivät taustoja omasta verkostostaan ja kommunikaatiotavoista. Tärkeimpänä antina toistui kuin yhdestä suusta vertaistuki, sekä sen saaminen että antaminen. Moni alleviivasi hyötynä erityisesti lisätukea uusille tekijöille, mikä on äärimmäisen tärkeää vapaaehtoistyössä. Säännölliset tapaamiset ovat tehokkaita ja niiden ansiosta sekä tieto liikkuu että moni konkreettinen haaste on ratkennut. Ne ovat osaltaan lisänneet myös yhteistyötä seurojen kesken, oli kyseessä sitten vapaaehtoishaku LET-tapahtumaan tai yhteinen markkinointihanke.

”Verkosto ovat valtava voimavara, jossa on vahva me-henki”, Sirpa Viljanmaa summasi ja kapteeniverkosto salissa hurrasi.

Sirpa Viljanmaa, Hannu Paatelo, Lispe Laitinen, Aki Siren ja Sari Lönn keskustelivat paneelissa erilaisten verkostojen ja vuorovaikutuksen hyödyistä.

Seuraavaksi kuultiin kaksi onnistunutta esimerkkiä seuratoiminnasta ja sen rakennuspalikoista. Suur-Helsingin Golfin puheenjohtaja Pia Vilmi avasi ilmeikkäästi heidän reseptiään jäsenten pitovoimaan ja antoi ajatuksia miten perinteisiä toimintamalleja voi uudistaa. Heillä pelaajat halutaan tuntea hyvin ja hyödyntää tietoa toiminnansuunnittelussa. Toiveiden perusteella on kokeiltu monia uusia asioita, eikä epäonnistuminenkaan ole ollut haitallista. Omaksi suosikikseen hän nosti ”Mestisfestis”-tapahtuman, jossa seuranmestaruuskisan ympärille luotiin festaritunnelmaa ja yli 100 ihmistä kerääntyi hurraamaan viimeiselle viheriölle. Yhtenä tärkeimmistä pointeista hän nosti myös vapaaehtoisista huolehtimisen.

Kultaranta Golf puolestaan on tunnettu hyväntuulisesta tunnelmastaan ja helppoudestaan. Innostavaa ilmapiiriä ylläpidetään myös seuratoiminnan kautta, mitä avasivat puheenjohtaja Roy Kanerva ja toiminnanjohtaja Timo Salo. Myös heillä kaikki lähtee omien pelaajien tuntemisesta, jotta toiminnasta saadaan oman näköistä ja jäsenet haluavat osallistua. Kultarannassa se tarkoittaa hauskuutta ja rentoutta sekä runsaita opetusmahdollisuuksia, etenkin korkeammat tasoitukset huomioiden. Onnistumisen taustalla on loistava yhteistyö resortin kanssa. Yleisenä ohjenuorana toiminnassa on ”Ilo tarttuu”.

Kimmo Siraisen mukaansatempaava esitys sai paljon kiitoksia.

Seuratoimijapäivän viimeinen puhuja Nokia River Golfin toimitusjohtaja Kimmo Sirainen ei jättänyt ketään yleisössä kylmäksi. Hän valaisi golfyhteisön kulttuurin muutoksen merkitystä, korostaen positiivisuuden voimaa ja sen tarttuvuutta. Sirainen painotti, ettei kukaan onnistu yksin ja että hyvä teko palaa aina takaisin. Hänen näkemyksensä mukaan jokainen kohtaaminen tulisi jättää positiivisen, elinikäisen vaikutuksen, muistuttaen, että ”ihminen muistaa tunteen”. Hän korosti asenteen merkitystä ja asiakkaan näkökulman keskeisyyttä toiminnassa, niin operatiivisella kuin luottamustoimenkin puolella. Sirainen kehotti kuulijoita olemaan valonsytyttäjiä, tuomaan energiaa yhteisöön ja näkemään haastavat tilanteet mahdollisuutena oppia uutta. Puheenvuoron ydinviesti tiivistyi ajatukseen: innostus ja positiivisuus tarttuvat, ja niiden puute on ainoa asia, joka tarttuu yhtä vahvasti.

Lämmin kiitos kaikille osallistujille! Tallenne on vapaasti katsottavissa TÄSTÄ ja esitykset ovat ladattavissa Sharepointista.

Striimin kautta mukana olleet toivat Seuratoimijapäivän osallistujat lähellä 300 henkilöä.