SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Suomeen halutaan perustaa kansallinen golfmuseo

Pelaajalle22. Lokakuuta 2018

Hankkeelle etsitään innokkaita vapaaehtoisia vetäjiä

Golf otti ensiaskeleensa Suomessa 1900-luvun alussa, kun tsaari Nikolai II :lle raivattiin Virolahdelle pellonpätkä pallon lyömistä varten – siitä oli vielä pitkä matka ensimmäisen golfkentän perustamiseen Taliin vuonna 1932. Lajin leviäminen hienostosta koko kansan pariin vei aikaa, mutta nykyään golf on Suomen aikuisväestön suurin liikuttaja noin 140 000 pelaajallaan. Golf on palannut olympialaisiin, ja lukuisia suomalaisia golfammattilaisia pelaa kansainvälisillä kiertueilla. Viimeisimmän suomalaisen amatöörimenestyksen huippu on tietysti miesten EM-joukkuekulta.

Tähän väliin mahtuu lukemattomia upeita tarinoita niin yksittäisistä pelaajista, kentistä ja kilpailutapahtumista.

”Kaikki nämä tarinat ovat osa suomalaisen golfin historiaa ja ansaitsevat arvoisensa puitteet. Oikea aika taltioinnille ja esittelylle on juuri nyt, kun materiaalia on vielä löydettävissä ja Suomen golfin käynnistäjät muistavat asiat tuoreina”, idean puuhamies ja Suomen Golfhistoriallisen seura puheenjohtaja Mika Hjorth kertoo.

Hankkeen tavoitteena on perustaa pysyvä Suomen golfmuseo ja koti suomalaisen golfin Hall of Famelle. Paikaksi on lupautunut luontevasti maan vanhin kenttä, Helsingin Golfklubi Talissa.

Idean alullepanija oli Suomen Golfhistoriallinen seura, joka otti yhteyttä Golfliittoon ja Helsingin Golfklubiin. Parin tapaamisen jälkeen Suomen golfmuseolle on yhteinen tahtotila ja selkeä suunnitelma.

”Pääpaino tulee olemaan virtuaalisessa esittämisessä – videohaastatteluita ja muuta liikkuvaa materiaalia. Emme unohda myöskään golfiin liittyvää esineistöä ja laajaa kirjallisuutta Suomen golfin eri aikakausilta ja eri yhteyksistä. Museo tulee olemaan luonnollinen osa Talin klubia ja kaikille avoin”, Hjorth kertoo.

Museohanke on tarkoitus rahoittaa joukkorahoituksella. Jotta museon vuorovaikutteisuus ja digitekniikka toteutuvat, on minimitavoitteena 40 000 – 50 000 euron potti.

”Alkupääomaa pyritään keräämään joukkorahoituksen kautta, yhtenä vaihtoehtona suomalainen Mesenaatti-verkkopalvelu. Yritykset ovat toinen mahdollisuus”, Hjorth jatkaa.

Golfmuseohankkeelle etsitään parhaillaan käytännön vetäjää.

”Museotyöryhmä kaipaa avukseen yhtä tai useampaa asiasta innostunutta tekijää, joka voisi toimia hankkeen koordinaattorina ja käytännön asioiden hoitajana. Golfliitto, Suomen Golfhistoriallinen seura ja Helsingin Golfklubi tukevat omalta osaltaan vahvasti hanketta. Tarjolla on ainutkertainen mahdollisuus osallistua ja jättää oma jälkensä uniikkiin vapaaehtoisvoimin toteutettavaan hankkeeseen”, Hjorth tiivistää.

Jos museo toteutuu suunnitellusti, se avaa ovensa yleisölle keväällä 2020.

Kiinnostuitko tai tiedätkö kuka voisi sopia paikkaan? Ota yhteyttä: info@sghs.fi