SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Hanna Hartikainen luotsaa golfia eteenpäin

Pelaajalle10. Joulukuuta 2020

Hanna Hartikaisella on monta syytä hymyyn. Ennätyksellinen golfkausi 2020 on takana pandemian vaikutuksista huolimatta ja golfin huomioarvo monella mittarilla on kasvanut. Lisää pelaajia ja kierroksia, laajaa menestystä kilpagolfissa ja mediakiinnostusta.  Suomalaisessa urheilukentässäkin laji noteerataan – Urheilugaalassa ehdolla kolmessa kategoriassa ja lisäksi golf sai Hartikaisen kautta paikan Olympiakomitean hallituksessa. Marraskuun lopussa Hartikainen valittiin ennakko-odotusten mukaisesti kaksivuotiselle jatkokaudelle myös Golfliiton puheenjohtajana.

Maailma näytti kuitenkin hyvin erilaiselta syksyllä 2016, kun hänet valittiin ensi kerran puheenjohtajaksi. Tilanne oli haastava, sillä golfin neljän toimialajärjestöjen kesken oli eripuraa. Oltiin selvästi menossa eri suuntiin ja irtisanoutumassa yhteiseksi sovitusta strategiasta. Tuore puheenjohtaja alkoi purkaa vyyhtiä askel kerrallaan.

”Ykkösprioriteettina oli luottamuspääoman palauttaminen. Aloitimme välittömästi keskustelut, joiden avainsanana olivat läpinäkyvyys ja vuorovaikutus. Kerroimme avoimesti liiton toiveista ja tavoitteista, ja vastavuoroisesti kuunneltiin muita. Takkuiluista huolimatta tahtotilana kaikilla osapuolilla oli, ettei mennä organisaatio edellä vaan yhteisen asian, Suomi Golfin elinvoiman, hyväksi”, Hartikainen summaa.

Pitkät ja hartaat keskustelut toivat tulosta, ja solmussa olleet toimialajärjestöjen yhteydet saatiin suoristettua. Hartikainen on kiitollinen kaikkien osapuolten sitoutumisesta talkoisiin. Nykyään järjestöjen päättäjät tapaavat säännöllisesti, ja tammikuussa 2018 syntyi House of Golf, kun Golfliitto, Suomen PGA, Suomen Golfjohtajat ja Suomen Golfkentät muuttivat samaan toimistoon Sporttitalolle Pitäjänmäkeen. Muutto on kansainvälisestikin merkittävä saavutus. Samana syksynä Hartikainen valittiin uudelle puheenjohtajakaudelle.

”Golfin parissa vallitsee hyvä henki ja yhteistyö. Yhteisissä tiloissa voimme tehokkaammin palvella golfyhteisöjä ja koko Suomi Golfia. Liiton virallisia jäseniä ovat golfseurat, mutta käytämme golfyhteisö-termiä, joka sisältää sekä seuran että yhtiön – kumpaakaan ei ole ilman toista.”

 

 

Kirkastaminen asiantuntijaorganisaatioksi

Keskusteluja Hartikainen kävi alusta asti tiiviisti myös Golfliiton henkilöstön kanssa, tarkoituksena selventää rooleja ja vastuita. Prosessin aikana kirkastui ajatus asiantuntijaorganisaatiosta, joka palvelee golfareita ammattitaidolla ja siirtää resursseja tarvittaessa ketterästikin. Liiton rakenteita ravisteltiin ja painopisteitä on siirretty etenkin uuspelaajahankintaan liittyviin aiheisiin ja digitalisaatioon. Toimistolla tutuksi on käynyt myös toiminnanjohtaja Juha Korhosen lanseeraama ”Teemmekö oikeita asioita?”, joka pakottaa aina palaamaan peruskysymysten äärelle.

Isona osana palapeliä Hartikainen pitää juuri Juha Korhosen valintaa toiminnanjohtajaksi kesällä 2017. Golfpuolen ulkopuolelta tullut aisapari pystyi monin tavoin aloittamaan puhtaalta pöydältä, mikä osaltaan auttoi tulehtuneen tilanteen ratkaisemisessa. Nyt pari vuotta on voinut keskittyä täysillä kehittämiseen ja palveluiden parantamiseen.

”Muutos on aina mahdollisuus. Golfin eteen tehdään hurjasti töitä ympäri Suomea, ja suurin vaikutus saadaan kun puhalletaan yhteen hiileen. Avoimuus on ratkaisevaa, silloin palautettakin uskalletaan antaa. Ja ilman palautetta ei kehity”, Hartikainen kertoo.

Muuttunut ilmapiiri ja painopisteet on huomattu laajasti toimialalla. Hartikaiselle ei marraskuun liittokokouksessa ollut vastaehdokkaita, joten sekin kielii golfyhteisöjen tyytyväisyydestä nykyiseen suuntaan. Taustalla painaa varmasti myös kevään golfin koronaohjeistusten onnistunut tiedottaminen. Tietty aikakausi on kuitenkin nyt ohi, ennätykset menneet uusiksi ja laji on hyvässä nosteessa. Miltä Suomi Golf näyttää jatkossa?

Kohti 200 000 pelaajaa

Vaikka mennyt vuosi on ollut golfille suosiollinen, muistuttaa Hartikainen että töitä riittää vielä ja hän on innolla mukana jatkossakin.

”Monet tänä vuonna poimitut hedelmät on kylvetty jo pari vuotta sitten, harvoihin asioihin on nopeita ratkaisuja. Ainoastaan jatkuvalla yhteistyöllä päästään eteenpäin”, hän summaa.

Suuntaviivana yhteistyölle on Suomi Golfin uusi yhteinen strategia. Painopisteinä ovat golfin elinvoima, vaikuttaminen ja viestintä sekä mun tapa pelata. Kaiken läpileikkaavana matriisina taustalla panostetaan teknologioihin ja digitaalisuuteen sekä tiedolla johtamiseen.

”Dataa tarvitaan päätösten tueksi yhä enemmän kaikilla sektoreilla. Myös vastuullisuusteemat tulevat vahvistumaan entisestään”, Hartikainen lisää.

Kaiken kaikkiaan golf on nyt suuren mahdollisuuden edessä. Laji yhdistää liikunnan, ulkoilun luonnossa ja sosiaalisen puolen, joille kaikille on tilausta tällä hetkellä. Golfin monipuoliset terveysvaikutukset ja niistä kumpuava hyvinvointi ovat vastaus useisiin haasteisiin kansanterveyttäkin ajatellen.

Hartikainen valittiin marraskuussa Olympiakomitean hallitukseen.

Lisäksi mielenkiintoisia mahdollisuuksia tuo golfin paluu Olympiakomitean hallitukseen. Pitkäaikainen Golfliiton puheenjohtaja Antti Peltoniemi oli hallituksessa 2008-2016, luoden hienosti pohjaa yhteistyölle. Olympiakomitean ja Valon yhdistyttyä vuonna 2017 on nykyinen pesti uudessa Olympiakomiteassa entistäkin merkittävämpi.

”On tärkeää ja kunnia jo sinänsä olla mukana. Iso teema tulevaisuudessa on esimerkiksi urheilun rahoituksen turvaaminen. Haluaisin myös, että Olympiakomitea ottaisi isompaa roolia lajiliittojen välisen yhteistyön koordinoinnissa – nyt 90 lajiliittoa tekee itsenäisesti samoja asioita ja se vie resursseja.”

Uusi aikakausi alkaa samalla Hartikaisella myös siviilielämässä, kun hän yli 20 vuoden jälkeen OP-Ryhmässä vaihtaa LähiTapiolaan. Keväällä hän astuu Vahinkovakuutuksen toimitusjohtajan saappaisiin uudessa ympäristössä, vaikka pysyykin samalla alalla.

”Nyt panostan kaikkeen mihin ei ole aiemmin ollut aikaa – ystävät ja itsestä huolehtiminen ennen kaikkea. Ja vielä voi ulkona onneksi pelata golfiakin”

Hanna Hartikaisen pitkä ura OP-Ryhmässä tulee päätökseensä.