SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Ilta täynnä palkintoja ja aplodeja – Vuoden golfyhteisöksi Golf Pirkkala

Seuroille13. Tammikuuta 2024

Suomen Golfliitto palkitsi lauantaina 13.tammikuuta pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa kaikkiaan parikymmentä ansioitunutta ja menestyksekästä toimijaa lajin parista menneeltä vuodelta.

Ennen varsinaisia palkintokategorioita juhlistettiin ja kukitettiin lisäksi muutamia viime kesänä menestyneitä: senioreiden EM-kultaa voittanut M65-joukkue, kuurojen golfin EM-hopeajoukkue sekä Ville Lipsanen, joka voitti Special Olympics -maailmankisoissa 18 reiän henkilökohtaisen sarjan kultamitalin.

Kunniamainintojen jälkeen ilta aloitettiin arvokkaasti Elämänura-kategorialla ja päättyi perinteisesti Vuoden Golfyhteisön julkistamiseen.

Lämmin henkisessä tapahtumassa oli paikalla noin 100 henkeä palkittuja, heidän lähipiiriään, Seuratoimijapäivän osallistujia sekä sidosryhmiä.

Illan ykköspalkinnon pokannut Golf Pirkkala oli luonnollisesti valinnasta

”Tämä oli suuri tunnustus kunnia, ja suurin kiitos kuuluu ennen kaikkea laajalle vapaaehtoistoiminnallamme ja henkilökunnallemme. Se on edellytys jatkuvalle kehitykselle”, puheenjohtaja Tapio Korpiharju summasi.

Golfliiton palkintojenjakotilaisuudessa 2023 palkitut:

ELÄMÄNURA-PALKINTO
Markku ”Luigi” Nord

Palvelualtis ja innostava matkailun ja tapahtumajärjestelyjen ammattilainen, joka on tuottanut suomalaisille golfareille iloa ja elämyksiä yli 30 vuoden ajan.

Elämänurapalkinto on muutamien vuosien välein jaettava erityispalkinto pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä toiminnasta golfin eteen. Golfgaalan Elämänura-palkinnon on aikaisemmin saanut yhdeksän henkilöä.

FINNISH AMATEUR RANKING-VOITTAJAT
Katri Bakker, Espoo Golf
Markus Luoma, Helsingin Golfklubi

RESPECTA TOUR -RANKING
Gross: Juho Vaara, Meri-Lapin Golfklubi
Nett: Simo Kosunen, Tuusulan Golfklubi
Stableford: Pentti Vaara, Virpiniemi Golf Club

Paragolfkiertue Respecta Tourin osakilpailut ovat avoimia kaikille liikunta-, kehitys-, näkö-, aivo-, tai kuulovammaisille ja elinsiirron saaneille.

SPECIAL OLYMPICS UNIFIED TOUR -RANKING
Onni Hellman, Archipelagia Golf Club

Unified Golf Tour on tuorein kilpailukiertue Golfliiton kilpailukalenterissa, mennyt vuosi oli kiertueen toinen. Unified golfissa pelataan joukkuekilpailua, jossa joukkueparin muodostavat kehitysvammainen eli Special Olympics -golfari ja vammaton golfari eli partneri. Pelimuotona on tasoituksellinen foursome, jossa palloa pelataan vuorotellen reikään asti ja avausvuoro vaihtuu jokaisella väylällä.

VUODEN PARAGOLFARI
Pekka Hyysalo, Harjattula Golf & Country Club

Pekka on upea golfin lähettiläs, joka tekee lajia näkyväksi uudelle yleisölle omissa kanavissaan. Järjesti vuonna 2023 oman golfkiertueen toimintarajoitteisille golfareille, Fight Back Golf -kiertueen yhteistyössä Suomen HCP Golfin kanssa.

Pekka Hyysalo tuuletteli palkintoon. Kuva: Tomi Natri

VUODEN MID-PELAAJAT, RANKING-VOITTAJAT
Milla Hallanoro, Pickala Golf Club
Joonas Hinkkanen, Espoo Ringside Golf

VUODEN GOLFSENIORIT, SGS RANKING -VOITTAJAT
Ann-Sofie Sivelä, Jyväs-Golf
Mikko Rantanen, Tapiola Golf

FINNISH JUNIOR AMATEUR RANKING-VOITTAJAT
Anastasia Hekkonen, Helsingin Golfklubi
Saku Ellilä, Aurinko Golf Naantali

VUODEN TYTTÖJUNIORI, FGMA-PALKINTO
June Weckman, Tarina Golf

Kolme FJT-voittoa ja 5.sija European Young Masters -kilpailussa.

VUODEN POIKAJUNIORI, HEIKKI VAISTE -PALKINTO
Saku Ellillä, Aurinko Golf Naantali

Finnish Junior Amateur Rankingin voittaja 2023, yksi FJT-voitto sekä hienoja suorituksia kansainvälisillä areenoilla.

KAUDEN TULOKAS, HANNU TARMIO -PALKINTO
Hugo Nylund, Nurmijärven Golfklubi

Pelaaja on tehnyt kovaa nousua FJAR-rankingissa aivan kärkeen. Kesän korkein saavutus oli reikäpelin SM-kulta alle 18-vuotiaissa.

VUODEN JUNIORITOIMIJA
Kati Kokko, Golf Pirkkala

Junioripäällikkönä Kati on saanut ison harrasteporukan toimimaan yhteen. Koordinaattorin palkkaushanke on hieno malli muillekin golfyhteisöille. Kati vetää myös itse ryhmiä ja näin on mukana myös ohjaajaringissä tiimin jäsenenä. Hän on myös upea työnohjaaja tuntipalkallisille ammattilaisille.

VUODEN JUNIORIKILPAILUJEN JÄRJESTÄJÄ
Nordcenter Golf & Country Club

Junior Fream Extreme –kilpailu oli kaiken kaikkiaan huikea aina ideasta kutsua nuoret huiput pelaamaan heti Finnish Tourin osakilpailun jälkeen toteutukseen asti. Nuoret olivat innoissaan, kun pääsivät haastamaan itseään ja palaute kilpailupäivän tunnelmasta oli iloista kuultavaa.

VUODEN KILPASEURA
Pickala Golf Club

Pisteisiin lasketaan mukaan Golfliiton kaikkien kilpailusarjojen rankingpisteet. Pickala Golf Club on hallinnut kategoriaa suvereenisti – tämä vuosi on jo sen 12. voitto, kun palkinto on jaettu 13 kertaa.

VUODEN GOLFTAPAHTUMA
TS-Golfkoulu

Ensimmäinen TS-Golfkoulu järjestettiin Aura Golfissa kesäkuussa vuonna 1984, joten se viettää nyt 40-vuotisjuhliaan. Konsepti on toiminut erinomaisesti näihin päiviin asti ja menestysresepti hyvin yksinkertainen: lapset saadaan helposti ja kohtuullisin kustannuksin lajin pariin. TS-kesäkoulut ovat monilajitoimintoja – golf on näistä yksi pitkäaikaisimmista. Yhteistyö Turun Sanomien kanssa on jatkunut todella pitkään. 

NAISYSTÄVÄLLISIN GOLFYHTEISÖ, ARJA SIPRONEN -PALKINTO
Nurmijärven Golfklubi

Voittaja lasketaan Pelaaja Ensin -jäsenkyselyn naisten asiakaskokemuksen yhteistulosten perusteella. Vaikuttavia kategorioita ovat naisten yleinen asiakaskokemus, caddiemaster-palvelut, klubitalon siisteys, ravintolapalvelut sekä tapahtumiin tervetulleeksi tunteminen. 

VUODEN TUOMARI
Timo Huvinen, Espoon Golfseura

Timo Huvinen on Golfliiton sääntötoimikunnan jäsen ja kokeneimpia tuomareitamme. Hän urakoi viime kaudella sekä kansainvälisissä että kotimaisissa tuomaritehtävissä 36 päivänä. Lisäksi Timo on pidetty esiintyjä, vetäen lukuisia tuomarikursseja ja sääntöiltoja vuosittain.

VUODEN URHEILUTEKO, JALO GRÖNLUND -PALKINTO
Sami Välimäki, Nokia River Golf

Voitto DP World Tourin Qatar Mastersissa ja nousu ensimmäisenä suomalaisena maailman arvostetuimmalle ja korkeatasoisimmalle golfkiertueelle, PGA Tourille. 

SUOMEN GOLFLIITON YMPÄRISTÖPALKINTO
Pielis-Golf

Paljon uudistuksia ja investointeja, joilla on pyritty tehokkaampaan, hiilineutraalimpaan ja ympäristöystävällisempään, luonnon monimuotoisuutta tukevaan toimintaan. Kastelujärjestelmän uudistus, aurinkovoimala, kukkaketo ja siirtyminen robottileikkureihin on toteutettu viime vuosina.

VUODEN KENTÄNHOITAJA
Ville Luoto, Kultaranta Golf

Ville on erinomainen esihenkilö, joka on ottanut kentänhoidossaan käyttöön uusia, nykyaikaisia menetelmiä. Hän esittelee avoimesti ja informatiivisesti koko Kultarannan ’’Greenteamin’’ työskentelyä jäsenistölle.
Villen vahvuuksiin kuuluvat ennakkoluulottomuus ja uuden omaksuminen sekä jatkuva innovointi, joka auttaa ’’Greenteamiä’’ yhdessä eteenpäin. Ville on ansiokkaasti vahvistanut kentänhoidon arvostusta yhteisössään ja soveltanut työssään tiedonkeruuta ja innovatiivisuutta toimien siten FGA:n arvoja edistäen.

Vuoden kentänhoitaja -palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa Golfliiton palkintojenjaon yhteydessä

VUODEN MEDIA
Juha Hakulinen, Umasport

Kilpailutiedottamisen luottopakki, jolla riittää aina päivässä tunteja. Ansiokasta ja asiantuntevaa toimittaja- ja kuvaustyötä oman toimen ohella jo useiden vuosien ajan.

VUODEN GOLFYHTEISÖ
Golf Pirkkala

Aktiivinen ja monipuolinen seuratoiminta kattaa kaikki tasot, erityisesti junioritekeminen esimerkillistä. Ympäristötyötä tehty ja kehitetty pitkäjänteisesti ja monipuolisesti.

Vuoden golfseura on valittu vuodesta 1995 alkaen. Tänä vuonna kategorian nimi muuttui golfyhteisöksi ja käytössä on ensimmäistä kertaa päivitetyt kriteerit, jotka perustuvat 15 eri kategorian pisteytykseen. Osa-alueita ovat muun muassa golfin elinvoima ja jäsenmäärien kehitys, tiedolla johtaminen, yhteiskuntavastuu sekä kilpaurheilu.

Kaikki finalistit ansioituivat jokaisella osa-alueella, ja piste-erot olivat erittäin pienet. Finaalikolmikkoon ylsivät upeasti myös Tammer-Golf ja Nurmijärven Golfklubi.