SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfin peluu piti seniorit aktiivisina pandemia-aikana

Pelaajalle5. Heinäkuuta 2023

Golfin monipuolisista terveyshyödyistä on julkaistu jälleen uusi tutkimus, joka on tehty yhteistyössä Itä-Suomen ja Edinburghin yliopistoissa poikittaistutkimuksena. Tutkimuksen päälöytö oli, että suomalaisten seniorigolfarien fyysinen aktiivisuus lisääntyi ja elämänlaatu säilyi hyvänä pandemiarajoituksista huolimatta.

Tutkijat tarkastelivat fyysisen aktiivisuuden ja elämänlaadun kausittaista vaihtelua suomalaisten varttuneempien golfarien keskuudessa koronapandemian ensimmäisen aallon aikana. Tutkimus valottaa golfin hyötyjä fyysisen aktiivisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä haastavina aikoina.

Kesän 2020 koronarajoituksista huolimatta seniorigolfarien fyysinen aktiivisuus lisääntyi merkittävästi muihin samanikäisiin verrattuna. Golfarien fyysinen aktiivisuus kokonaisuutena nousi 24 prosenttia, ja kohtalainen fyysinen aktiivisuus jopa 37 prosenttia. Koronapandemiaa edeltäneeseen talvikauteen 2019 verrattuna golfarit kävelivät 26 prosenttia enemmän ja heidän paikallaanolonsa väheni 21 prosenttia.

”On hienoa, että Suomen poikkeusjärjestelyt golfkenttien pitämiseksi avoinna myös pandemian aikana osoittautuivat näin hyödyllisiksi. Golfin peluu piti seniorigolfarit fyysisesti aktiivisina, edisti heidän sosiaalisia suhteitaan ja tuki heidän henkistä hyvinvointiaan”, sanoo liikuntalääketieteen väitöskirjatutkija ja artikkelin ensimmäinen kirjoittaja Julia Kettinen Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.

Tutkimus osoitti myös, että suomalaiset seniorigolfarit katsoivat elämänlaatunsa säilyneen korkealla tasolla pandemiarajoitusten aikana, ja yli 90 prosenttia piti elämänlaatuaan hyvänä. Tämä korostaa golfin mahdollisia myönteisiä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun myös haastavina ajanjaksoina.

”Säännöllinen liikunta, kuten golfin pelaaminen, on yksi parhaita tapoja edistää terveyttä. Säännöllinen liikunta lisää elinvuosia, voi auttaa ehkäisemään ja hoitamaan muun muassa sydänsairauksia, aivoverenkiertohäiriöitä ja tyypin 2 diabetesta, ja se on hyväksi aivoille. Liikunta on hyödyksi myös dementian, ahdistuksen ja masennuksen torjunnassa ja hyvinvoinnin tukemisessa. Vehreässä ulkoilmassa liikkuminen oli hyväksi pandemian aikana, ja se on hyväksi aina”, lisää Edinburghin urheilulääketieteellisen tutkimusverkoston johtaja Andrew Murray.

Artikkeliin TÄSTÄ.