SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Toimialan yhteinen tiedote COVID-19 (7.5.2020) ja UKK (7.5.2020)

Covid-19PelaajalleSeuroille17. Maaliskuuta 2020

Koronavirusepidemian leviämisen ja viranomaisten päätösten takia golfin toimialajärjestöt (FGMA, PGA, SGK ja SGL) ovat päivittäneet ohjeistusta golfyhteisöille ja pelaajille.  Golfliitto on myös tehnyt omaa toimintaansa koskevia päätöksiä.

Poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen ja Suomen hallituksen aiemmin asettamat rajoitustoimet koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi jatkuvat 31. toukokuuta 2020 saakka.

Valtioneuvoston mukaan, kokoontumisrajoituksia on tarpeen edelleen asettaa. Valtioneuvosto lieventää julkisen kokoontumisen henkilömäärärajoitusta nykyisestä 10 henkilöstä 50 henkilöön 1.6. alkaen toistaiseksi.

Vaikka liikkumisrajoitukset Uudenmaan ja muun Suomen välillä on purettu 15. huhtikuuta 2020, toivomme golfareilta harkintaa ylimääräisen liikkumisen osalta.

Toivomme ja odotamme golfareilta ja golfyhteisöiltä vastuullisuutta yhteisen hyvinvoinnin turvaamisessa. Suosittelemme seuraamaan ja noudattamaan viranomaisten sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestintää ja ohjeistusta.

Olympiakomitea muistuttaa huomioimaan liikunnan ja urheilun harrastamisessa, että julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön. Lisäksi suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Olympiakomitea kannustaa uusin toimintatapoihin ja luoviin ratkaisuihin. Olympiakomitean sivuilta voit tutustua aiheeseen lisää.

Olemme koostaneet UKK – usein kysytyt kysymykset liittyen COVID-19 koronavirusepidemiaan. Aineistoa päivitetään ja tarkennetaan  muuttuvien ohjeistusten mukaisesti. UKK:n löydät materiaalipankista ja tämän linkin takaa.

Gofliitto järjesti 24.3. webinaarin koskien vallitsevaa tilaa. Tallenteen pääset katsomaan täältä.

Golfkentille

Jos golfkenttä on auki, suosittelemme mm. seuraavia toimenpiteitä koko golfkentän alueella;

 • golfkentän tulee varmistaa, että pelaajat ovat tietoisia poikkeustilanteesta johtuvista erikoisjärjestelyistä ja ohjeistusten tulee olla näkyvillä paikoilla. Jokainen pelaaja on vastuussa, että noudattaa ohjeistuksia.
 • golfkentän henkilökunnan tulee mahdollisuuksien mukaan valvoa, että ohjeistuksia noudatetaan
 • kaikenlaista kontaktointia muihin henkilöihin ja ihmisjoukkojen syntymistä tulee välttää
 • kerätään haravat pois bunkkereista
 • poistetaan tai huputetaan pallopesurit ja roskakorit pois käytöstä kentällä
 • pidetään lipputanko aina reiässä
 • pelaajien käyttöön voi tarjota desinfioituja tai pelaajille erikseen nimettyjä lainakärryjä
 • pelaajien käyttöön voi tarjota desinfioituja tai pelaajille erikseen nimettyjä golfautoja
 • suositellaan pienempiä peliryhmäkokoja. Peliryhmien koko voi olla myös suurempi, mikäli se paikalliset olosuhteet huomioiden on mahdollista järjestää vastuullisesti. Peliryhmäkokoa päätettäessä tulee ottaa huomioon muu pelaamiseen liittyvä ohjeistus ja varmistaa pelaajien sekä työntekijöiden terveyden suojaaminen. Suositellaan, että pelaajalle tulisi ajanvarauksen yhteydessä sallia peliryhmän sulkeminen pelaajan omasta toiveesta. Suositellaan, että ryhmä koostuu perheenjäsenistä tai muuten koronan aikana keskenään tekemisissä olevista vakiintuneista pelikavereista.
  Suositellaan, että paikalle tullaan juuri ennen lähtöaikaa ja alueelta poistutaan välittömästi pelin jälkeen. Alueella ei jäädä keskustelemaan eikä parveilemaan. Koko ajan pidetään kaikkiin henkilöihin sosiaalinen turvaetäisyys eli vähintään kaksi metriä ja muistetaan pelaajan henkilökohtainen vastuu golfkentän ohjeistuksen noudattamisesta.
 • ei tarjota vuokramailoja pelaajien käyttöön
 • poistetaan golfkenkien puhdistuslaitteet -ja välineet käytöstä
 • huolehditaan, että käsidesiä on tarjolla riittävästi ja mahdollisimman monessa paikassa
 • klubitalon käyttöä rajoitetaan esimerkiksi mahdollistamalla vain wc-käynti
 • mikäli mahdollista, järjestä pelaajille mahdollisuus maksaa pelimaksu ilman henkilöiden välistä kosketusta. Etämaksu, ennakkomaksu, mobiilimaksaminen ja muut vastaavat uudet tavat toimia ovat nyt hyvä ottaa käyttöön
 • tarkennuksia ja lisäyksiä listaan löydät UKK – usein kysytyt kysymykset

Golfin harrastajille

Alla olevat ohjeet voit julkaista sellaisenaan oman yhteisösi kotisivuilla.

Ohjeistus golfin harrastajien COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi:

 • SEURAA KENTTÄKOHTAISIA OHJEITA, NE OVAT PAIKALLISESTI ENSISIJAISIA
 • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.
 • Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
 • Vältä kättelyä pelikavereiden ja muidenkin kanssa.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Koska kentällä ei poikkeustilanteesta johtuen ole roskikset käytössä, niin huolehdithan, että kuljetat
  käytetyt nenäliinat ja muut roskat pois kentältä ja hävität ne asianmukaisesti.
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Voit epäillä koronavirustartuntaa, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta. Jos taudin oireet ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona.
 • Terveydenhuollon yksiköihin ja Päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Päivystysapu-palvelun ja terveyskeskusten turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.
 • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona.

Tarkennuksia ja lisäyksiä löydät UKK-aineistosta. Aineistosta löydät ohjeistukset myös riskiryhmään kuuluvien pelisuosituksista.

Pelikentällä:

 • Suositellaan pienempiä peliryhmäkokoja. Peliryhmien koko voi olla myös suurempi, mikäli se paikalliset olosuhteet huomioiden on mahdollista järjestää vastuullisesti. Peliryhmäkokoa päätettäessä tulee ottaa huomioon muu pelaamiseen liittyvä ohjeistus ja varmistaa pelaajien sekä työntekijöiden terveyden suojaaminen. Suositellaan, että pelaajalle tulisi ajanvarauksen yhteydessä sallia peliryhmän sulkeminen pelaajan omasta toiveesta. Suositellaan, että ryhmä koostuu perheenjäsenistä tai muuten koronan aikana keskenään tekemisissä olevista vakiintuneista pelikavereista.
  Suositellaan, että paikalle tullaan juuri ennen lähtöaikaa ja alueelta poistutaan välittömästi pelin jälkeen. Alueella ei jäädä keskustelemaan eikä parveilemaan. Koko ajan pidetään kaikkiin henkilöihin sosiaalinen turvaetäisyys eli vähintään kaksi metriä ja muistetaan pelaajan henkilökohtainen vastuu golfkentän ohjeistuksen noudattamisesta.
 • Pidetään lipputanko aina reiässä. Nosta pallo varovasti reiästä, jotta reikä ei vaurioidu.
 • Nosta vain oma pallosi reiästä hanska kädessä
 • Älä lainaa pelikaverin mailoja
 • Pelaajien käyttöön voi tarjota desinfioituja tai pelaajille erikseen nimettyjä lainakärryjä
 • Nauti ulkoilmasta ja pelistä, pidä positiivinen vire yllä ja hymyile!

Lisää ohjeita ja ajankohtaista tietoa saat THL:n sivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

 

Kilpaurheilu

Valmennus ja kansainväliset kilpailut
Kaikki Golfliiton järjestämät valmennustapahtumat, harjoitukset ja matkat kansainvälisiin kilpailuihin on peruttu toukokuun loppuun saakka ja siirretään mahdollisuuksien mukaan myöhempään ajankohtaan.

Kansallinen kilpailutoiminta
Kaikki Golfliiton hallinnoimat kilpailutapahtumat on peruttu toukokuun loppuun saakka ja siirretään mahdollisuuksien mukaan myöhempään ajankohtaan.
Finnish Tourin osalta kausi käynnistyy Hill Side Golfissa 5.–7. kesäkuuta pelattavalla kilpailulla. Lisätietoja; https://finnishtour.fi/

Lisätiedot:
Kilpaurheilupäällikkö Juha juvonen; juha.juvonen@golf.fi

Seurojen kilpailut ja harjoitukset

Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset ovat viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti kiellettyjä 31.5.2020 saakka. Johdettua ja ohjattua kilpailu- ja valmennustoimintaa, jossa kokoonnutaan fyysisesti yli 10 hengen ryhmiin, ei saa toukokuun aikana järjestää.
1.6.2020 alkaen kilpailut ja harjoitukset voidaan käynnistää erityisjärjestelyin.

Golfopetus 

Golfopetusta voidaan edelleen antaa. Opetuksessa tulee noudattaa THL ja TTL ohjeistusta asiakaspalvelutilanteista. Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset ovat viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti kiellettyjä 31.5.2020 saakka. Johdettua ja ohjattua opetustoimintaa, jossa kokoonnutaan fyysisesti yli 10 hengen ryhmiin, ei saa toukokuun aikana järjestää.
1.6.2020 alkaen suurempien ryhmien opetustoiminta voidaan käynnistää erityisjärjestelyin.

Koulutus ja muut tapahtumat

Tapahtumat 13.3.-31.5.2020 on peruttu ja pyritään järjestämään uudella ajankohdalla, mikäli tilanne sen sallii. Uusista ajankohdista tai lisämuutoksista tiedotetaan viimeistään 13.5.2020. Mikäli seura järjestää omaa koulutustapahtumaa – esimerkiksi sääntöiltaa – suositellaan webinaarimuotoista koulutusta tai uuden ajankohdan sopimista. Ohjaaja- ja valmentajakoulutusten sekä tuomarikoulutusten osalta verkko-oppimisympäristö avataan auki ilmoittautumiselle maalis-huhtikuun 2020 aikana, jolloin opintoja voi suorittaa etänä.

Lisätiedot:
Koulutusvastaava Annika Nykänen; annika.nykanen@golf.fi

Työnantajille

Työnantajille on Paltan sivuilla hyvä ja kattava tietopaketti, johon suosittelemme tutustumaan.
Palta
Katso suositellut toimenpiteet työnantajille TTL:n sivuilta.
Työterveyslaitos

Keskeisimpiä toimia ovat:

 • varautumisryhmän perustaminen
 • COVID-19 tartuntatapa ja taudin vakavuus
 • COVID-19 torjuntatoimet työpaikalla
 • puhtaus ja hygienia
 • sairauspoissaolot
 • matkustaminen ja karanteeni
 • kun matkustaja palaa ulkomaan matkalta
 • jos työpaikalla olevalla henkilöllä epäillään COVID-19 tartuntaa
 • etätyöt ja muut varautumistoimenpiteet

Golfyhteisön työntekijöille

Golfin toimialajärjestöt suosittelevat golfyhteisöjen työntekijöiden noudattavan THL:n ja TTL:n ohjeistusta asiakaspalvelutilanteissa, valmistettaessa tai tarjoiltaessa ruokaa sekä siivouksen tehostamisessa. Oheisen linkin kautta pääset tutustumaan tarkemmin ohjeistuksiin.

Työterveyslaitos

 

Muita hyödyllisiä linkkejä

Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n yhteistyökumppani Legistum on laatinut ohjeistuksen seuroille. Ohjetta päivitetään ohjeistusten mahdollisten muutosten myötä. Voit tutustua ohjeistukseen TÄÄLTÄ.

Kevään liittokokous

Suomen Golfliiton hallitus päätti 11.5.2020 kokouksessaan järjestää liiton sääntömääräisen kevätkokouksen lauantaina 13. kesäkuuta 2020. Kokouksen järjestämisen mahdollistaa valtioneuvoston päätös lieventää julkisen kokoontumisen henkilömäärärajoitusta nykyisestä 10 henkilöstä 50 henkilöön 1.6.2020 alkaen sekä eduskunnan hyväksymä laki, jolla voidaan väliaikaisesti poiketa yhdistyslain määräyksistä koronapandemian leviämisen rajoittamiseksi. Tämä mahdollistaa etäosallistumisen kokoukseen, vaikka etäosallistumismahdollisuutta ei olisikaan mainittu yhdistyksen säännöissä ja vaikka yhdistys ei olisi hyväksynyt etäosallistumista sääntelevää äänestys- ja vaalijärjestystä.

Kokous pidetään 13.6. kello 10.00 – 12.00. Kokoukseen voi osallistua etäyhteydellä tai paikan päällä Helsingissä Taitotalossa osoitteessa Valimotie 8. Virallinen kutsu ja kokousmateriaali lähetetään seuroille 29.5. mennessä.

Koska kokoukseen voi paikan päällä osallistua rajoitettu määrä henkilöitä, on alustava ilmoittautuminen välttämätöntä. Ilmoittautumisen tarkoituksena on selvittää hallitukselle, kuinka moni osallistuu fyysiseen kokoukseen ja kuinka moni etänä. Tämä helpottaa kokouksen käytännön järjestämistä. Ilmoittautuminen avataan 8.6. ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 12.6. Suosittelemme kuitenkin, että mahdollisimman moni seuran edustaja osallistuu etänä. Etäosallistumisen ohjeet lähetetään kutsun yhteydessä.
Lisätiedot: Juha Korhonen; juha.korhonen@golf.fi

Liiton ja House of Golfin palvelut

Suomen Golfliiton hallitus päätti kokouksessaan 4.5.2020 purkaa aiemmin määrätyt henkilöstön lomautukset täydellisesti. Näin ollen liiton ja House of Golfin henkilökunta palvelee normaalisti golfyhteisöjä ja pelaajia. Henkilökunta toimii toistaiseksi mahdollisuuksien mukaan etätöissä pääsääntöisesti kotoa käsin.

Yhteystiedot