SUOMEN
GOLFLIITTO

Kumppaniblogi

Toimittajan testissä: Tunisia Hammamet

Golf Plaisir7. Toukokuuta 2024

Elämys Afrikan mantereella

Golf ja Afrikka samassa lauseessa ei ole ensimmäinen vastaantuleva pari suomalaisessa golfkeskustelussa. Kokemus kertoo, että matka toiselle mantereelle kolopallon perässä kannattaa.

Olin pitkään haaveillut tutustumisesta Tunisian golfmahdollisuuksiin. Miksikö? Ehkä siinä on jotain eksotiikkaa ja itselle hyvällä tavalla tuntematonta. Pelinä golf on periaatteessa sama joka puolella, mutta keitoksen muut mausteet rakentavat kokonaisuudesta yksilöllisen. Se kiehtoi Tunisiassa.

Tunisia ei ole itsenäisenä valtiona vanha. Vuonna 1956 Ranskan vallasta irtautuneen maan historia yltää kuitenkin pitkälle Karthagoon asti. Lähihistoriasta löytyy jännitteitä ja traagisia tapahtumia, mutta ne ovat taakse jäänyttä elämää. Välimeren rantavaltion ilmasto on keväällä ja syksyllä lempeä, kesällä helteisen kuuma. Ranskan vaikutus Tunisiassa näkyy vahvana. Yleisesti puhuttu kieli on ranska ja sillä pääsee helposti jutulle paikallisten kanssa. Onneksi englannillakin pärjää. Oma ranskani ei yllä edes ralliranskan tasolle.

Matka Tunisin kansainväliselle lentokentälle kulki Pariisin kautta lyhyellä vessatauon mittaisella vaihdolla. Perillä odotti pimeä Afrikan alkuyö ja hiljalleen taivaalta putoavat sadepisarat. Suomen takatalvi vaihtui hetkessä Afrikan kosteaan yöhön. Olin matkassa yksin, mutta jo lennolla tutustuin Golf Plaisirin viikkomatkalla oleviin golfareihin. Golfilla on jännä taipumus yhdistää ihmiset nopeasti toisiinsa. Yksi varmasti sama kiinnostuksen kohde takaa sen, että juttu lentää ja ryhmähenki löytyy nopeasti. Ilo oli suuri, kun kaikkien matkatavarat tulivat hihnalta nopeasti ja toinen Hammametin golfisäntä Martin Englund opasti meidät oikean kuljettajan kyytiin.

Hammametin kahdesta hotellivaihtoehdosta me kuljimme Hotel Sentido Pheniciaan, toinen kuljetus vei Hotel Sindbadiin. Välimatkaa hotellien välillä ei paljoa ole. Tunnin siirtymä lentokentältä hotellille sujui pimeän yön valoja tuijotellen. Hotellin sänky alkoi jo kiinnostamaan melkoisen paljon matkustuspäivän päätteeksi. Hotellin pihassa sade oli jo yltynyt kohtalaiseksi. Se tekisi hyvää kentille oli ryhmän yhdessä lausuma päätelmä aiheesta. Huoneessa valmiiksi odottavan yöpalan jälkeen tyynyn kutsu kävi liian voimakkaaksi ja uni vei voiton.

Afrikan aamu ei valjennut niin kirkkaana kuin olin kuvitelmissani ajatellut. Verhonraosta pilkotti kuitenkin uima-allas ja sen takana sininen meri. Palmut huojuivat tuulessa ja Helsingin lumimyräkkä ei ollut enää edes muistona mielessä. Aamiaisella vierähti useampi tovi. Kahvia, oman valinnan mukaan paistettua omelettia ja tuoreita hedelmiä. Iloisia ihmisiä ja ilmassa leijui jollain tavalla kevyt tunnelma. Siihen oli helppo hetkessä tempautua mukaan. Ennen lähtöä golfkentälle, tapasimme oman golfisäntämme Henning Knudsenin hotellin aulassa. Kasvot olivatkin jo tutut ryhmän omasta whatsapp -ryhmästä ja oli mukava sanoa käsipäivää kasvotusten. Paikallista valuuttaa ei saa vaihdettua Suomessa, joten ennen kentälle lähtöä käteistä sai vaihdettua kätevästi hotellin vastaanotosta.

Laadukas Citrus Golf

Noin kymmenen minuutin kuljetuksen päässä molemmilta hotelleilta sijaitsee Citrus Golf ja sen kaksi 18-reikäistä kenttää, Le Foret ja Les Oliviers. Ensimmäisenä päivänä vuorossa oli ennakolta helpompi kentistä eli Les Oliviers. Tyylikkäällä klubitalolla ei ollut ruuhkaa ja Golf Plaisirin molemmat golfisännät olivat paikalla lähettämässä meitä matkaan ja opastamassa kärryjen ja autojen kanssa. Silmään pisti heti klubitalon siisteys ja tyylikkyys. Lisäksi Pro shop oli hyvin varusteltu ja kaikki henkilökunnan jäsenet erittäin palvelualttiita.

Vaikka pientä vesisadetta tiputteli taivaalta, ei koko pitkän talven mailojaan sisätiloissa säilyttänyttä ryhmää tarvinnut kentälle houkutella. Avaukset kajahtelivat Les Oliviersin nurmelle. Pitkään odotetut pelit olivat käynnissä!

Kentän etuysi on melko helppoa pelaamista, jossa pallot eivät pääse katoamaan. On erilainen tunne lyödä avausta, kun taustalla olevasta minareetista kuuluu rukouskutsu. Vettä tiputteli taivaalta, eikä kauan kaivattu aurinko näyttänyt vielä itseään. Griinit olivat hitaalla tuulella kosteuden takia, eikä talvihorroksessa ollut putteri päässyt vielä lämpiämään.

Takaysillä peli muuttui täysin toiseksi. Sade lakkasi, aurinko tuli esille ja kentän lay out hurmasi. Korkeuserot tulivat peliin heti 10. väylällä. Avaus alamäkeen ja sen jälkeen lyönti viheriölle reippaaseen ylämäkeen. Oli huikea fiilis, kun pilvet katosivat taivaalta. Sininen taivas ja aurinko tulivat esiin. Lämpötila muuttui hetkessä kesäisen lämpimäksi ja lyönteihin tuli kymmeniä metrejä lisää mittaa. Takaysin lopulla koko maisema oli muuttunut jo täysin kesäiseksi, kenttä kuivui nopeasti ja viheriöt rullasivat aamupäivää vilkkaammin. Päätösväylä klubin läheisyyteen oli hieno, taustalla olevien kukkaistutusten ja vihreän nurmen luodessa todellista kesätunnelmaa.

Kierroksen jälkeen suuntasin taksilla tutustumaan Hotel Sindbadiin. 10 minuutin matka maksoi 10 dinaaria tipin kanssa eli hieman reilut 3 euroa. Tipin jättäminen kannattaa ottaa huomioon eri maksuissa. Palkat Tunisiassa ovat pienet ja tipit ovat suuri osa päivittäistä ansaintamallia. Oma hotellini Sentido Phenicia omaa kymmenien vuosien historian, Sindbad taas on uudempi. Tyylikäs ja siisti aulatila näyttivät heti siltä, että hotellissa on helppo viihtyä. Sisäpihalla sijaitsee allasalue porealtaalla. Siinä kelpaa lepuuttaa kentällä rasittuneita jäseniä. Jos poreet eivät tee tehtäväänsä, löytyy hotellista kattava valikoima hierontoja. Hetken juteltuani henkilökunnan kanssa selvisi, että viiden kerran paketin ostajalle hinta on Suomen hintoihin nähden erittäin kohtuullinen. En kuitenkaan jäänyt tällä kertaa möyhennettäväksi. Allasalueelta kulku kävi vehreän alueen kautta kohti hotellin omaa rantaa, joka on todella kutsuva. Mieli olisi tehnyt iskeä varpaat Välimereen, mutta taksi hotellin edessä odotti jo.

En malttanut vielä lähteä takaisin omalle hotellille, vaan pyysin kuskia ajamaan Hammametin kaupunkiin. 10 minuutin matkan kustannus oli taas sama 10 dinaaria tipin kanssa. Noin 70 tuhannen asukkaan kaupungissa oli käynnissä tunisialainen alkuillan kuhina. Autojen torvet soivat ja ihmisiä liikkui eri suuntiin. Taksikuskin vinkistä jäin kyydistä Medinan kulmalla ja otin suunnan kohti rantaa. Kalastajat selvittivät verkkojaan rannalla, jolle oli vedettynä kymmeniä kalastusveneitä. Historialliset muurit kiinnittivät katseen ja lähdin kiertämään niiden ulkopuolella kulkevaa merenrantaa mukailevaa jalkakäytävää. Aallot löivät rantakiviin, aurinko lämmitti ja mieli oli korkealla. En ollut ainoa turisti paikallisten joukossa, sen huomasi selvästi. Ostin pienen lautasellisen taateleita ja istuin herkuttelemaan rantakiville. On jännä tunne huomata, miten kiire katoaa hetkessä kauas horisonttiin.

Kiertelin Medinan kapeita kujia rauhassa. Katsastin myynnissä olevia matkamuistoja. Jokainen myyjä halusi saada minut sisään hieromaan kauppoja. Muutamassa kävinkin ja mukaan tarttui pari muistoa. Kaupankäyntiin Tunisiassa pitää suhtautua maan tavalla. Tinkiminen on taidetta, eikä ensimmäiseen, toiseen tai ehkä edes kolmanteenkaan hintaan kannata suostua.

Paluumatkalla kävin mukavan keskustelun hyvin englantia puhuvan kuljettajan kanssa. Kun selvisi, missä Suomi sijaitsee, tuli puheeksi lumi. Sitä kuljettaja ei ollut koskaan nähnyt ja näytin pari videopätkää Suomen takatalvesta. Ihmetys ja kummastus oli melkoinen. Miten tuolla voi ihminen elää, kysyi kummastunut kuljettaja. Kyllä kaikesta selviää.

Ennen illallista istuimme koko Golf Plaisirin porukalla hotellin aulabaarissa tervetulotilaisuudessa. Henning kertasi viikon kulkua ja kertoi seuraavan päivän kilpailusta. Buffetillallinen vei kielen mennessään ja sulava palvelu hoiti kirsikat kakun päälle. Koko Golf Plaisirin ryhmä Henningin johdolla istui samassa pöydässä ja nauru raikui pitkin ravintolasalia. Yhden päivän aikana porukasta oli tullut yhtenäinen. Tähän asiaan kiinnitän aina ilolla huomiota näillä matkoilla. Golfilla ja auringolla on ihmeellinen vaikutus. Illallisen jälkeen oli vuorossa sulatteleva lyhyt kävely hotellin omalla rannalla aaltoja kuunnellen. Myönnän säikähtäneeni, kun varjoista eteeni pelmahti kameli. Tilanteesta kuitenkin selvittiin ilman kastuneita housuja ja molemmat pääsivät jatkamaan matkaansa.

Uusi aamu valkeni aurinkoisena. Verhon välistä pilkistävä aurinko teki päivästä heti loistavan. Aamiaisen jälkeen löysin itseni Le Foret kentän tiiboksista. Käynnistymässä oli Finnkampen tunisialaisella mausteella. Pienet ystävälliset herjat lensivät ilmaan pallojen kanssa. Le Foret -kenttä näytti heti alusta alkaen luonteensa. Tarkat lyönnit piti kaivaa bägistä esille. Isot vesiesteet, hulppeat maisemat, rotkon yli avattava Par3 ja pienet kilpikonnat matelemassa. Se oli visuaalista ilotulitusta. Kenttä oli kuivunut hyvin ja viheriöt rullasivat todella nopeasti. Huuto viheriöltä kertoi birdien uppoamisesta. Team Sweden otti pientä kaulaa. Kuumaksi äitynyt huhtikuun aurinko sai hikikarpalot valumaan selässä. Onneksi muistin aurinkorasvan. Kierros kulki kuin lentämällä ja sen jälkeen vuorossa oli ansaittu lounas klubiravintolan terassilla. Iso pizza ison huurteisen kanssa 13 €, aivan maltillinen hinta meidän makuumme.

Kilpailun voittajaksi kruunattiin lopulta Team Sweden, joka omaksi yllätyksekseenkin putsasi palkintopöydän. Pelihaluja riitti vielä, joten osa ryhmästä starttasi toiselle kierrokselle. Itse suuntasin katsomaan, miltä 9-reikäinen Par3 Executive Course näytti. Leppoisaa treenigolfia, jossa väylien mitat vaihtelivat reilusti. Jos lähipeli takkuaa, voi tällä kentällä käydä hengähtämässä ja hiomassa pitchiä. Tunnin kävely kauniissa maisemissa resetoi pään hyvin tulevia kierroksia varten.

Buffet -illallisen jälkeen vetäydyin huoneeseeni muun ryhmän jäädessä nauttimaan pöydän antimista. Aikainen lähtö kotimatkalle vaati hetken oikaisua. Afrikan aurinko on lämmin. Golfkentät ovat vihreitä. Ruoka maistuu ja palvelu on ensiluokkaista. Golf Afrikan mantereella on elämys, joka kannattaa kokea, vaikka pidemmän kaavan mukaan.

***************************

Lähde sinäkin nauttimaan 1-3 viikon mittaisesta golflomasta Citrus Golfiin ensi syksynä. Voit valita majoituksen laadukkaassa ja rauhallisessa Hotel Sindbabissa sis. aamiaiset ja viisi illallista viikossa tai monipuolisessa ja sosiaaliselle golfarille sopivassa Sentido Phenicia hotellissa all inclusive majoituksella.

Kirsikkana kakun päällä saat yhden hengen huoneen vain 1€/huone lisämaksulla kummassa tahansa hotellissa, kun varaat matkan viimeistään 26.6.2024 mennessä. Lisäksi ennnakkovaraajana saat rangepallot maksutta viitenä golfpäivänä Citrus Golfissa.

Kohteessa (Sentido Phenicia hotellissa) palvelee syksyllä suomalainen golfisäntä. Lämpimästi tervetuloa vieraaksemme!

Tutustu ja varaa matka Golf Plaisirilta>>