SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

100 päivää olympialaisiin! Golfilla nyt neljä paikkaa – mikä on tilanne kesäkuussa?

KilpagolfPelaajalle17. Huhtikuuta 2024

”Jos kulkee, niin on hyvä mahdollisuus voittaa koko homma”

Golf on kesällä kolmatta kertaa peräkkäin osa olympialaisia. Pariisissa miesten kilpailu pelataan ensin, 1.-4.8. ja heti sen perään naisten kilpailu 7.-10.8.

Kisakenttänä on Pariisin liepeillä sijaitseva Le Golf National, Ryder Cupistakin vuodelta 2018 tuttu vaativa kisa-areena. Pelimuotona on henkilökohtainen 72 reiän lyöntipeli ilman cutia. Voittajille on luvassa olympiamitalit sekä pelipaikkoja major-kilpailuihin.

Kaava on siis sama tuttu aiemmilta vuosilta, mutta ketä suomalaisia nähdään pelaamassa?

Tämän hetken olympiarankingin perusteella Pariisiin olisi lähdössä neljä suomalaista golfaria – Sami Välimäki, Kalle Samooja, Matilda Castren ja Ursula Wikström.

Pariisiin otetaan kumpaankin sarjaan 60 pelaajaa, yhteensä 120. Maailmanlistan top 15 -pelaajat ovat oikeutettuja pelipaikkaan – kuitenkin niin, että kustakin osallistujamaasta voi olla enintään neljä pelaajaa edustettuna. Loput pelaajat täydentyvät maailmanlistan perusteella siten, että top 15:n ulkopuolella osallistujia kustakin maasta voi olla korkeintaan kaksi.

Golfin maakiintiöiden vuoksi Suomella on hyvä mahdollisuus saada Pariisiin täysi neljän pelaajan joukkue. Huippukautta pelaava Sami Välimäki on kuitenkin tällä hetkellä ainoa paikkansa varmistanut, hän on parhaana suomalaisena olympiarankingissa sijalla 33.

Muiden osalta tilanne ei ole lainkaan varma, joten jännitettävää riittää kesäkuulle asti. Olympiaranking muodostuu kahden vuoden ajan maailmanlistan pisteiden perusteella, ja se sulkeutuu miehillä 17.6. ja naisilla 24.6.

Sami Välimäki on Suomen ykköspelaaja Pariisissa, ja tavoitteet ovat sen mukaiset.
Lehtikuva /Antti-Aimo Koivisto

Miehet

Pariisiin tyrkyllä ovat miehissä siis sama kaksikko kuin Tokion olympialaisissakin, Sami Välimäki ja Kalle Samooja.

Välimäen, 25, työpaikka ja pelisuoritukset Yhdysvaltojen PGA Tourilla ovat varmistaneet olympialipun eikä siihen ole tarvinnut keskittyä tai käyttää extraenergiaa. Aikataulullisesti olympiagolf on tiukka puristus keskelle kiireistä kisakesää.

”Varmasti hauska viikko tulossa, pääsee viimeinkin ihmettelemään myös muita urheilulajeja! Ja jos kulkee, niin on hyvä mahdollisuus voittaa koko homma”, Välimäki kertoo.

Myös Kalle Samooja, 36, toivoo olevansa Pariisissa lähtöviivalla. Vuodenvaihteessa LIV-kiertueelle siirtyneen turkulaisen haasteena on kuitenkin maailmanlistan pisteet, joita uudella kiertueella ei jaeta. Hän on parhaillaan olympiarankingin 60. eli viimeisellä sijalla. Ainoana mahdollisuutena kerryttää pistepottia on karsia kesäkuussa US Open -kilpailuun, ja sieltä napsia riittävät pisteet olympiarankingin säilyttämiseen.

”Kyllä tässä olisi tarkoitus itseni olympialaisiin pelata. Mitään suurempia paineita en asiasta ota. Tilanne riippuu toki aika paljon muidenkin peleistä, koska pisteitä ei ole itselleni oikein tarjolla”, Samooja summaa.

Naiset

Matilda Castren haluaa kovasti päästä mukaan Pariisiin ja toisiin olympialaisiinsa. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Naisissa Suomen edustajat tulevat todennäköisesti osin muuttumaan Tokiosta, mutta yhtään olympialaisten ensikertalaista ei tällä kertaa ole ehdolla kisoihin. Vahvin kortti tällä hetkellä on Matilda Castren, toisesta maapaikasta kamppailevat tiukasti Ursula Wikström ja Noora Komulainen, jotka edustivat Suomen Rion olympialaisissa.

Yhdysvalloissa Texasissa asuva ja LPGA Tourilla pelaava Castren on merkinnyt olympialaiset kisakalenteriinsa yhtenä kauden kohokohdista. Olympiarankingin 53. sija ei vielä tarkoita täysin varmaa paikkaa, mutta hän ei seuraa rankingeja vaan keskittyy päivittäiseen tekemiseen.

Viime kausi oli pelikentillä haastava, mistä osoittaa myös maailmanlistan sijoituksen tippuminen 250 tienoille. Tavoitteena on pystyä omaan parhaimpaansa ja paikka Pariisiin aukeaa jos aukeaa. Kisakalenteria hän ei aio muokata rankingin suhteen.

”Suurella innolla odotan olympiakisoja, jos kutsu tulee. Makeeta että ovat Pariisissa. Tokio oli huippuviikko, nyt vielä ilman koronarajoituksia niin pystyisi vapaammin olemaan ja näkemään oikean olympiakokemuksen”, Castren pohtii.

Ursula Wikström, 43 on Samoojan tavoin olympiarankingissa viimeisillä sijoilla, nyt 59. Hän pitää parhaillaan pientä taukoa ennen touko- ja kesäkuun kisaruuhkaa. Wikströmillä ei ole ollut ajatuksissa muokata kisakalenteria rankingien takia.

”Totta kai Pariisi on mielessä, mutta sitten taas samalla sen ajattelemisen voi unohtaa kun ei ole mitään yhtä ainoaa karsintakisaa. Ainoastaan hyvin pelaamalla voi nostaa omaa sijoitustaan rankingeissa”, Wikström avaa.

Olympiapaikat ovat henkilökohtaisia, eivätkä siirry siis toiselle suomalaiselle automaattisesti. Kaksikon lisäksi myös Noora Komulaisella, 33, on mahdollisuus leimata olympialippunsa hyvillä suorituksilla. Komulainen on maailmanlistalla 320. sijalla ja Wikström 306. sijalla, joten tilanne olympiarankingissakin voi muuttua nopeasti.

Olympialaiset järjestetään Pariisissa 26.7-11.8.2024.

Ursula Wikström ja Noora Komulainen edustivat Suomea yhdessä Riossa vuonna 2016.

Olympiagolfin fakta

-Golfin olympiaranking päivittyy Kansainvälisen Golfliiton sivuille joka tiistai. Olympiaranking muodostuu kahden vuoden ajan maailmanlistan pisteiden perusteella, ja se sulkeutuu kesäkuun lopulla.
-Mukana 60 pelaajaa molemmissa sarjoissa, maakiintiö kaksi pelaajaa – paitsi jos top15 maailmassa neljä pelaajaa.
-Kisakenttänä on Le Golf National, Pariisin liepeillä 41 kilometriä kisakylästä.
-Pelimuotona on henkilökohtainen 72 reiän lyöntipeli, ei cutia eli kaikki pelaavat neljä kierrosta.
-Palkinnoksi olympiamitalit, ei palkintorahaa. Voittajat saavat kutsun golfin ensi kauden major-kilpailuihin.
-Tausta: Golf palasi olympiaperheen jäseneksi Rion vuoden 2016 kesäolympialaisissa, ja oli mukana Tokiossa 2021. Golf on yksi lajeista myös Los Angelesissa kesällä 2028.
Aiemmin golf on ollut enemmän tai vähemmän virallisesti mukana Pariisin vuoden 1900, Saint Louisin vuoden 1904 ja Lontoon vuoden 1908 olympialaisissa.