SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Pojat taistellen kahdeksan joukkoon EM-golfissa – muiden joukkueiden kiri ei riittänyt

Kilpagolf10. Heinäkuuta 2024

EM-viheriöiden toisen lyöntipelikarsintapäivän tavoite oli kaikilla Suomen joukkueilla yhteinen – kiri päälle alusta asti. Paljon punaista korttiin saatiinkin jo heti aamusta, ja etenkin miesten ja poikien osalta tilanne näytti pitkään lupaavalta. Lopulta venyminen ja parannus edelliseen päivään riittivät vain poikien joukkueella, joka eteni historiallisesti kahdeksan parhaan joukkoon ja A-flightiin. Muut Suomen joukkueet pelaavat sijoista 9-16.

Pelimuoto vaihtuu torstaina reikäpeliksi. Pojilla A-flightissa pelataan kaksi kierrosta päivässä, aamulla kaksi pari peliä ja iltapäivällä viisi single-ottelua. B-flightissa pelataan vain yksi kierros päivässä – yksi paripeli ja neljä single-ottelua.

Naiset

Espanjassa 40 astetta lähentelevä helle ja kimurantit lähestymiset haastoivat kaikkia pelaajia. Suomalaiset eivät saaneet riittävän kovaa kirivaihdetta silmään, vaan tyytyminen oli 12. sijaan yhteistuloksella +35. Parhaiten keskiviikkona suomalaisista kentän haasteet selvittivät Elina Saksa, 69/-3 ja Henni Mustonen 72/par.

Matkaa ykkösflightiin jäi 25 lyöntiä. Naisten lyöntipelikarsinnan voitti Espanja tuloksella -10.

”Päivän puolivälissä oltiin parin lyönnin päässä 8. sijaa, mutta lento ei kantanut ihan maaliin asti. Uusi tavoite kuitenkin asetettu eli B-flightin voitto (9. sija). Hurmos päälle reikäpeleihin ja vastustajien kaatoon päivä kerrallaan!”, valmentaja Mikael Salminen kertoi.

Suomen urakka jatkuu torstaina ottelulla Tsekkiä vastaan.

Niilo Mäki-Petäjä oli miesten joukkueen kovin lenkki.

Miehet

Italiassa miesten joukkue lähti kirkkain tavoittein kirimään kohti A-flightia, ja birdiejä alkoi ilmestyä korttiin ripeästi aamusta alkaen. Loistolukemat 68/-4 tauluun löivät ensimmäisissä starteissa pelanneet Niilo Mäki-Petäjä ja Sakke Siltala. Tulostaso pysyi kuumana muillakin mailla, ja tilanne säilyi tasaisena. Iltapäivällä muutama tuplabogi suomalaisten korteissa loppusuoralla rokotti yhteistulosta, ja -8 riitti 11. sijaan. Matkaa A-flightiin jäi seitsemän lyöntiä. Miesten lyöntipelikarsinnan voitti Saksa tuloksella -32.

”Itsellä positiivinen fiilis pelistä ja kaikkemme annettiin joukkueena. Kun kerran laitettiin 100 pinnaa likoon karsinnassa, niin ei liian pettyneitä voi kuitenkaan olla vaikkei se riittänytkään”, Sakke Siltala summasi.

Torstaina ensimmäisessä reikäpeliottelussa vastaan asettuu Wales. Tärkeän ottelun panoksena on paikka top13-joukossa ja varma jatko EM-kilpailujen 1-divisioonassa.

Uuteen pelimuotoon valmistautuminen ei juuri eroa Siltalan mielestä.

”Peli ei muutu, mutta kentän sijaan pelataan vastustajaa vastaan. Täytyy pystyä myös reagoimaan tilanteisiin ja pelisuunnitelmaan kesken kierroksen.”

Tytöt

Tyttöjen kisoissa länsinaapurissa Ruotsissa olosuhteet toivat tuulta ja sadekuuroja pelaajien haasteeksi. Suomalaisille toinen päivä oli tuloksellisesti hyvin paljon eilisen kaltainen. Hyvää taistelua ja tunnelma korkealla, mutta liikaa virheitä kentällä. Yhteistulos +63 toi 15. sijan. Kahdeksan joukkoon jäi matkaa 32 lyöntiä, karsinnan voitti Espanja tuloksella +8.

Joukkueen suurin onnistuja oli kapteeni Anastasia Hekkonen tuloksin 69-71/par, millä hän sijoittui karsinnan henkilökohtaisissa tuloksissa 3. sijalle.

”Peli kulkee itsellä hyvin, ja kiva että joukkuekaverit tulee kannustamaan rundin aikana. Sää oli mitä oli, mutta hyvä että päästiin B-flightiin. Hyvällä fiiliksellä reikäpeleihin”, Hekkonen kertoi.

Valmentaja Minea Blomqvist-Kakko koki, että paljon joukkueen potentiaalia on vielä käyttämättä. Torstaina vastaan asettuu Puola.

”Huomenna tavoitteena ottaa tyttöjen todellinen osaaminen ja taito käyttöön. Kohti B-flightin voittoa!”

Leevi Hellberg upotti viimeisellä reiällä tärkeän birdien.

Pojat

Itävallassa poikien EM-päivää väritti ukkoskeskeytys iltapäivän aluksi, mutta sekään ei hyydyttänyt suomalaisia, vaan joukkue taisteli itsensä historiallisesti A-flightiin. Kolme 73/+1 kierrosta ja Joel Himasen 69/-3 auttoivat Suomen vaativissa olosuhteissa nousemaan 7. sijalle lyöntipelikarsinnassa yhteistuloksella +28. Karsinnan voittoon marssi Ranska yhteistuloksella -7.

Ankkuri Leevi Hellbergin 10-metrinen birdieputti viimeisellä reiällä sai aikaan huutomyrskyn suomalaisissa, mutta senkin jälkeen jouduttiin vielä jännittämään lopputuloksia. Tunnelmat Suomen leirissä olivat luonnollisesti korkealla sijoituksen varmistuttua.

”Hieno päivä, ihan mahtava. Tiesin jo aamulla että pystytään tähän joukkueena, olen ylpeä koko tiimistä ja taustajoukoista. Kiitos myös caddielle tuesta”, yhden mailankin kierroksella hajoittanut Hellberg summasi.

Torstaina reikäpelien ensimmäinen vastustaja on kivenkova Englanti.

”Huomenna pari puttia sisään ja näytetään enkuille mitä osataan. Otetaan vastaan kaikki mahdolliset onnenpomputkin”, Lauri Rosendahl kiteytti.

Livescoring ja lähtöajat: https://www.ega-golf.ch/livescoring#/schedule

 

Suomen joukkueiden lyöntipelikarsinnan tulokset 9.-10.7.
Viiden parhaan tulos lasketaan joukkueen yhteistulokseen.

EUROPEAN LADIES’ TEAM CHAMPIONSHIP – ESPANJA, REAL SOCIEDAD H.E.C.C. par 72

Yhteistulos +35, sijoitus 12.

Emilia Väistö, 77-79
Henni Mustonen, 74-72
Oona Kuronen, 72-79
Fanni Grönlund, 74-81
Elina Saksa, (79)-69
Adeliina Virtanen, 78-82

Valmentaja Mikael Salminen
Kapteeni Markus Kangasvieri

 

EUROPEAN AMATEUR TEAM CHAMPIONSHIP – ITALIA, ROYAL PARK I ROVERI, par 72

Yhteistulos -8, sijoitus 11.

Niilo Mäki-Petäjä, 70-68
Markus Luoma, (79)-(74)
Saku Ellilä, 71-73
Topi Lindström, 72-74
Veikka Viskari, 74-70
Sakke Siltala, 72-68

Valmentajat Timo Karvinen ja Eero Kangasniemi
Kapteeni Markus Luoma

 

EUROPEAN GIRLS’ TEAM CHAMPIONSHIP – RUOTSI, GÖTEBORGS GK, par 70

Yhteistulos +63, sijoitus 15.

Anastasia Hekkonen, 69-71
Katariina Hallikas, (80)-79
Sandra Palin, 76-74
Iiris Ahti, 79-83
Aino Kiiskilä, 78-75
Essi Ekholm, 79-(83)

Valmentajat Minea Blomqvist-Kakko ja Niklas Dahlgren
Kapteeni Anastasia Hekkonen

EUROPEAN BOYS’ TEAM CHAMPIONSHIP – ITÄVALTA, DIAMOND CC, par 72

Yhteistulos +28, sijoitus 7.

Lauri Rosendahl, 76-73
Leevi Hellberg, 76-73
Joel Himanen, (78)-69
Rasmus Lindberg, 74-81
Veeti Puumalainen, 76-73
Topi Käyhkö, 77-(85)

Valmentaja Ville Sirkiä
Kapteeni Eero Partio