SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Keskikesä on SM-kisojen juhlaa – seuraavaksi luvassa junnujen lyöntipelin SM-kilpailut

Golfliitto25. Kesäkuuta 2024

Vanhemmat juniorit 18- ja 21-vuotiaat pelaavat Aurinko Golfissa, kun taas 14- ja 16-ikäiset urakoivat Kymen Golfissa

Säätiedotus lupaa pelkkää aurinkoa tulevaksi kolmeksi päiväksi niin Naantaliin, kuin myös Kotkaan kun edessä on junioreiden lyöntipelin SM-kilpailut. Kymen Golf järjestää nuorempien junioreiden kansainvälisen kisan, joka toimii samalla U16 ja U14 SM-kilpailuna. Virallisesti kilpailu kantaa nimeä Cognizant Cup – Finnish International Junior Championship (FIJC). Kotkaan saadaan vierailevia tähtiä jälleen esimerkiksi Portugalista, Tanskasta ja Sveitsistä

Aurinko Golfissa taas mennään kotimaisin voimin, mutta osallistujalista on sitäkin hurjempi. Käytännössä voidaan todeta parhaiden olevan paikalla SM-kisojen hengen mukaisesti.

U18- ja U21-SM Aurinko Golf

18-vuotiaiden poikien sarjassa voidaan todeta, että eräänlainen kultainen sukupolvi on siirtynyt sarjaa ylemmäksi, mikäli katsotaan viime vuoden tuloksia kyseisestä ikäluokasta. Viime vuoden U18-sarjan mestari Lauri Rosendahl on jäljellä puolustamassa titteliään, mutta viime vuonna hänen perästään seuraavat kahdeksan nimeä ovat siirtyneet vanhempien poikien sarjaan.

Alemmista ikäluokista häntä nousee kuitenkin haastamaan vahvan alkukauden etenkin kansainvälisissä kisoissa pelannut Joel Himanen. Hän on napannut peräti kolme voittoa kansainvälisellä GJG-juniorikiertueella, joista kaksi viimeisintä tuli peräkkäisistä Suomen kisoista tässä kuussa.

21-vuotiaiden sarjassa mitaleita on puolustamassa ainoastaan viime vuonna pronssilla ollut Vertti Perälä. Hänellä on kuitenkin kova haaste mitalin uusimisessa, kun vastaan asettuu muun muassa alkukaudella voittoja napsinut ja hiljattain jo miesten EM-joukkueeseen valittu Topi Lindström. Myöskin kauden avauksessa FJT-kisan voiton napannut Elmo Gerkman on mukana mitalitaistelussa.

Viime vuoden hopeamitalisti 18-vuotiaiden sarjasta Ville Virkkala ja niukasti mitalien ulkopuolelle silloin jäänyt Saku Ellilä tuovat varmasti oman mausteensa soppaan. Ennakkosuosikkeja löytyisi toistakymmentä kyseiseen sarjaan – tässä vain muutamia mainitakseen.

Ennakkoasetelmien mukaan tyttöjen U18 kärkitaistelu kulminoituu alkukauden FJT-kisavoittajien June Weckmanin ja Sandra Palinin välille. 21-vuotiaiden sarjassa mitalikolmikko on poissa tämän vuoden karkeloista, mutta viime vuoden viidettä sijaa lähtevät kirkastamaan Aada Rissanen ja Ella Mäki-Tanila.

Sara Pihlajamäki voitti viime vuonna 18-vuotiaiden tyttöjen suomenmestaruuden ja on tänä vuonna kilpailemassa 21-vuotiaiden sarjassa. Fanni Grönlund ja Adeliina Virtanen ovat niin ikään potentiaalisia mitalisteja vanhempien tyttöjen sarjaan.

U14- ja U16-SM Kymen Golf

Kotkassa 16-vuotiaiden kultamitalia saapuu puolustamaan Oulun Golfkerhon Topi Käyhkö. Kisan voitosta tullaan käymään varmasti kova kilpailu, kun ulkomaalaisia haastajia nähdään Suomessa runsaasti. SM-mitaleista lähtee kilvoittelemaan ehkäpä tiukimmin vahvan alkukauden pelannut Migel Mutikainen, sekä Max Sundholm. Poikien U15 maajoukkue on myös paikalla vahvalla edustuksella, kun viivalla nähdään Mutikaisen lisäksi myös Matias Karjalahti, Oskari Hankimo ja Oskari Rantala.

Poikien 14-sarjassa viime vuoden mitalikolmikko on siirtynyt vanhempien poikien sarjaan. Tämä avaa mahdollisuuden viime vuonna neljänneksi jääneelle Valtteri Lindroosille. Poikien U15-haastajaryhmän Emil Maijala sekä Lukas Sovijärvi mielivät myös mukaan mitalitaistoon.

Alle 16-vuotiaiden tyttöjen sarja on ennakkoasetelmissa pedattu Nordcenterin Iiris Ahdille, kun kovimmat haastajat ovat siirtyneet ylempään ikäluokkaan. Viime vuoden 14-vuotiaiden mitalistit Oona Nousiainen, Tuuli Hovila ja Seela Sistonen ovat kuitenkin valmiita kilvoittelemaan voitosta tänä vuonna jo U16-sarjassa. Laskelmista ei sovi unohtaa pois Ahvenanmaalla pelaavaa, mutta yhtä lailla SM-mitaleista kamppailevaa Alma Bergrothia, joka oli viime vuonna hopealla.

14-vuotiaiden tyttöjen sarja koostuu pitkälti FJT Challengen pelaajista, mutta esimerkiksi Iris Nylund ja Emmiina Koivisto nähtiin jo GJG-osakilpailuissa Suomessa ja ovat ennalta kovia nimiä nuorempien tyttöjen sarjaan.

FIJC – U14 & U16- liveseuranta

U18 & U21 – SM-liveseuranta