Senioreiden EM-joukkuekisoissa mitalisadetta

Pelaajalle4. Heinäkuuta 2023

Suomi on saavuttanut upeaa menestystä kesäkuussa Euroopan seniorigolfliiton ESGA:n EM-joukkuekilpailuissa eri sarjoissa.

M65 & M75, Norja

M65 SCR-joukkue pokkasi EM-kultaa Norjassa vain lyönnin erolla seuraavaan.

Juhannusviikolla kisattiin M65- ja M75-sarjoissa Norjassa, ja Suomesta oli mukana kuusimiehiset M65 SCR-joukkue (Ari Vauhkonen Ari, Peter Kaske, Seppo Pakola, Veijo Suomela, Ari Hatunen, Juha Koponen ja kapteeni Jouko Latvakangas) ja M65 HCP-joukkue (Tapani Järvinen, Janne Altonen, Seppo Eloranta, Kari Nyman, pelaava kapteeni Kari Sairo ja Pekka Altonen) sekä M75-sarjassa nelimiehinen joukkue (Martti Raunio, Jens Olsen, Erkki Rantanen, Heimo Pöyry ja kapteeni Aki Kurronen).

Kilpailut järjestettiin kolmella eri kentällä: M65 SCR pelattiin Borre Golfissa, M65 HCP Sandefjord Golfissa, joka sijaitsi ”kilpailukeskusta” lähimpänä sekä M75-sarja Vestfold Golfin kentällä. Logistiikka toi jonkin verran haastetta järjestäjille ja pelaajille, koska matka esimerkiksi Borre Golfiin kesti yli tunnin, joten päivät venyivät myöhään iltaan.

Kahtena ensimmäisenä päivänä ohjelmassa oli Four Ball Best Ball (peliparin paras tulos per reikä), ja päätöspäivänä singelit.

M65 SCR-joukkue ylsi mahtavasti EM-kultaan vain yhden lyönnin erolla Englantiin. Voiton takuumiehenä oli Suomen seniorigolfin esikuva ja paljon kisoja nähnyt Ari ”Pappa” Vauhkonen. Hän pelasi singeleissä Borre Golfin kentän (par 73) -4/ 69. Alleviivattakoon, että tulos oli lyönnin alle maestron iän.

M65 HCP-joukkue jäi harmittavasti neljänneksi, vain lyönnin pronssimitalista.

M75-joukkue puolestaan sisuuntui alavireisesti alkaneista kilpailuista, ja takoi huiman loppukirin. Suomi nousi viimeisenä päivänä yhdeksän sijaa ja pokkasi EM-hopeaa.

M65 SCR Tulokset
M65 HCP Tulokset
M75 Tulokset

M75-joukkue nappasi vahvalla loppukirillä EM-hopeaa.

M55, Portugali

Suomen M55-kisajoukkueet lähtivät tavoittelemaan vastaavaa kisamenestystä, mitä vanhempi ikäluokka saavutti. Suomella on joukkueet sekä SCR- (Leo Savonen, Matti Moilanen, Timo Pulkkinen, Mika Sandell, Ari Vauhkonen, Jukka Sutelainen ja kapteenina Jukka Utriainen) että HCP-sarjoissa (Kim Palmroos, Markus Heikkilä, Jukka Pajunen, pelaava kapteeni Jouko Latvakangas, Markku Salminen ja Juha Lindqvist).

SCR-kisa pelattiin Lissabonin pohjoispuolella sijaitsevalla haastavalla West Cliffsin kentällä ja HCP-kisa samalla alueella sijaitsevalla Royal Obidoksen kentällä. Kilpailussa pelattiin kolme kierrosta, mitkä SCR-joukkue pelaa tasoituksettomana lyöntipelinä ja HCP-joukkue tasoituksellisena lyöntipelinä. Tuloksiin laskettiin kuudesta neljä parasta tulosta.

M55 SCR-joukkue pääsi avajaisissa kuvaan ritarin kanssa, ja pokkasi myöhemmin EM-pronssia.

Olosuhteet olivat haastavat ja tuuliset läpi kilpailun, mutta SCR-joukkueen saavutti EM-pronssia. Voiton vei Italia viiden lyönnin erolla UK:hon.

M55 HCP-joukkue sen sijaan löysi sisuvaihteen ja marssi selvään EM-kultaan kuuden lyönnin erolla isäntämaa Portugaliin. Kolmanneksi tulleeseen Italiaan oli matkaa jo 16 lyöntiä.

M55 SCR Tulokset
M55 HCP Tulokset

N50 & N65, Belgia

Suomi palasi seniorinaisten EM-kisoissa mitalikantaan kuuden vuoden tauon jälkeen.

N50-sarjan Marisa Sgaravatti Trophy ja Masters Team (65+) Championship -kisat pelattiin kesäkuun lopussa Waterloossa, Belgiassa. Kisakenttänä toimii Royal Waterloo Golf Club, joka juhli 100-vuotispäiviään.

Marisa Sgaravatti Trophyssa pelattiin ensin kaksi henkilökohtaista lyöntipelikierrosta, jonka jälkeen sijoitukset ratkottiin reikäpeleissä. Suomen N50-joukkue pelasi itsensä EM-hopealle kuuden vuoden mitalittoman tauon jälkeen. Joukkueessa pelasivat Hannele Heikura, Satu Huotari, Marja Virtanen, Johanna Mustjoki-Purhonen ja Gitta Kauppi. Joukkueen kapteenina toimi Anne Kokko.

Kisa tiivistettynä kapteeni Anne Kokon näkökulmasta:

”17 maan Marisa Sgaravatti Trophyssa oli kunnia kipparoida Suomen joukkuetta. Hieno ja taitava tiimimme pelasi lyöntipelikierrokset erinomaisesti ja vei itsensä mitalipeleihin. Loistosuorituksilla ladyt kaatoivat ensimmäisissä reikäpeleissä alkusarjan ykkösen Saksan, mutta finaalissa Sveitsi osoittautui tiukassa matsissa lopulta vahvemmaksi.”

Masters Team (65+) Championship -kisaa on pelattu vuodesta 2014. Ensin pelattiin 1-päiväinen lyöntipelikisa ja sen jälkeen sijoitusottelut reikäpelinä. Sijoitusotteluissa pelattiin yksi greensome ja kaksi henkilökohtaista reikäpeliä. Suomen sijoitus oli lopulta 12 ja nälkää jäi ensi vuoteen. Joukkueessa pelasivat Pirkko Havukainen, Erja Saraste, Erja Helen-Salonen ja Jaana Ukkola, kapteeninaan Seija Lammi.