Ajankohtaista

Alex Hietala ja Elina Nummenpää ovat vuoden 2018 lyöntipelin Suomen mestarit

Kilpagolf21. Heinäkuuta 2018

Petri Takkunen piti niukasti johtonsa erityisgolfareiden kultakamppailussa.

60-vuotisjuhlavuottaan viettävä Aura Golf järjesti hienot lyöntipelin Suomen mestaruuskilpailut, joiden päätteeksi Alex Hietala (68–67–69–70, -10) ja Elina Nummenpää (72–65–69–69, -9) kruunattiin uusiksi Suomen mestareiksi. Perjantaina ja lauantaina pelattiin myös erityisgolfareiden Suomen mestaruuksista, ja kultamitali ojennettiin Petri Takkuselle (82–90, +30).

Miesten kilpailussa kultataistelu oli tiukkaa koko päivän ajan. Kolmen lyönnin johdosta lauantain kierrokselle lähtenyt Hietala pelasi päätöspäivänä tuloksen 70, mutta takaa tullut Lauri Ruuska löi taululle tuloksen 65. 72 reiän jälkeen molemmat olivat yhteistilanteessa -10, ja voitto ratkaistiin uusinnassa. Pitkiä uusintoja ei tarvittu, vaan Hietalan par riitti voittoon, kun viime vuonna lyöntipelikultaa voittanut Ruuska teki bogeyn uusintareikänä toimineella Aura Golfin 18. reiällä.

Vielä amatöörinä pelaavalle Hietalalle SM-kulta oli jo toinen tällä kaudella, sillä Kullo Golfia edustava nuorukainen voitti myös alle 21-vuotiaiden lyöntipelin Suomen mestaruuden. Hänellä oli itseluottamus hyvin kohdallaan jo ennen Aura Golfiin saapumistaan.

”Sain hyvän treeniviikon alle, ja oli hyvä fiilis lähteä kisaan. Ja ollut pari kertaa tällä kaudella sellainen fiilis ennen kisaa, että miksi en muka voittaisi”, Hietala kertoi.

Alex Hietalan peli oli SM-kullan arvoisella tasolla.

Viimeisen kierroksen alkua Hietala kuvaili jännittyneeksi, vaikka hän onnistuikin pelaamaan kahdeksan ensimmäistä reikää yhden alle parin. Yhdeksännellä reiällä tuli kuitenkin takapakkia.

”Siihen tuli todella turha tuplabogey. Se oli päätösvirhe, ja siinä tuli hölmöiltyä muutenkin. Mutta sitten takaysin alussa jännitys helpotti, ja pystyin pelaamaan normaalia peliäni”, Hietala kertasi jännityksen täyteistä päiväänsä.

”Lopussa en tiennyt tilannetta tarkasti, mutta kuulin joltain, että Lauri oli pelannut hyvin. Tein parin vikalle, ja heti sieltä tultiin sanomaan, että uusintaan meni. Uusinnassa löin hyvän avauksen, mutta jatkolyönnissä oli ehkä vähän liikaa adrenaliinia, ja se meni vähän pitkäksi. Lauri otti vähän turhat kolme puttia siihen, ja minulle riitti par voittoon.”

Hietala oli asettanut itselleen kaksi tavoitetta tälle kaudelle: pelata miesten EM-joukkuekilpailussa ja Vierumäen Challenge Tour -kilpailussa. EM-joukkueesta Hietala jäi niukasti rannalle, mutta Vierumäellä hänet nähdään, sillä lyöntipelin SM-kilpailujen paras amatööri saa kutsun kilpailuun.

Hietalan ja Ruuskan lisäksi SM-mitali ojennettiin Veeti Mähöselle (-8), joka sijoittui kolmanneksi. Muut kärkipäähän sijoittuneet olivat Elias Haavisto (-7), Juuso Kahlos (-6) ja Santeri Lehesmaa (-5).

Elina Nummenpäällä täydellinen paluu SM-kisoihin

Jos miesten kilpailussa voittajaa saatiin jännittää jatkorei’ille asti, naisten voittajasta ei ollut epäselvyyttä missään vaiheessa päivää. Nokia River Golfin Elina Nummenpää oli tällä viikolla suorastaan suvereeni, sillä SM-hopeaa saavuttanut Krista Bakker (par) jäi yhdeksän lyönnin päähän. Hopeakamppailu oli todella tiukka, ja ratkaisu nähtiin viimeisellä viheriöllä, jossa Bakker teki parin, mutta Emilia Tukiainen (+1) teki harmikseen bogeyn.
Kilpailun neljäs oli Petra Salko (+2), ja viidennen sijan jakoivat Tiia Koivisto (+3) ja Jenna Mäihäniemi (+4).

Elina Nummenpää voitti uransa toisen lyöntipelin SM-kullan.

Aura Golfissa golfoppinsa saanut Nummenpää sai jo toista kertaa nimensä Suomen mestarille annettavaan kiertopalkintoon. Edellisen Suomen mestaruutensa hän voitti vuonna 2009, vuotta ennen kuin siirtyi ammattilaiseksi. Tässä välissä Nummenpää ei ollut SM-kilpailuihin osallistunut, joten paluu SM-areenoille oli täydellinen.

”Oli hieno comaback SM-kisoihin. Paras mahdollinen paikka, Aura Golf, ja paras mahdollinen yleisö”, Nummenpää kiitteli.

Voittopuheessaan hän muisteli nuoruusvuosiaan Ruissalossa, kuinka hän oli leikkinyt marsunsa kanssa klubin edessä olevan vanhan puun alla, ja kuinka hän oli purrut erästä miespelaajaa nenästä. Vanhojen muistelu toi onnenkyyneleet voittajan silmäkulmaan.

Ero takana tuleviin pelaajiin oli kolmen päivän aikana kasvanut melko reiluksi, mutta siitä huolimatta Nummenpää myönsi tunteneensa pientä jännitystä kierroksen aikana.

”Minua oikeastaan jännitti vielä viimeiselläkin väylällä, ihan siihen asti, kun pallo oli greenillä. Putti oli jo sitten rennompi”, Nummenpää sanoi.

Naisten Euroopan kiertueella pelaava Nummenpää piti Aura Golfin kilpailua tärkeänä tapahtumana, jossa hän sai neljä hyvää kilpailukierrosta alle. LET:n kilpailukalenterissa ei ole kilpailuja kovinkaan runsaasti, ja Nummenpää halusi hyödyntää hyvään rakoon osuneet SM-kilpailut. Hänen seuraava urakkansa odottavat Atlantin toisella puolella.

”Pelaan LPGA:n karsinnat elokuun lopussa”, Nummenpää kertoi.

Takkusen ote piti

SM-kisojen yhteydessä pelattujen erityisgolfareiden Suomen mestaruuskilpailuiden voittoon pelannut Karelia Golfin Petri Takkunen oli totta kai tyytyväinen kultamitalista, mutta omaan peliesitykseensä yhdellä kädellä pelaava Takkunen ei ollut järin tyytyväinen.

Petri Takkusen draivi lähti hienosti 6. reiällä.

”Ei vaan saanut pelistä kiinni tänään. Mutta oli hieno ja mukava kokemus pelata täällä. Aura Golfille pitää antaa kiitosta erittäin hienokuntoisesta kentästä”, Takkunen kiitti.

Takkusen seuraavat kilpailut ovat parin viikon päästä Vaasassa, mutta syyskuun puolivälissä odottaa todella mielenkiintoinen kilpailu.

”Silloin pelataan Fightmasters Cup, jossa yksikätiset golfarit pelaavat Ryder Cup -tyylisen ottelun Eurooppa vastaan USA. Tänä vuonna kilpailu pelataan Kentissä, Englannissa. Sinne lähdetään hyvillä fiiliksillä”, Takkunen sanoi.

Erityisgolfareiden sarjassa hopealle sijoittui Tero Peltola (+31), joka hävisi Takkuselle vain yhden lyönnin. Raimo Juuti (+38) oli pronssilla.

Ensi vuonna lyöntipelin Suomen mestaruuksista pelataan Vaasan Golfissa.