SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfliiton palkintojenjakotilaisuus 13.1. – Vuoden Golfyhteisöksi ehdolla Golf Pirkkala, Nurmijärvi Golf ja Tammer-Golf

Pelaajalle5. Tammikuuta 2024

Suomen Golfliitto palkitsee 13.tammikuuta pidettävässä palkintojenjakotilaisuudessaan kaikkiaan parikymmentä ansioitunutta ja menestyksekästä toimijaa lajin parista useissa kategorioissa. Mennyttä golfvuotta juhlistavan palkintojenjaon huipentaa perinteisesti Vuoden Golfyhteisön julkistaminen. Finalisteiksi ovat edenneet Nurmijärvi Golf, Golf Pirkkala ja Tammer-Golf.

Palkintotilaisuus järjestetään Seuratoimijapäivän päätteeksi Helsingin Triplassa klo 17 alkaen, ja paikalle on kutsuttu Seuratoimijapäivän osallistujien lisäksi palkittavat ja sidosryhmien edustajia. Tilaisuutta voi voi seurata myös striimin kautta ja kannustaa omia suosikkejaan! Striimilinkki TÄSSÄ. 

Vuoden golfseura on valittu vuodesta 1995 alkaen. Tänä vuonna kategorian nimi muuttui golfyhteisöksi ja käytössä on ensimmäistä kertaa päivitetyt kriteerit, jotka perustuvat 15 eri kategorian pisteytykseen. Osa-alueita ovat muun muassa golfin elinvoima ja jäsenmäärien kehitys, tiedolla johtaminen, yhteiskuntavastuu sekä kilpaurheilu.

Kaikki finalistit ansioituivat jokaisella osa-alueella, ja kaikille yhteistä on etenkin elinvoimainen seuratoiminta, ympäristöteot sekä aktiivisuus omassa toimintaympäristössään. Finalisteilta kysyttiin tunnelmia ehdokkuudesta ja oman yhteisön parhaista puolista. Vastaukset esitellään alempana aakkosjärjestyksessä.

Golf Pirkkala

18-reiän Golf Pirkkala kuuluu Suomen suurimpiin golfseuroihin, ja siellä on eniten juniorijäseniä koko maasta.

Miltä tuntuu olla ehdolla?
Kerrassaan hienolta ja erinomaiselta. Golfyhteisössä on monenlaista toimintaa ja toimijaa erilaisine tarpeineen ja tavoitteineen. Toimintaan mahtuu aina hyviä ja heikkoja hetkiä, mutta hyvä yhteisö on myös pitkän kehityksen ja panostuksen tulos. Tämä on iso tunnustus ja palkinto monelle toimijalle yhteisössämme.

Millaista seuratoimintaa järjestätte ja miten panostatte yhteisöllisyyteen? Onko yhdenvertaisuuteen kiinnitetty erityistä huomiota?
Järjestämme hyvin perinteisiä golftapahtumia, kilpailuja ja viikkokilpailuja laajalla skaalalla huomioiden eritasoiset osallistujat ja heidän kiinnostuksensa. Pyrimme myös edesauttamaan oheisharjoittelua ja muuta liikuntaa seurassamme.

Golf Pirkkalassa on monenlaisia pelaajia ja kaikki tavat harrastaa golfia ovat yhtä oikeita ja hyviä tapoja kunhan hyväksyy ja kunnioittaa myös kanssapelaajien tapaa harrastaa.

Olette kuuluisia aktiivisesta junioritoiminnastanne. Miten olette päässeet esimerkilliseen asemaan ja mitä se on vaatinut?
Panostuksemme junioritoimintaan Golf Pirkkalassa on yli 15 vuotta kestänyt jatkumo ja meillä on ollut erinomaiset toimikunnan vetäjät, jäsenet ja valmentajat. Toiminta on laajentunut asteittain kattamaan talvi- ja fysiikkaharjoittelun eri ryhmille ja sitä on suunnittelemassa ja vetämässä valmennuksen ammattilaiset sekä apuna koulutetut vapaaehtoisohjaajat.

Sopivat ikä- ja tasoryhmät sekä ympärivuotinen toiminta ylläpitää ryhmähenkeä, motivoi ja haastaa kehittymään. Näin juniorit viihtyvät, treeneissä on kivaa ja sinne on mukava tulla.

Golf Pirkkala on myös tunnettu kilpaseura. Onko teillä jotain tiettyjä tavoitteita? Millainen rooli valmennuksella on kaiken mahdollistajana?
Merkittävänä osana junioritoimintaamme Golf Pirkkalassa on sisäänrakennettu kilpapolku eri tasoryhmineen. KIlpailevan juniorin edetessä ja siirtyessä tasoryhmissä valmennuksen rooli ja vaatimukset kasvavat ja monipuolistuvat. Kilpailevasta juniorista kasvaa kilpaurheilija valmennuksen ohjauksessa. Tämän kilpapolun ylläpito ja jatkokehittäminen on keskeisiä tavoitteitamme.

Unohtaa ei voi myöskään aktiivisesti Mid Tour ja SGS:n sarjoissa kilpailevia aikuispelaajiamme, jotka ovat myös edustaneet meitä maajoukkueissa.

Saitte loistopisteet ympäristöasioista – miten ympäristö ja ympäristöteot on otettu huomioon kentällenne ja sen kehittämisessä?
Ympäristöasiat ovat aina olleet tärkeitä meille. Olemme tiiviissä yhteistyössä Pirkkalan kunnan kanssa pohtineet asioita mitä voisi tehdä paremmin luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen.

Paljon olemme tehneet ja taas ensi keväänä teemme lisää pörriäisille pesiintymispaikkoja pörriäisniityille, mitä meillä on nyt kolme kappaletta.

GEO-sertifikaatti meiltä tietenkin löytyy ja se määrittää meidän askelmerkkejämme kohti parempaa huomista. Apulantaa käytämme varsin maltillisesti jopa huomattavasti alle suositusten.

Vesistöä tutkitaan 3x vuodessa (osin siksi että tontin rajoista aika paljonkin rajoittuu luonnonsuojelualueisiin) mutta myös siksi että haluamme tietää olevamme oikealla suunnalla siltäkin osin. Kentän kastelua pidämme varsin pienenä toki senkin takia, että ensimmäiset 15 vuotta elimme hyvin niukalla varastoidulla vedellä ja näin ollen osaamme elää säästeliäästi. Pyrimme rakentamaan paikan, joka kestää tätä nykyistä aikaa ja mahdollisesti myös tulevaisuutta.

Vapaa sana mikä Golf Pirkkalassa on parasta, ja mistä teidän seurahenki muodostuu?
Golf Pirkkala on golfyhteisönä edelleen nuori, kehittyvä ja eteenpäin katsova. Kehittyminen ja toiminnan parantuminen ovat hyvin konkreettista ja havaittavaa katsottaessa toimintaamme muutama vuosi sitten.

Yhteistyöverkostomme on kehittynyt laajaksi ja osallistuvaksi. Yhteisömme aktiivit ja kumppanimme osallistuvat ja kantavat kortensa kekoomme hyvin aktiivisesti antaen meillä isommat hartiat ja selkänojaa kehittää toimintaamme yhdessä.
-Tapio Korpiharju, puheenjohtaja

Nurmijärvi Golf

Nurmijärven kattavaan kenttäkokonaisuuteen kuuluu 27 reikää sekä 9-reikäinen par3-kenttä.

 Miltä tuntuu olla ehdolla?
Tuli yllätyksenä, mutta toki olemme otettuja huomioista. Emme ole tottuneet pitämään itseämme esillä suurilla tempauksilla, vaan olemme luottaneet hyvään perustekemiseen. Vuosittain toteutuneet korkeat pisteet Pelaaja Ensin -palautteissa olisivat voineet meitä jo hieman tähän valmistella!

Millaisia toimenpiteitä ja onnistumisia olette tehneet lajimarkkinoinnissa ja uusien pelaajien huomioinnissa?
Olemme kotikunnan ainoa golfyhteisö ja Nurmijärven suurin urheiluseura. Pyrimme olemaan positiivisessa mielessä esillä paikallisissa lehdissä ja tuomme toimintaamme esille paikallisten some-kanavien avulla. Koulugolfin eteen on tehty paljon työtä ja sen lisäksi osallistumme vuosittain paikallisiin tapahtumiin. Tuomme esille lajin hyvinvointivaikutuksia ja juniorityötämme!

Kertokaa teidän monipuolisesta ja laadukkaasta junioritoiminnastanne. Onko seuralla selkeitä tavoitteita siinä?
Seuran juniorityö käynnistettiin vuonna 1992. Tuolloin asetettiin huikeilta tuntuvia tavoitteita: osallistuminen SM-joukkuekisoihin, alueellisille ja valtakunnallisille kiertueille. Pitkään hyvin toteutettu juniorityö tuottaa nyt laajalla rintamalla taitavia pelaajia ja vuosittain on lupa odottaa mitaleita eri ikäluokkien SM-kisoista. Katseet ovat nykyään myös useiden pelaajien osalta siirretty kansainvälisille areenoille.

Yksi osoitus laadukkaasta ja pitkäjänteisestä juniori- ja valmennustyöstä ovat nykyiset opettajamme Henri Satama ja Ossi Mikkola. Aloittivat meillä pieninä poikina, menestyivät amatööreinä, tekevät hyvää tulosta pelaavina ammattilaisina ja nyt ovat opettajina tuottamassa seuraavia menestyjiä. Ja pakkohan tässä kohtaa on tuoda esille seuramme opettajaikoni Petsku Hagström, joka on ollut nuorten guru jo tuolta 1993 vuodesta lähtien.

Pitkäaikaisen juniorityön ja -toiminnan kehittämisen myötä seurallemme on myös myönnetty sekä Laatuseura- ja Olympiakomitean Tähtiseura-sertifikaatit. Jatkuvan kehittämisen näkökulmasta koemmekin tärkeäksi saada myös ulkopuolista palautetta toimintamme laajuudesta, pitkäjänteisyydestä ja laadusta.

Seurauksena aktiivisesta juniorityöstä syntyi myös idea omasta talviharjoitteluhallista. Yhteistyössä Keimola Golfin ja Suur-Helsingin Golfin kanssa perustettu Vantaankosken Golfhalli tukee koko jäsenistön ympärivuotista harjoittelua.

Nurmijärvellä pelataan usein kansallisia kilpailuja ja seuran pelaajat ovat tuttu näky kilpagolfin parissa. Millainen rooli kilpagolfilla on seurassa ja sen arvoissa?
Olemme jakaneet urheilutoiminnan kahteen osaan: kilpailemiseen ja kilpailuiden järjestämiseen. Edellä jo hieman sivuttiin juniorityötä ja valmennusta, joiden tavoitteena on antaa pelaajalle paras polku haluamalleen menestykselle. Koko yhteisö, ry ja oy, panostavat tähän taloudellisesti ja henkisesti. Pelaajan menestystä tuetaan ikäryhmästä riippumatta ja tavoitteenahan on mahdollisimman monet kakkukahvit klubilla juhlistamaan mitaleita.

Kilpailuiden järjestäminen on tärkeä osa urheilutoimintaamme. Joudumme koko ajan kehittämään kenttäämme, jotta korkea laatu kilpailuille toteutuu läpi kauden. Kentän lisäksi kehitämme harjoittelualueitamme, jotta mahdolliset arvokilpailut voidaan toteuttaa laadukkaasti. Ja tietenkin harjoitusalueiden ja kentän korkea laatu ovat eduksi omalle valmennustoiminnalle.

Saitte korkeat pisteet tiedolla johtamisesta. Miten hyödynnätte dataa toiminnassa ja sen suunnittelussa?
Meillä on paljon vuosikymmenien aikana järjestelmällisesti kerättyjä tilastoja, joita on hyvä verrata nykytilanteeseen. Päätöksentekoa helpottamaan syntyy kaavioihin selvästi havaittavia trendejä, joita vertaamme Uudenmaan ja valtakunnan vastaaviin. Jos asiat ovat kehittyneet hyvin, on helppoa luoda positiivista viestintää tukemaan yhteisön tavoitteita ja luomaan hyvää ilmapiiriä toiminnalle. Kovan datan lisäksi käytämme mielellämme Pelaaja Ensin -palautteita etenkin henkilökunnan ja luottamushenkilöiden hyväksi.

Toteutamme säännöllisesti erilaisia kyselyitä jäsenistöllemme, viimeisimpänä yhteisöllisyyskysely tänä vuonna.

Vapaa sana mistä syntyy NGK:n seurahenki ja mikä teillä on parasta!
1990-luvun alussa kenttä oli uusi, velkaa paljon ja reuna-alueet pelikelvottomia horsmakasvustoja. Klubitaloa ei ollut, joten huoltohallin päädyssä oli toimisto ja kahvio. Tuolloin jäsenistö alkoi talkoilla avustamaan kentänhoitoa ja vahva talkooperinne on säilynyt tähän päivään asti.

Juniorityö hoidettiin alkuvaiheessa vapaaehtoisvoimin ja seuratyöllä oli valtava merkitys koko yhteisön kehittymiselle. Nurmijärvi Golfiin muodostui mutkaton ilmapiiri, jossa pelikaverin titteliä ei kysytty, tasoitus kylläkin!

Ry:n ja Oy:n välinen yhteistyö on vuosien varrella tiivistynyt yhteen hiileen puhaltavaksi Nurmijärvi Golfiksi. Tuo rento ilmapiiri on säilynyt ja se on meillä parasta!
-Kari Piippo, toimitusjohtaja

Tammer-Golf

Tammer-Golf on Suomen vanhimpia golfyhteisöjä. Muutaman vuoden päästä edessä on muutto Ruotulasta kohti uutta.

Miltä tuntuu olla ehdolla?
Ehdokkuus tässä kategoriassa tuntuu todella hienolta ja olemme otettuja top-3 sijoituksesta kovassa seurassa. Tammer-Golfin pitkä historia ei ole juurikaan kentän osalta tullut noteeratuksi, mutta me Tammerissa olemme ylpeitä siitä, miten sekä kentän kunto ja sitä kautta sekä omien että vieraspelaajien antama palaute ja osoitettu asiakastyytyväisyys nousi yhdessä vuodessa. Yli 500 uuden ja 330 jäsenen nettokasvu on myös osoitus siitä, että teemme asioita oikein. Tulevaisuutemme yllä on ollut jo pitkään uhkakuvia Ruotulan kentän osalta, mutta niitä on pyritty torjumaan jatkuvalla tiedottamisella uuden kenttähankkeen edistymisestä. Elämme edelleen tietyssä epävarmuudessa, jonka sumuverho alkaa meille aueta vasta tammikuussa 2024. Kaikesta huolimatta ainakin hallituksessa on vahva usko, että myös seurana Tammer-Golf tulee uudistumaan uuden kentän myötä ja pitkässä historiassamme avautuu täysin uusi lehti tämän vuosikymmenen päätteeksi.

Mistä muodostuu Tammerin seurahenki?
Tammerin sydän on sen jäsenistö. Elämme heistä ja heidän sitoutumisesta toimintaamme. Meillä ei ole varmoja vastiketuloja, joten jokainen vuosi on periaatteessa taloudellinen arvoitus.

Kauden 2023 yksi hallituksen päätavoite oli nostaa Tammerilaisten oma ylpeys niin kentästä kuin koko seurasta uudelle tasolle oman seurahengen kautta. Kokoonnuimme keväällä yhteen kaikkien seura-aktiivien kanssa, luoden kaudelle 2023 selkeät tavoitteet. Nostimme esille erityisesti toisten huomioimisen, hyvänkäytöksen kentällä ja positiivisen seurahengen palauttamisen. Mielestämme onnistuimme siinä hyvin ja tästä on hyvä jatkaa.

Merkittävä rooli tunnelman nostattajana oli myös caddiemaster-tiimin yhteishenki ja palveluasenne koko kauden ajan. Onnistuimme ravintolatoiminnan ulkoistamisessa. Ensimmäisen kesän perusteella tunnelma parani klubitalollamme – kiitos Greensomen ja ennen kaikkea uuden ”emäntämme” Helga Kaislon!

Jäsenmäärä on teillä kasvukäyrällä, ja uusien pelaajien palautteet ovat positiivisia. Millaisia toimenpiteitä olette tehneet lajimarkkinoinnissa ja uusien pelaajien huomioinnissa?
Aivan ensimmäinen päätös kaudelle 2023 oli poistaa liittymismaksu. Tavoitteena oli poistaa kynnys liittyä Tammer-Golfin toimintaan tilanteessa, jossa tulevaisuus on vielä avoin. Nyt meillä on kaikkien aikojen ennätysmäärä jäseniä. Myös Aloita Golf-osio lisättiin kotisivuille. Keväällä teimme ensi kertaa radiomainontaa ja lisäsimme aktiivisuutta somekanavissa. Klubitoimikuntamme on organisoinut myös aktiivisesti niin kummitoimintaa kuin omia klubikisoja erityisesti haastamalla 54-tasoituksen omaavia mukaan toimintaan.

Varsinaista lajimarkkinointia ei Tampereella juurikaan tarvitse tehdä, kysyntää on enemmän kuin tarjontaa koko Pirkanmaan alueella. Enemmän olemmekin kantaneet huolta, miten kapasiteettivajetta saataisiin kurottua umpeen. Siksi hallitus teki kauden loppupuolella selkeän aloitteen Tampereen kaupungille, että Ruotulaan voisi jäädä sekä 9-reikäinen kenttä että range myös siinä vaiheessa, kun uusi kenttä toivottavasti viimeistään vuosina 2028-2029 avataan. Tällä hetkellä asia etenee Ruotulan kaavoituksen yhteydessä ainakin meidän saamien tietojen mukaan suotuisasti.

Olette aktiivinen toimija niin golfin parissa kuin paikallisestikin eri tapahtumissa. Mitä hyötyjä ja onnistumisia se tuo teille?
Tammer-Golf haluaa olla mukana Tampereen menestystarinassa ja yksi osoitus on ollut tuoda kaupungille esille uuden kentän antamat mahdollisuudet luoda Tampereen alueelle jotain ainutlaatuista golfin avulla. Tammer-Golf haluaa olla aktiivisesti mukana tamperelaisen liikuntakulttuurin edistäjänä yli lajirajojen.

Kaudella 2023 yksi uusi aluevaltaus oli haasteottelu Ilveksen ja Tapparan välillä, jossa päätavoitteena oli jääkiekkojunnujen rekrytointi golfin pariin. Solmimme myös uuden yhteistyökumppanuuden Ilves-Edustuksen eli jalkapallon kanssa järjestämällä heille oman tapahtuman ensi kertaa. Promme Esa Lehti järjesti golf-tutumistapahtuman Manse PP:n sekä miesten että naisten edustusjoukkueiden pelaajille.

Uuden kentän myötä siihen on tulossa aivan eritason mahdollisuuksia ja siltaa onkin jo ryhdytty rakentamaan, myös sidosryhmä- ja yhteistyökumppaneita ajatellen. Yksi osoitus oli Tampereella pidettyjen European Masters Games 2023 golfin järjestelyt.

Tammer Golf on perinteikäs urheiluseura. Millainen merkitys kilpagolfilla on teille?
Tammer-Golfille kilpagolf on ollut yksi sen kulmakiviä. Kirkkaimpana tähtenä seuran kasvateista loistaa Rion olympialaisissa edustanut Noora Komulainen (os. Tamminen). Uutta sukupolvea on kasvamassa, mm. Teemu Mattilan myötä, joka ensimmäisenä Tammerilaisena voitti Erkko Trophyn kaudella 2022. Miesten 80-ikäluokassa TG voitti kaksoisvoiton.

Olemme kuitenkin realisteja ja tarvitsemme lisää uusia nuoria kilpagolfin pariin. Viime kaudella seuraan liittyi heti SM-mitalia seuralle voittamassa ollut Maria Lahdensuo sekä juniorikisoissa menestystä niittänyt Valtteri Lindroos. Tammer-Golfin logiikkana ei ole jatkossakaan nuorten rekrytointi, vaan uusien talenttien kasvattaminen. Olemme tehneet päätöksen ja tukihakemuksen Golfliittoon oman juniorikoordinaattorin palkkaamiseksi, jonka johdolla tavoite on nousta Laatuseurasta Tähtiseuraksi seuraavan kahden vuoden aikana.

Vaikka kilpailumenestys on aina mukava piristys ja näkyvä palkinto seurallekin, enemmän me haluamme kannustaa pelaajiamme jatkuvaan kehittymiseen ja menestymiseen elämässä, ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Yhteiskuntavastuu ja vastuullisuus: Millaisia toimenpiteitä olette tehneet toimintaympäristössänne esimerkiksi lajin edistämiseksi?
Meille voi rangelle tulla kuka tahansa ja me annamme mailat lainaksi. PGA Promme Esa Lehti kiertää alueen kouluja läpi ja järjestää aina kun on mahdollista, myös demoja ja kokeilumahdollisuuksia tamperelaisille koululaisille. Osa kouluista on tullut rangelle oman opettajansa kanssa, joka on luonnollisesti ilmaista. Meillä jokainen alle 12-vuotias on pelannut nyt ilmaiseksi, mutta ensi vuodelle hallitus nosti maksuttoman pelaamisen ikärajan 16 vuoteen.

Klubitoimikuntamme yhdessä Esan Lehden kanssa on ollut aktiivinen myös paragolfissa. Järjestimme sekä Fightback Tourin osakilpailun että vapaamuotoisia klinikoita toimintarajoitteisille. Yksi kesän kohokohtia oli saada jääkiekossa vammautunut Nemo Pajula kokeilemaan golfia siihen suunnitellulla erikoispyörätuolilla. Jotta toimintarajoitteisilla pelaajilla, kuin myös muilla pyörätuolilla liikkuvilla on mahdollisuus vierailla esteettömästi Tammerissa, remontoimme kesällä yhden inva-WC:n toiminnanjohtajan konttorille.

Vastuullisuuden suhteen tavoitteenamme on GEO-sertifikaatti v. 2024. Samoin aloitimme oman Hyvä hallinto -projektin Golfliiton materiaaleihin tukeutuen.

Vapaa sana mikä Tammerissa on parasta!
”Tammer-Golf on Pirkanmaan golfin kehto” ja ”Meillä on hienot perinteet Ruotulassa ja loistava tulevaisuus Nurmi-Sorilassa”. Nämä kaksi slogania otettiin käyttöön kaudella 2023, kun hallitus linjasi toimintaamme nyt päättyvään kauteen ja mielestämme onnistuimme näiden läpilyönnissä.

Olemme kaudella 2025 tulossa seurana 60 vuoden ikään. Kausi 2024 saattaa olla viimeinen nykyisellä layoutilla Ruotulassa, koska kenttään tehtäneen joitain muutoksia jo talvella 2024/2025.

Tammer-Golfin nykyiset ja jo monta vuotta voimassa olleet arvot ovat edelleen vahva ohjenuora kaikessa tekemisessämme: Yhteisöllisyys, Asiakaslähtöisyys, Vastuullisuus, Perinteet, Kehittyminen.

Lisää Tammer-Golfin kaudesta kaikkine yksityiskohtineen TG-Newsin syysnumerosta, jonne linkki tässä.
-Markku Ignatius, toiminnanjohtaja