SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Special Olympics -golfleirillä vauhdikasta, avointa ja iloista meininkiä

ErityisgolfGolfliitto16. Elokuuta 2022

Special Olympics golfin lajileiri järjestettiin 13.–14.8. Holiday Club Golfin kentän ympäristössä samanaikaisesti toimintarajoitteisille suunnatun Respecta Tourin osakilpailun kanssa. Leirin osallistujamäärä oli ennätyksellisen upea, 13 Special Olympics -golfaria, joista ensikertalaisia oli 2.

Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Special Olympics golfin päävalmentaja Tuulia Suominen on sinnikkäästi hoitanut lajitoiminnan kehittämistä, ja golfin pariin onkin löytänyt viime vuosien aikana mukavasti uusia pelaajia. Suomisen aloitteesta Golfliitto lähti käynnistämään myös Unified Golf-kilpailutoimintaa. Unified Golfissa pelataan joukkuekilpailua, jossa peliparin muodostavat kehitysvammainen golfarin ja vammaton golfari. Unified Golfin kautta pelaaja pääsee tutustumaan kilpailemiseen tutun pelikaverin kanssa ennen yksilökilpailemiseen siirtymistä.

”Paralympiakomitean organisoiman Special Olympics -golfleirin järjestäminen Respecta Tourin osakilpailun yhteydessä mahdollisti jo kilpagolfarin polulla oleville kehitysvammaisille eli Special Olympics -golfareille osallistumisen kilpailuun ja golfarin polun alkutaipaleella olevat pääsivät syventymään lajiopetukseen ammattivalmentajan opissa” kommentoi Johanna Ahti, joka vastaa Golfliitossa toimintarajoitteisten golftoiminnasta.

Iloiset leiriläisiä ykköstiillä valmentaja Alpin kanssa

Special Olympics -golfin puolella on kärvistelty muutamia vuosia ilman lajivalmentajaa, minkä vuoksi esimerkiksi yhteiset lajileirit on vedetty läpi aktiivisista vanhemmista koostuvan ohjaajaporukan avulla. Golfliiton ja Paralympiakomitean yhteispalkkauksella lajivalmentajana on aloittanut PGA Pro Anu Alppi, jonka virallinen sisäänajo tapahtui viikonlopun lajileirillä. Ja hyvinhän se sujuikin, Alppi sulautui joukkoon mainiosti ja pelaajat olivat innoissaan uudesta opettajasta.

“Oli kyllä todellinen ilo ja aarre saada Anu Alppi meidän valmentajaksi. Anulla on pitkä kokemus paljon tukea tarvitsevien valmentamisesta. Hän nappasi kyllä porukan käsiinsä nopeasti ja varmasti. Lauantaina hänellä oli vain osa porukasta ja näin pystyi tutustumaan paremmin. Sunnuntaina olikin jo koko porukka mukana harjoituksissa. Hienosti Anu oli miettinyt harjoituksen, vaihtotahti harjoituksesta toiseen siirtymisessä toimi loistavasti. Me vanhat konkarit tai paremminkin Arto Lipsanen ja Jari Rantanen ottivat ohjeet Anulta miten jokaisessa harjoituksessa toimittiin. Homma pyöri ja nauru raikui ja etenkin puttiharjoituksen hep-huutoja tuli vauhdilla. Piti siis saada putti yhdellä lyönnillä kuppiin. Huikeita suorituksia taas syntyi!” iloitsi Suominen.

Lauantaina treenattiin pelin eri osa-alueita harjoitusalueilla ja käytiin pelaamassa par 3-kenttää osan kanssa, osan pelaajista osallistuessa Respecta Tourin viimeiseen osakilpailuun. Sunnuntaina treenattiin aamupäivällä ryhmissä ja lounaan jälkeen lähdettiin pääkentälle pelaamaan 9 reikää. Kisattiin toki myös. Alppi kiersi ryhmien mukana kentällä seuraamassa peliä ja tutustumassa pelaajiin.

”Ensinnäkin olen todella otettu, että minua kysyttiin tämän ryhmän lajivalmentajaksi. Olen toiminut erityisryhmien kanssa golfin parissa, niin kuin Varalan urheiluopistollakin jo useiden vuosien ajan. Erityisryhmät ovat aina olleet minulla lähellä sydäntä ja toiminnassa viehättää mm. iloisuus, aitous ja vilpittömyys. Samat adjektiivit, jotka huokuivat myös näistä meidän leiriläisistä heti ensimmäisestä tapaamisesta lähtien! Leirillä oli todella iloinen meininki ja kaikki ottivat minut hienosti vastaan uutena tulokkaana. Oli upeaa päästä tutustumaan porukkaan mahtavissa puitteissa Holiday Club Saimaalla, sekä nähdä pelaajat tositoimissa niin harjoitusalueilla kuin kentälläkin. Iloa ja positiivisuutta riitti ryhmässä, mikä on omiaan luomaan hyvää oppimisalustaa kenelle tahansa. Tästä on todella mahtava lähteä jatkamaan ryhmän kanssa uusia leirityksiä kohden.” summaa Alppi yhteistyön starttitapahtumaa.

Kentälle lähdettiin iloisissa ja hieman jännittyneissäkin tunnelmissa, osalle kierros oli ensimmäinen kisakierros koko golfuralla. Reipasta tahtia pitänyt joukko tuli iloisissa tunnelmissa kierrokselta. Helteinen keli otti varmasti veronsa, mutta Jaffan voimin nostettiin energiatasoja terassilla odotellessa tuloslaskennan valmistumista.

Leirikilpailun tulokset:
1. Wivan Atrila, Kurk Golf, 17 p
2. Oskari Rantanen, Tawast Golf, 16p (pienemmällä tasoituksella)
3. Ville Lipsanen, Kerigolf, 16p,

Palkintojenjaon jälkeen julkistettiin vielä ehdokkaat ensi kesän Special Olympics maailmankisojen golfin Suomen edustajiksi. Suomella on ensimmäistä kertaa tarjolla neljä paikkaa golfissa; kaksi 18 reiän sarjassa ja yksi nais- ja yksi miespaikka 9 reiän sarjassa. Special Olympics golfin valmennusjohto esittää Paralympiakomitean Special Olympics johtoryhmälle joukkueeseen seuraavia pelaajia;

18 reikää
Ville Lipsanen, Kerigolf
Oskari Rantanen, Tawast Golf

9reikää
Jere Suominen, Kankaisten Golf Masku
Wivan Atrila, Kurk Golf

Valinnat vahvistetaan syyskuussa. Special Olympics Maailmankisat järjestetään Berliinissä kesäkuussa 2023.

Lajivalmentaja Alpin johdolla jatketaan tammikuussa 2023 leiripäivän merkeissä Tampereella. Jokainen harjoittelee ennen tammikuun leiriä itsenäisesti oman valmentajan kanssa tai esim. seuran juniorien harjoituksissa.

Special Olympics Maailmankisat on kehitysvammaisten urheilun suurtapahtuma, joka järjestetään joka neljäs vuosi. Kesämaailmankisojen osallistujamäärä on 7000 urheilijaa, talvimaailmankisoissa noin 2000 urheilijaa. Maailmankisoihin kukin maa saa maapaikkoja sen mukaan, kuinka aktiivista toimintaa missäkin lajissa maassa harrastetaan.

Golfissa Suomella on ollut maapaikkoja henkilökohtaisissa sarjoissa jo vuodesta 2007. Mitalisadettakin on saatu nauttia, kun viimeisimmistä Special Olympics Summer Games -kilpailuista 2019 Abu Dhabista Suomeen tuli omista divisiooneistaan;

Henri Marttinen kultaa Level 4 (9r) ja
Oskari Rantanen sekä Jere Suominen hopeaa Level 5 (18r).

Vuoden 2027 Maailmankisoihin Suomi tavoittelee paikkaa myös Unified Golfissa, jossa kehitysvammainen golfari kilpailee vammattoman golfarin kanssa parikilpailua. Unified Golf -toimintaa pilotoitiin kaudella 2021 ja tänä vuonna Golfliitto organisoi ensimmäisen virallisen Unified Golf Tourin.

Special Olympics World Games

Special Olympics Suomen toimintaan voit tutustua tarkemmin Paralympiakomitean sivuilta.