SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Kuukausi Messilän EM-kotikisoihin – ”Ilman odotuksia, mutta samalla ilman rajoituksia”

Kilpagolf20. Kesäkuuta 2024

Lahdessa nähdään 24.-27. heinäkuuta huippugolfia maanosalta parhailta naisamatööreiltä, kun henkilökohtaiset EM-kilpailut pelataan Messilä Golfissa. Suomalaisia pääsee mukaan 8-9, ja kaikkiaan viivalle asettuu 144 pelaajaa – moni amatöörien maailmanlistan kärjestä, kuten viime vuotinen puolustava mestari Julia Lopez Ramirez (ESP). EM-mitalien ja kunnian lisäksi jaossa on pelipaikka AIG Womens’ Openiin elokuussa.

Kesäkuun puolessa välissä Messilä Golfissa järjestettiin tapahtuman kumppani- ja mediapäivä, jossa pääroolissa olivat naisten maajoukkueen pelaajat Henni Mustonen, Adeliina Virtanen, Emilia Väistö ja Oona Kuronen. Kukaan nelikosta ei ole paikallinen, joten päivän aikana pelaajat saivat osin ensikosketustakin tulevaan kisakenttään, ja pitivät näkemästään.

”Hienon näköistä maisemaa ja korkeuseroja. Avauksissa saa olla välillä tarkkana, ja griinit vaikuttivat haastavilta muodoiltaan. Kentän virityksen on huhuttu olevan jopa lähellä 6000 metriä, joten pituutta löytyy reilusti jos se pitää paikkansa”, Henni Mustonen summasi.

Kotikisoista kolmella heistä on jo kokemusta viime kesältä, kun EM-joukkuekisat pelattiin Tawast Golfissa. Kotikisaan liittyvä ainutlaatuisuus on saada etenkin perhe ja läheiset katsomaan paikan päälle, ja se innostaa nytkin kovasti.

Ennen heinäkuun loppua on vielä paljon golfia edessä ja muita tärkeitä kisoja sekä kotimaassa että ulkomailla. Emilia Väistöllä, joka on tällä hetkellä suomalaisista korkeimmalla amatöörirankingissa (WAGR 459), on kuitenkin selvät sävelet.

”Messilän kisa on ehdottomasti itselleni kauden kohokohta. Olen odottanut tätä hetkeä siitä asti, kun kuulimme kisojen tulevan Suomeen”

Menestystavoitteita ja -paineita suomalaiset eivät suostu ottamaan. He kuuluvat uuteen nuoreen amatöörisukupolveen, mikä näkyy vielä myös amatöörirankingin sijoituksissa.

”Golfissa kaikki on mahdollista ja pelivire tuntuu nyt hyvältä. Tavoitteena on EM-kisoissa pelata ilman odotuksia mutta samalla ilman rajoituksia. Sitten nähdään mihin se riittää”, Oona Kuronen kertoo.

Taustalla tapahtuu paljon

EM-kilpailujen järjestelyistä vastaavat Golfliitto yhteistyössä Messilä Golfin kanssa.

Messilä Golfin toimitusjohtaja Juha Ruponen korostaa, että järjestelyt ovat heillekin suuri ponnistus, vaikka Messilä on arvostettu ja kokenut kilpailunjärjestäjä. Kentällä on pelattu useita kansallisia kisoja, kansainvälinen junioriturnaus sekä kaksi naisten LETAS-ammattilaiskiertueen kilpailua, mutta tämä on ensikosketus EM-tasolla. Kenttänä Messilä Golf soveltuu erinomaisesti etenkin naisten kilpailulle.

”Meillä on osana seuran strategiaa järjestää isoja kilpailuja säännöllisin väliajoin, ja haluamme tuoda esiin kilpagolfia. Mukana järjestelyissä on lähes 100 vapaaehtoista, suurin osa heistä omia jäseniämme. Ilman heitä ja tietty kumppaneita tapahtuma ei olisi mahdollinen”, Ruponen kiittelee.

Hän myös toivoo, että kilpailu houkuttelee paljon katsojia paikalle kannustamaan ja ihailemaan tulevaisuuden tähtiä. Seuran aktiivinen junioritoiminta tulee varmuudella näkymään kentällä kisaviikolla, vaikkei omia pelaajia tänä vuonna kilpailussa olekaan.

Golfliiton näkökulmasta kansainvälisten arvokilpailujen järjestäminen on luontevaa niin kauan kuin halukkaita ja motivoituneita järjestäjäkenttiä saadaan mukaan. 2000-luvulla EM-tason kilpailuja on järjestetty lähes vuosittain Suomessa eri sarjoissa.

”Luonnollisesti haluamme olla mahdollistamassa pelaajillemme näyttöpaikkoja arvokisatasolla. Naisten kilpailut ovat olleet erityinen painopiste jo pidempään, ja henkilökohtaiset EM-kisat ovat luontevaa jatkoa viime kesän EM-joukkuekilpailuille,” Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen sanoo.

KILPAILUSIVU

Tiesitkö?

Naisten henkilökohtaiset EM-kisat on pelattu kerran aiemmin Suomessa, vuonna 2013 Aura Golfissa. Silloin Krista Bakker saavutti EM-pronssia. Toinen naisten saavuttama henkilökohtainen EM-mitali on hopea vuodelta 2019 Krista Junkkarilta.