SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Veeti Mähönen käänsi loukkaantumisen vahvuudeksi

Kilpagolf4. Heinäkuuta 2019

Loukkaantumisen myötä laatu on korvannut määrän Veeti Mähösen lajiharjoittelussa. Fysiikkaharjoittelu on tullut Mähösen arkeen jäädäkseen - tärkeintä on pystyä harjoittelemaan terveenä.

Veeti Mähönen pelasi viime kesänä uransa tähän asti parhaan golfkauden. Suomen kisakentillä Mähönen nappasi yhteensä kolme top5 -sijoitusta Finnish Tourilla ja SM-lyöntipeleistä mukaan tarttui pronssimitali.

Mähösen kausi oli menestyksekäs myös kansainvälisesti – hän oli yksi joukkueensa avainpelaajista Suomen voittaessa historiallisen EM-kullan Saksassa. Mähönen valittiin myös Suomen kolmen pelaajan MM-joukkueeseen Irlantiin Matias Honkalan ja Sami Välimäen ohella.

MM-kisat olivat suomalaiskolmikolle pettymys – Mähöselle ehkäpä vielä muitakin enemmän. Irlannissa Mähönen tunnisti ensimmäisen kerran kipuilua lonkassaan. Asiaa tutkittiin Team Finlandin valintaleirillä ja magneettikuvien myötä huomattiin, että kyseessä oleva synnynnäinen ja pitemmän ajan kuluessa kehittynyt vamma vaatii tähystysleikkauksen.

Lonkka operoitiin syksyllä ja jo samana iltana alkoi kuntoutus, sillä lonkkaan piti saada liikettä. Fysioterapeutti laati Mähöselle kuntoutusohjelman, jonka tavoitteena oli saada mies palaamaan kilpakentille mahdollisimman pian.

”Heti oli selvää, että pääsen pelaamaan kesällä. Alun perin suunnitelmissa oli palata kisakentille huhtikuussa, mutta hyvin edennyt kuntoutus antoi mahdollisuuden kisata jo tammikuussa”, totesi kolmen viikon kuntoutuksen jälkeen ensimmäiset lyönnit golfpalloon iskenyt Mähönen.

”Kaikki vain natsasi kuntoutuksessa kohdilleen.”

Vaikka loukkaantuminen on urheilijalle takaisku, voi siitä seurata myös hyvää. Loukkaantumisen vuoksi harjoitteluun tehdään usein muutoksia ja kuntoutusajan harjoittelussa voidaan keskittyä sellaisiin asioihin, joihin terveenä harjoitellessa ei välttämättä jäisi aikaa. Näin kävi myös Mähöselle – kun lajiharjoittelu oli kuntoutuksen ajan mahdotonta, pystyi hän keskittymään enemmän fysiikkansa kehittämiseen.

”Olen tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin koskaan. Hauska bonus oli, että paino putosi kuntoutuksen aikana jonkun verran.”

Myös lajiharjoittelussa laatu on loukkaantumisen myötä korvannut määrän.

”Ennen vedin 10 tunnin harjoituspäiviä, mutta nyt lonkka ei kestä niin pitkiä pätkiä treeniä. Nyt täytyy keskittyä enemmän ja olla läsnä siinä mitä tekee. Täytyy tehdä huolellisemmin, kun ei pysty tekemään yhtä pitkiä päiviä kuin ennen”, Mähönen selventää.

Loukkaantumisen myötä lisääntynyt fysiikkaharjoittelu onkin tullut Mähösen arkeen jäädäkseen. Harjoittelua on kehitetty myös ennalta ehkäisevään suuntaan.

”Pitää olla tarpeeksi hyvässä kunnossa, että jaksaa treenata ja ettei tule loukkaantumisia. Se on kaikkein tärkeintä.”

Tällä kaudella takana on kolme Finnish Tourin kilpailua, joissa Mähönen on pelannut nousujohteisesti kivuten koko ajan tulosluettelossa ylöspäin. Alkukauden hyvät peliotteet toivat mukanaan myös paikan Ruotsissa Ljunghusenissa pelattaviin miesten EM-joukkuekisoihin. Puolustavana mestarina suomalaisjoukkueen tavoite lienee selvä.

”Joukkue on muuttunut, mutta tavoite on sama – mestaruus. Joukkuekisassa pelataan aina vähän enemmän kuin vain itselleen.”

EM-kisojen ohella Mähönen on asettanut pitkälle kaudelleen myös muita tavoitteita.

”Tämän kauden tavoitteita ovat SM-mitali ja EM-joukkueen kanssa mestaruuden puolustaminen. Isot tavoitteet on asetettu myös syksyn yliopistokauteen Yhdysvalloissa”, Mähönen tiivistää.