SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

WHS 1 vuotta!

Pelaajalle19. Helmikuuta 2021

Tasoitus on monille merkittävä osa golfia, ja viime kaudella huimien 1,2 miljoonan pelatun tasoituskierroksen jälkeen voidaan ehdottomasti sanoa että tasoitus myös kiinnostaa.

”Viime kausi nosti tasoituksen uuteen valokeilaan, ja kiinnostusta uuteen järjestelmään sekä sen vaikutuksiin riitti valtavasti. Tasoitus on tärkeä ja ainutlaatuinen elementti harrastuksessamme ja merkittävä osa golfia”, Mika Wikström Golfliitosta summaa.

Suomi otti World Handicap Systemin eli maailmanlaajuisen WHS-tasoitusjärjestelmän käyttöön ensimmäisten maiden joukossa viime helmikuun 19.päivä. Kuuden tasoitusjärjestelmän yhteensovittamisen suurin muutos meille oli, että eri tasoitusryhmät poistuivat ja kaikkien tasoitus lasketaan samaan tapaan keskiarvolaskentana.

Pähkinänkuoressa WHS on keskiarvojärjestelmä. Tasoitus lasketaan kahdeksan parhaan tuloksen keskiarvosta 20:stä viimeisestä rekisteröidystä tasoituskierroksesta. Jos kierroksia on kasassa vähemmän, myös laskentaan vaikuttavien kierrosten määrä vähenee. Keskiarvoon perustuva järjestelmä reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoa kuin aiempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiin.

WHS-siirtymä vaati laajoja teknisiä valmistelutoimenpiteitä. Massiivisessa tiedonsiirrossa pelaajien kaikki tasoituskierrosdata siirrettiin seurajärjestelmistä liiton uuteen laskentajärjestelmään, ja pelaajat saivat WHS-tasoitukset. Ennakkoon pohdittiin paljon siirtymän vaikutusta – valtaosalla tasoitus kuitenkin pysyi samana tai muuttui korkeintaan kaksi lyöntiä. Keskimääräinen tasoitus nousi odotetusti hieman ollen 28,7 kun se ennen oli 28,4.

Kirjaamisessa digitaalisuus on tullut jäädäkseen – sovellusten kautta palautettiin 54 %, selaimella 34 % ja loput 12 % fyysisenä tuloskorttina.

Golfliiton eBirdie-sovelluksesta on helppo seurata tasoituksen kehittymistä. Yhä useampi palauttaa tasoituskortin digitaalisesti.

Pelaajilta hyvä vastaanotto

Golfia pelattiin kaudella 2020 enemmän kuin koskaan, ja monet ennätykset menivät uusiksi. Myös tasoitusominaisuuksin päivitetty eBirdie-jäsensovellus nousi hetkellisesti sovelluskauppojen ladatuimmaksi – saavutus johon hyvin harva urheilutoimija yltää – ja se löytyy jo yli 100 000 golfarin kännykästä.

Keskimäärin jokainen golfari Suomessa pelasi kahdeksan tasoituskierrosta. Kierrokset kuitenkin jakautuvat epätasaisesti, 43 % pelaajista ei pelannut yhtään tasoituskierrosta kun taas 15 % pelasi vähintään 20 tasoituskierrosta.

Myös vajaiden kierrosten pelaamista hyödynnettiin hyvin. Yli 1,2 miljoonasta tasoituskierroksesta vajaa kolmannes oli 9-17 väylän mittaisia.

Eniten tasoituskierroksia pelattiin viikonloppuisin, osasyynä tietysti kilpailut. Sunnuntai on suosituin päivä pelata tasoituskierros (17 %), lauantai lähellä toisena (16 %) ja arkipäiville tasoituskierrokset jakautuivat tasaisesti (13–14 %). Kierroksen rekisteröinnissä digitaalisuus jyrää – 54 % palautettiin sovellusten kautta, 34 % selaimella ja loput 12 % perinteisesti fyysisenä tuloskorttina.

Loppuvuodesta toteutetun WHS-kyselyn mukaan (2500 vastaajaa) suurin osa koki WHS-järjestelmän helpoksi ja käytöltään selkeäksi. Ennakkoviestintä tavoitti pelaajat hyvin, vaikka kysymyksiäkin tuli. Vastaajista 60 % ilmoitti, että heillä on tavoitteita tasoituksena suhteen, ja kolmannesta vastaajista WHS oli innostanut pelaamaan enemmän. Kaikkiaan kolme neljännestä piti uutta tasoitusjärjestelmää parempana tai yhtä hyvänä kuin entinen.