SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Olympiagolfin pelaajat valittu – Pulkkanen neljäntenä mukaan!

Kilpagolf8. Heinäkuuta 2024

Golfin olympiarankingit sulkeutuivat kesäkuussa, mutta jännitystä on riittänyt sen jälkeenkin. Alustavien listojen perusteella Pariisissa piti kilpailla kolmikko Sami Välimäki, Ursula Wikström ja Noora Komulainen. Suomalaisten iloksi toiselta varasijalta mukaan ponnisti viime metreillä myös Tapio Pulkkanen, joten Suomella on olympiagolfissa täysi neljän pelaajan edustus.

Pulkkaselle olympiaedustus on ensimmäinen laatuaan, Välimäki kilpaili Tokiossa 2021 ja Wikström sekä Komulainen Riossa 2016.

Miehet

Pulkkasen takaportin aukeamisen taustalla on Hollannin olympiakomitea, joka ei nimennyt olympiajoukkueeseensa kahta olympiarankingin kautta mukaan päässyttä hollantilaispelaajaa, Joost Luitenia ja Darius van Drielia, sillä he eivät täyttäneet Hollannin maakohtaisia valintakriteerejä. Hollannin olympiakomitea jätti nimeämättä myös Dewi Weberin naisten kisaan. Paikat siirtyivät olympiarankingin seuraaville pelaajille, mikä nosti Tapio Pulkkasen kisakoneeseen.

Kotkalaislähtöinen Pulkkanen, 34, oli tapahtumien käänteestä iloisesti yllättynyt omasta puolestaan, eikä ihan täysin asiaa ole vielä sisäistänytkään.

”Onhan olympialaiset semmoinen tapahtuma, että kiinnostaa ehdottomasti olla mukana pelaamassa. Koen, että se on iso mahdollisuus”, olympialaisten ensikertalainen summaa.

Kisakenttä Le Golf National on tuttu aiemmista Euroopan kiertueen kilpailuista, ja vieressä bägiä kantaa pitkäaikainen caddie Riku Mattila. Olosuhteet eivät siis tule yllättämään, mutta paljon uutta ja tavallisesta poikkeavaakin olympiamatkaan liittyy.

”Jonkin verran ylimääräisiä lappuja joutunut täyttämään, mutta ei se ole mitään ylitsepääsemätöntä. Isoin projekti on olinpaikkaseuranta testaamista varten.”

Pulkkasen kisakalenterissa seuraavilla viikoilla on vielä pari kilpailua, ja viimeisen viikon ennen Pariisia hän rauhoittaa harjoitteluun.

Suomen ykköspelaaja Sami Välimäki varmisti kisapaikkansa jo hyvissä ajoin, mutta aikataulullisesti olympiagolf on tiukka puristus keskelle kiireistä kisakesää. Kesäkuussa Suomen visiitillä ollut nokialainen palasi sen jälkeen työpaikalleen PGA Tourille Yhdysvaltoihin. Heinäkuussa kisakalenteri tuo Välimäen Eurooppaan, jossa edessä on Scottish Open ja majorkilpailu The Open Championship. Ennen Pariisia edessä saattaa olla vielä yksi kilpailu Yhdysvalloissa.

Odotukset uran toisiin olympialaisiin kuitenkin ovat korkealla.

”Varmasti hauska viikko tulossa, pääsee viimeinkin ihmettelemään myös muita urheilulajeja! Ja jos kulkee, niin on hyvä mahdollisuus voittaa koko homma”, Välimäki summaa.

Myös Välimäelle kisakenttä on tuttu aiemmilta vuosilta. Caddieksi olympiahumusta nauttimaan lähtee Välimäen ystävä Joonas Lehtola.

Naiset

Naisten olympiaranking pysyi suomalaisittain loppuun asti äärimmäisen mielenkiintoisena. Kolmikko Matilda Castren-Ursula Wikstöm-Noora Komulainen vaihtelivat keskinäistä järjestystään läpi kevään, eikä välillä yksikään pelaaja ollut sisällä. Loppumetreillä huippusijoitukset oikeaan aikaan keikauttivat tilanteen konkarikaksikon eduksi Wikströmin ollen 51. ja Komulaisen 57. olympiarankingissa.

Ursula Wikström myöntää, että rankingit olivat ajoittain mielessä, mutta tärkeintä oli keskittyä saamaan onnistuneita kisoja alle. Komulainen taas piti nousua olympialaisiin iloisena bonuksena, jota hän ei varsinaisesti ollut osannut odottaa.

”Hieman yllättäen kaikki tapahtui, mutta aivan mahtavaa. Unskin kanssa on tuttua reissata muutenkin ja ekat olympialaiset koettiin myös yhdessä. Meillä on sama valmentaja, kotiseura ja olemme hyviä ystäviä”, Komulainen summaa.

Tiiviissä kisaputkessa olleilla pelaajilla on molemmilla selkeät suunnitelmat ennen Pariisia. Pari kisaa on kalenterissa, mutta vastapainona myös tärkeää lepoa ja treeniä. Samalla joutuu hieman olympiajärjestelyjä hoitamaan – maailman suurimman urheilutapahtuman ympärillä on tavallisesta kisasta poikkeavaa hässäkkää niin vaatteiden, olinpaikkatietojen kirjaamisen kuin ja dopingtestauksenkin ympärillä.

”Sekin kuuluu pakettiin”, Wikström toteaa.

Wikströmin caddiena Pariisissa toimii Kaisa Ruuttila, pitkäaikainen ystävä ja entinen ammattilaisgolfari. Komulaisen mailoja kantaa Roope-puoliso, joka oli mukana myös Riossa. Valmentajana on Petteri Nykky.

Kisakenttä Le Golf National ei ole naisten ammattilaiskilpailuja isännöinyt, mutta jonkinlaista kosketuspintaa siihenkin löytyy. Wikströmillä se tosin rajoittuu virtuaalimaailmaan – simulaattorigolfiin ja Ryder Cupin katsomiseen. Komulainen puolestaan on pelannut kentän vuosia sitten juniorimaajoukkueen kevätleirillä.

”Muistan lähinnä että vaikeata oli nuorella Nooralla. Ehkä nyt 20 vuoden jälkeen on hyvä revanssin paikka”, Komulainen nauraa.

Vajaan kuukauden päässä siintävät olympialaiset tuntuvat vielä kaukaisilta, mutta odotukset nousevat koko ajan.

”Ammattilaisena on harvassa ne tilaisuudet, kun saa laittaa suomiverkkarit päälle. Onhan tämä erilainen kunnia ja todella hienoa lähteä,” Wikström sanoo.

Komulainen miettii jo henkilökohtaisia tavoitteita.

”Top10-sijoitukseen voisi hyvinkin riittää itsellä paukut. Nyt saa hyviä treeniviikkoja alle ja vähän lepoakin. Ainakaan ei ole mitään menetettävää.”

Olympiagolfin faktat

-Miehet pelaavat 1.-4.8. ja naiset 7.-10.8.
-Virallinen pelaajalista julkaistaan 9.7.
-Mukana molemmissa sarjoissa on 60 pelaajaa. Maittain korkeintaan kaksi pelaajaa – poikkeuksena korkeintaan neljä, jos on top15 maailmassa.
-Kisakenttänä on Le Golf National, Pariisin liepeillä 41 kilometriä kisakylästä.
-Pelimuotona on henkilökohtainen 72 reiän lyöntipeli, ei cutia eli kaikki pelaavat neljä kierrosta.
-Palkinnoksi olympiamitalit, ei palkintorahaa. Voittajat saavat kutsun golfin ensi kauden major-kilpailuihin.
-Tokiossa kultaa veivät Yhdysvaltojen Nelly Korda ja Xander Schauffele. Suomen paras sijoitus golfissa on Matilda Castrenin 18. sija Tokiosta.
-Tausta: Golf mukana nyt kolmatta kertaa. Laji palasi olympiaperheen jäseneksi Rion vuoden 2016 olympialaisissa, ja oli mukana Tokiossa 2021. Golf on yksi lajeista myös Los Angelesissa kesällä 2028.
Aiemmin golf on ollut enemmän tai vähemmän virallisesti mukana Pariisin vuoden 1900, Saint Louisin vuoden 1904 ja Lontoon vuoden 1908 olympialaisissa.