GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Jännittävä Speedgolf SM-sprint kisattiin sateessa

Kilpagolf5. Elokuuta 2023

Äärimmäisen pienet erot ratkaisivat mitalit – vauhdikas pelimuoto hurmasi lahtelaisyleisön

Speedgolf SM-Sprint kisattiin perjantaina Lahden Golfin Kisälli-kentällä erittäin sateisissa olosuhteissa, mutta paikalle kilpailijoita kannustamaan ja ihailemaan saapui mahtavan runsaslukuinen yleisö. Vauhtiakaan sade ei lopulta hidastanut, vaan juoksuajat olivat ennakoituakin nopeampia märästä kentästä huolimatta. Myös VIP-sarjan kilpailijat saivat suuret suosionosoitukset suorituksistaan.

Kello päälle ja menoksi! Lauri Alakuijala näyttää mallia.

Hieman alle kilometrin mittaisessa kolmen väylän pikamatkan kilpailussa nähtiin monenlaista käännettä ja jännitystä. Molemmissa sarjoissa oli mukana kansainvälistä väriä, mutta SM-mitalit jaettiin vain suomalaisten kesken. Maailman laajuisesti uniikissa formaatissa pelaajan lopputulos muodostuu juoksuajasta, johon jokaisesta lyönnistä lisätään 10 sekuntia. Suurin osa pelaajista lähti matkaan vain yhden mailan kanssa lyöden siis kaikki lyönnit avauksesta puttiin samalla keskiraudalla.

Miesten sarjassa karsinnasta finaaliin eteni 12 nopeinta. Puolustava suomenmestari Marko Kuningas hoiti ensimmäisen sprintin tyylillä sijoittuen kolmanneksi. Kovinta vauhtia piti ennakkokaavailujen mukaisesti Ruotsin Andreas Finn ajalla 6.41,9, mutta Pertti Palosuon upea birdielopetus nosti hänet vain kolmen kymmenysosan päähän toiseksi.

Pertti Palosuo ehti poseerata kamerallekin karsinnan lopuksi.

Finaalissa mitään ei jätetty enää reserviin ja vauhti kiihtyi entisestään. Juoksuajoissa 5 minuuttia oli melkeinpä paperia ja moni lähenteli 4.30 aikaa. Puolivälissä finaalia startannut rautaisen kokenut ”Mr Speedgolf” Mikko Rantanen onnistui hienosti tuloksella 6:48,8 ja piti kärkipaikkaa loppumetreille. Kylmähermoinen Pertti Palosuo kuitenkin nakutti jälleen lähestymisensä viimeisellä reiällä lipun viereen ja meni Rantasesta ohi vain sekunnin kymmenyksellä. SM-pronssi taas meni Henrik Honkalehdon kaulaan – äärimmäisen tasaisen kolmikon erotti vain 1,6 sekuntia!

Suomalaisten taistelusta huolimatta Andreas Finn kesti ennakkosuosikin paineet ja ravasi Sprint-kilpailun voittoon 16 sekunnin erolla yhteistuloksella 6:32,4. Ruotsalaisen juoksuaika oli päivän nopein 4:22.

Palosuolle mitali oli ensimmäinen SM-kulta ja samalla sprinttidebyytti. Nuorempana kilpagolfia pelannut Palosuo on speedgolfarina vielä tuore tapaus, takana vasta muutamia kilpailuja. Voitto toi itseluottamusta ja motivaatiota myös jatkoon. Viikonloppuna edessä ovat normaalimatkan SM-kilpailut.

”Niukin mahdollinen voitto, tuntuu hienolta. En tiennyt tilannetta, kuulin Rantasen johtavan ja arvasin että kaikki on annettava. Samalla taktiikalla molemmat kierrokset ja viimeisen väylän lähestymiset ratkaisi tällä kertaa”, kertoi iloinen Palosuo, jonka aseena oli rauta 8.

Miesten sarjan parhaat: Andreas Finn, Pertti Palosuo, Mikko Rantanen ja Henrik Honkalehto.

Naisten sarjassa osallistujia oli viisi, joten karsinnassa juostiin lähtöasetelmista finaaliin. Speedgolfkisoja jo pitkään hallinnut, viime syksyn MM-kultamitalisti, Milla Hallanoro jatkoi voittamattomana eikä antanut suomalaisten tai kansainvälisten kilpakumppanien yllättää häntä. Hallanoro hallitsi kilpailua alusta loppuun. Finaalissa voitto ja SM-kulta tuli yhteistuloksella 7:31,5 yli minuutin erolla Ruotsin Runa Pettersoniin. Hallanoron juoksuvauhti 5:01 oli täysin omaa luokkaansa. Kilpailun kolmas oli Englannin Kathy Leppard. Viime vuoden tapaan SM-hopealle pelasi Satu Flyktman ja pronssille viiden sekunnin erolla Kiia Levander.

Naisten sarja Milla Hallanoro, Kiia Levander, Satu Flyktman, Kathy Leppard ja Runa Petterson.

Ylivoimansa Hallanoro uskoo johtuvan vahvasta golftaustasta. Speedgolfissa kun ei riitä, että jaksaa juosta.

”Yhdellä mailalla pelatessa tuloksentekeminen on aina haastavampaa, mutta olen ihan tyytyväinen. Yleisö oli huikea, mahtava fiilis nousta viimeistä mäkeä kun kaikki kannustivat! Totta kai TV-kamerat tuovat oman lisänsä – hienoa että laji näkyy”, iloinen Hallanoro summasi.

Moninkertaisella arvokisamitalistilla on edessä aikamoinen urakka viikonloppuna – hän nimittäin ottaa osaa sekä Vierumäellä pelattaviin speedgolfin SM-kisoihin että Ruukki Golfissa pelattavaan Midtourin osakilpailuun. Molemmat kilpailut ovat kaksipäiväisiä.

”Kiirettä pitää, aamuisin on speedgolfia tiedossa ja päivällä tavallista kilpagolfia mideissä. Toivottavasti ehdin molempiin, en halunnut jättää kumpaakaan välistä!”, Hallanoro nauraa.

Hallanoron tullessa maaliin sade oli jälleen yltynyt rankaksi.

Väliaikanumerona kisattiin hengästyttävän hauska VIP-sprint, jossa tunnetut kutsuvieraat pääsivät esittelemään yleisölle suorituksiaan samassa formaatissa. Mukaan saatiin kahdeksan rohkeaa pelaajaa, joille kaikille tämä oli ensikosketus golfin nopeimpaan muotoon.

Mukana olivat Lahden Golfin kasvatti Mikko Ilonen, moninkertainen yhdistetyn arvokisamitalisti Jari Mantila, Pelicansin valmentaja Tommi Niemelä, entinen jääkiekkoilija Esa Pirnes, Golfaijat-tubettaja Esa Turkia, valokuvaaja Tomi Natri, Team Finlandin valmennuspäällikkö Eero Kangasniemi sekä liikunta-alan yrittäjä Topi Lösönen.

Uusi pelimuoto ja pelitaktiikka pistivät Mikko Ilosen mietteliäiksi ennen starttia.

Huumori raikasi ja hymyt olivat herkässä urakan jälkeen. Viimeisen mäen nousu, voimienjako, mailavalinta, taktiikka ja monet muut aiheet jaksoivat puhuttaa maalissakin. Kilpailijoiden urheilutaustan takia keskinäinen kilpailuhenki oli luonnollisesti läsnä myös VIP-sarjassa – mainittakoon että nopeimpana maaliin pääsi Eero Kangasniemi. Kangasniemen aika 7:52,0 olisi riittänyt myös miesten sarjan finaaliin.

VIP-sarjassa nopeimpina palkittiin Esa Pirnes, Eero Kangasniemi ja Jari Mantila.

Järjestelyt Lahden Golfissa olivat onnistuneet sään valtiaasta huolimatta, ja erityiskiitos kuuluu yli 30 vapaaehtoiselle. Kaikkiaan koko tapahtuma sekä osana SM-viikkoa mukana oleminen saivat jälleen paljon kiitosta. Ylen TV-tuotanto oli laadukkaasti toteutettu, joten jännityksestä pääsi nauttimaan kotisohviltakin.

”Speedgolf Sprint on toimiva konsepti, jota on nyt hiottu muutaman kerran. VIP-sprint oli jälleen hauska kevennys SM-kisan väliajalla ja se saikin kehuja. Yleisöä oli upeasti paikalla ja tunnelma loistava! Yhteistyö Ylen ja muiden kumppaneiden kanssa toimi hyvin ja se mahdollistaa erilaisen puolen esittelyn golfista laajalle yleisölle”, Golfliiton markkinointipäällikkö Kimmo Rantamäki summaa.