SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Fredrik Jendelid on Suomen Golfliiton uusi päävalmentaja

Kilpagolf4. Marraskuuta 2016

Itävallan golfliiton päävalmentajan paikalta Suomen peräsimeen siirtyvä kokenut ruotsalaisvalmentaja aloittaa työnsä tammikuun lopussa.

Suomen Golfliitto on valinnut uudeksi päävalmentajaksi ruotsalaisen Fredrik Jendelidin. Sopimus on kaksivuotinen. Jendelid aloittaa työnsä Suomessa 20. tammikuuta 2017.

Jendelid, 52, siirtyy Suomen päävalmentajaksi Itävallasta, jonka golfmaajoukkueen päävalmentajana hän on toiminut vuodesta 2011 alkaen. Kaikkiaan Jendelid ehti toimia Itävallan golfliitossa valmentajana 12 vuotta.

”Valinta ei ollut itsestäänselvyys. Meillä oli muutamia erittäin vahvoja kandidaatteja mukana loppumetreille asti. Isosta ja laadukkaasta hakijajoukosta Jendelid nousi pinnalle kompetenssinsa, kokemuksensa ja tieto-taitonsa ansiosta”, Suomen Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi sanoo.

Jendelidin alaisuudessa Itävallan golf on ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Maan ykkösammattilainen Bernd Wiesberger on maailmanlistalla 52:s ja miesten amatöörimaajoukkue saavutti kuluvana vuonna MM-pronssia.

Ennen Itävaltaan siirtymistä Tukholmassa asuva Jendelid toimi Ruotsin golfliitossa valmentajana 12 vuoden ajan. Viimeiset kuusi vuotta hän vastasi miesammattilaisten valmennuksesta.

”Katson, että työni on Itävallassa aika pitkälti tehty ja nyt on jo hyvä vaihtaa miestä. Saavutimme Itävallassa loistavaa menestystä, mutta 12 vuotta on pitkä aika. Tämänvuotinen MM-pronssi oli kuin bonus tehdystä työstä. Innostuin paljon työn sisällöstä Suomessa, koska siihen kuuluu valmentajien valmentamista ja yhteistyötä seurojen kanssa”, Jendelid sanoo.

Suomen päävalmentajan toimenkuvaan sisällytetään entistä kiinteämmin seuravalmennuksen kehittäminen. Seuroissa tehtävää valmennustyötä halutaan terävöittää ja valmennustietämystä entisestään parantaa. Juuri seuravalmennuksen kehittämisestä Jendelidillä on vahvat näytöt niin Ruotsista kuin Itävallastakin.

Staffan Johansson on tehnyt erittäin hyvää työtä ja minun on hyvä jatkaa siitä. Haluan luoda hyvän suhteen seuravalmentajiin ja tiivistää yhteistyötä Golfliiton ja seuravalmentajien välillä. Tavoitteenani on kehittää Suomeen sopiva kokonaisvaltainen valmennusjärjestelmä, joka toimii ilman minua ja minun jälkeeni”, Jendelid sanoo.

Omassa valmennuksessaan Jendelid kertoo hyödyntävänsä mielellään tieteellistä tietoa, kuten tilastollista analyysiä. Hän muistuttaa, että ero maailman ykköspelaajan ja maailmanlistan 200:nnen välillä on kierrosta kohti keskimäärin kaksi lyöntiä. Sen kiinni kuromisessa on järkevää kääntää kaikki kivet sekä etsiä ja hyödyntää tietoa sieltä, missä sitä on saatavissa.

”Pienet asiat tekevät ison eron ja ratkaisevat. Ne meidän pitää selvittää ja kehittää itseämme niissä. Minulla on idea siitä, miten se tehdään.”

Ruotsissa toimiessaan Jendelid toimi kuusi vuotta läheisessä yhteistyössä nyt väistyvän päävalmentaja Staffan Johanssonin kanssa.

Johansson ei kuitenkaan osallistunut millään tavalla uuden päävalmentajan valintaprosessiin. Ratkaisu oli tietoinen valinta niin Golfliiton kuin Johanssonin taholta.

Jendelid aikoo luonnollisesti keskustella edeltäjänsä ja hyvän ystävänsä kanssa suomalaisen golfin tilasta ja ottaa Johanssonin kokemukset huomioon suuntaviivoja hahmotellessaan.

”Näen tilanteen Suomessa hyvänä. Amatööritasolla se on ollut jopa erinomainen, mutta ammattilaisten puolella ei vielä niinkään. Nordic Leaguessa ja Challenge Tourilla on menestyviä pelaajia, mutta Euroopan kiertueilla menestyjiä on miesten ja naisten puolella vain pari. Nyt meidän on aika ottaa seuraava askel eteenpäin myös ammattilaispuolella.”

Jendelid on suorittanut Ruotsin ylimmän tason valmentajatutkinnon. Lisäksi hän on opiskellut urheilupsykologiaa ja viestintää. Hän on myös toiminut Ruotsin PGA:n kouluttajana. Jendelid pitää erityisenä vahvuutenaan vuorovaikutustaitoja.

”Yhteistyön parantaminen on suurin tavoitteeni. Suomi on pieni maa, kuten Ruotsi ja Itävaltakin.  Meillä ei ole varaa hukata mahdollisuuksia siihen, että yhteistyö ei ole tehokasta. Minulla on kokemusta ja ajatus siitä, miten lähdemme viemään asioita eteenpäin. Lopputuloksen on oltava 1+1=3. Yhteistyöllä voimme saavuttaa paljon enemmän kuin puurtamalla vain yksinään kukin tahoillamme.”

Työnsä puolesta Jendelid on ollut paljon tekemisissä niin suomalaisten kollegoiden kuin pelaajienkin kanssa. Hän tuntee henkilökohtaisesti muutamia ja sanoo tulleensa aina erinomaisesti toimeen suomalaisten kanssa. Suomen kieli ei sentään taivu, vaikka muutaman sanan hän on suomalaisilta ystäviltään oppinut.

Petri Peltoniemi katsoo, että vaikka päävalmentajan työnkuva muuttuu kilpa- ja huippu-urheilupäällikön toimen lakkauttamisen myötä, mitataan työn tehokkuus edelleen mitaleilla. Seuravalmennusjärjestelmän kehittämisen lisäksi uudelta valmentajalta odotetaan toimenpiteitä huippugolfin saralla.

”Vuodesta 2012 alkaen joka vuosi on tullut jonkinlainen mitali joko junioreiden- tai aikuisten puolelta. Se pitää olla tavoite jatkossakin. Urheilussa menestys mitataan saavutetuilla tuloksilla.”