SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Seuratoimijapäivillä ennätysyleisö

Seuroille15. Tammikuuta 2022

Jo perinteiseksi vuoden avaukseksi muodostunut Seuratoimijapäivä järjestettiin lauantaina 15.tammikuuta Sokos Hotel Triplan kokoustiloissa. Rajoitusten vuoksi kokonaan etämalliin siirtynyt tapahtuma keräsi kuitenkin ennätysyleisön langoille, ja mukaan oli ilmoittautunut lähes 250 innokasta golfyhteisöjen vaikuttajaa ympäri Suomea 84 eri seurasta. Osallistujissa oli laajasti eri luottamusrooleissa toimivia vapaaehtoisia sekä palkollisia toimijoita, yhteisenä tavoitteenaan kehittää ja sparrata ideoita oman golfyhteisön toimintaan. Osa golfyhteisöistä kokoontui omalla pienellä porukalla yhteen kuuntelemaan päivän antia.

”Mahtava osanotto ja erityisen ilahduttavaa oli, miten aktiivisesti chatin kautta keskusteltiin ja jaettiin näkemyksiä ja kokemuksia. Aitoon vuorovaikutukseen pystyttiin onneksi tälläkin mallilla – koko pitkän päivän vallitsi erittäin positiivinen henki ja osallistujat jaksoivat olla mukana loppuun asti”, Golfliiton seuratoimintapäällikkö Kirsi Erofejeff-Engman summasi.

 

Monipuolisessa ohjelmassa toistui tänä vuonna etenkin nuoriin aloittajiin ja vapaaehtoisiin liittyvät teemat, ja tietysti mukana oli Golfliiton ajankohtaisia uutisia ja uutuuksia tulevaa kautta koskien. Aamun avasi innostavasti tapahtuman emännät ja isäntä, Golfliiton Vetovoimatiimi eli Kirsi Erofejeff-Engman, Mika Hollo ja Johanna Ahti. Kolmikko esitteli myös Koko Suomi golfaa -teemapäivien antia ja julkisti tämän kauden aikataulut ja teemat.

Golfliiton tietopalveluiden asiantuntija Aarni Nordqvistin puheenvuoro golfvuoden 2021 datasta taustoitti golfbuumin vaikutusta toimialan eri tunnuslukuihin, kuten nuorentuneeseen ikärakenteeseen ja asiakaskokemukseen. Nordqvist muistutti lopuksi, että kyselyiden valossa seuratoiminnassa mukana olevat jäsenet ovat kaikkein tyytyväisimpiä – yhteisöllisyydellä siis on tutkitustikin merkitystä.

 

Aamupäivän päätti dosentti ja pitkän linjan nuorisotutkija Mikko Salasuo aiheenaan uuden, nuoremman sukupolven tulo golfkentille ja mitä he odottavat harrastuksilta. Salasuo esitteli painavaa faktaa harrastamisen kulttuurin muutoksista, ja haastoi miettimään millä kärjillä nuoria kannattaa lähestyä.

”Sosiaalisuus, hauskuus, tietynlainen sitoutumattomuus ja liikunnallisuus korostuvat nuorilla syinä harrastaa. Korona-aika on nostanut myös koko perheen yhteisen liikunnan uuteen arvoon.”

Vaikka vapaa-ajan kulttuuri muuttuu kovaa vauhtia, on nuorten osallistuminen järjestöihin ja kansalaistoimintaan pysynyt lähes samalla tasolla noin 70 vuotta (yli 50%). Potentiaalia siis edelleen on, ja golfilla on nyt erinomainen mahdollisuus hyödyntää omia parhaita puoliaan nuorten näkökulmasta.

Salasuo nosti esiin myös terminologian tärkeyden, sillä se vaikuttaa odotuksiin. Asiakas ostaa ja jäsen osallistuu toimintaan – mitä nimitystä teidän yhteisössä käytetään?

Pitkin päivää osallistujien kesken arvottiin hienoja Suomi Golf – tuotepaketteja.

Lounaan jälkeen siirryttiin viestintään, ja käytiin läpi tulevan kauden teemat, kampanjat ja uudet tukimateriaalit esimerkiksi golfkäyttäytymisen ja sääntöjen kertaamiseen. Isoja televisioitavia tapahtumia on jälleen tulossa, kruununa LET-kilpailu syyskuussa Ahvenanmaalla. Palloa heitettiin myös golfyhteisöjen suuntaan mahdollisen KSG-torikiertueen osalta.

”Luvassa on osin vanhaa tuttua, jotain uutta ja ehkä jotain sinistäkin. Aloittajan oppaasta tehdään uusi päivitetty painos, ja digitalisaatio tuo lisää lihaksia pelaajaviestintään ja lajimarkkinointiin automaation ja liidigeneroinnin avulla”, liiton viestintävastaava Marika Voss kertasi.

 

Kokenut seurakehittäjä ja työnohjaaja Maikku Miettinen puhui sen jälkeen vapaaehtoisuuteen liittyvistä teemoista.

”Ihmisellä on perustavanlaatuinen halu tehdä asioita yhdessä ja olla mukana yhteisössä. Mutta jos ei opi mitään, ei kauaa jaksa olla mukana missään toiminnassa – eli jokaisen täytyy saada tunne osaamisesta ja oppimisesta.”

Periaatteessa yksinkertaista, mutta vapaaehtoisten johtaminen vaatii töitä. Tuen ja koulutuksen lisäksi motivointikeinoja ovat esimerkiksi kiittäminen ja yhteisöllisyyden korostaminen pienilläkin asioilla, kuten seuran vaatteilla. Aina onnistuessa pitäisi muistaa juhlia kunnolla yhdessä.

Uusia vapaehtoisia rekrytessä Miettinen muistuttaa tekemään edes lyhyen suunnitelman tai määrittelyn millaista vapaaehtoista tarvitaan ja haetaan sekä miten heitä voi tukea, sitten vain rohkeasti tekemään.

”Tärkeimpänä syynä miksi ei osallistuta on se, ettei asiaa ole tullut ajatelleeksi tai se, ettei ole pyydetty mukaan.”

 

Miettisen jälkeen lauteille astui Golfliiton kilpailujen ja osaamisen kehittämisen asiantuntija Annika Nykänen, jonka rohkaiseva teesi oli että yhteisöllisyyttä voi vahvistaa myös kouluttamalla jäseniä tai järjestämällä kisatapahtuman. Nykänen avasi kisajärjestelyihin liittyviä rooleja, ja miten liitto tukee ja auttaa niissä. Juniorikisoissa vapaaehtoisilla on iso rooli – startteri ja tulospalvelu ovat paikkoja, jossa voidaan hyvin vaikuttaa aloittelevan pelaajan fiilikseen ja näin innostaa lähtemään uudelleen kisaamaan.

Liiton koulutustarjonta on nyt jo laajaa, mutta alati muuttuvassa maailmassa sitä halutaan kehittää entisestään vastamaan golfyhteisöjen tarpeita.

 

Päivän päätti tärkeä puheenvuoro vastuullisuudesta ja paremmasta urheilukulttuurista. Olympiakomitea on lanseerannut #pukukoppipuhe-kampanjan, ja Golfliitto on tehnyt siitä oman versionsa #tiiboksipuhe yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa. MLL:n nuorisokoordinaattori Sami Halme esitteli kampanjan sisältöä, ja yleisön vastaanotto oli erittäin sydämellinen. Lisätietoa ja materiaaleja luvassa.

”Jokainen meistä voi vaikuttaa puheillaan ja käytöksellään yleiseen fiilikseen ja kulttuuriin. Tarkastellaan hieman mitä sanotaan – kannustetaan, tsempataan ja tehdään yhdessä hyvää positiivisessa hengessä.”

Lämmin kiitos kaikille osallistujille! Esitykset ja tallenne tulevat jakoon mahdollisimman pian Sharepointiin.