SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Hanna Hartikainen: ”Roolini on toimia modernisti kokoavana voimana”

GolfliittoPelaajalleSeuroille11. Joulukuuta 2016

Golfliiton uusi puheenjohtaja on tarttunut toimeensa aktiivisesti vahvistaakseen käsitystään siitä, missä mennään nyt, ja miten golfia lähdetään Suomessa kehittämään.

Hanna Hartikainen valittiin Suomen Golfliiton hallituksen puheenjohtajaksi 26. marraskuuta.

Puheenjohtajana Hartikainen elää siis niin sanottua kuherruskuukautta, sillä vaikka valinnasta on vierähtänyt vasta pari viikkoa, on työaikaa uuden toimen hoitamiseen kulunut hyvinkin kuukauden työrupeaman verran.

Hartikainen on halunnut perehtyä nykyiseen tilanteeseen perin pohjin ennen kuin muodostaa konkreettisen toimenpidelistan. Käytännössä se on tarkoittanut lukuisia tapaamisia ja keskusteluita.

”Tein jo syksyn aikana paljon taustatyötä, tapasin monia lajin piirissä toimivia henkilöitä, toimitusjohtajia, liittovaltuuston jäseniä sekä kaupallisia tahoja ja loin itselleni kuvaa siitä, mikä tilanne tällä hetkellä on. Kuluneen kahden viikon aikana kuva on entisestään selkiytynyt ja vahvistunut”, hän kertoo.

Hartikainen puhuu paljon muutoksesta. Osaltaan siksi, että hän haluaa kehittää Golfliiton toimintaa uuteen suuntaan, mutta myös siksi, että koko toimialan piiristä on jo pidemmän aikaa kantautunut hiljaisia signaaleja siitä, että kehittämiselle – siis muutokselle – on tarvetta.

Vastaanotto on ollut äärimmäisen positiivinen ja kannustava, mutta samaan aikaan minuun ja hallituksen kohdistuu paljon odotuksia.

Hartikaiseen on lyöty muutosjohtajan leimaa. Muutosjohtajuuteen taas liitetään usein kova ja armoton saneeraaminen sekä sanelupolitiikka. Näiltä osin Hartikainen ei stereotypiaan sovi, hänen tyylinsä tuntuu olevan keskusteleva, suoran rehellinen ja avoin.

Omassa leipätyössään OP Ryhmän erilaisissa johtotehtävissä ja nykyisin henkilöasiakkaiden vakuutusliiketoiminnan johtajana muutos on tullut Hartikaiselle enemmän kuin tutuksi. Se antaa hyvät lähtökohdat työlle Golfliitossa.

”Monesti on helpompi tehdä vanhalla tavalla ja todeta, että kun aina ennenkin on tehty niin. Muutoksen kohdalla on rehellisyyttä todeta, että ne asiat jotka ovat olleet, eivät ehkä koskaan palaa, mutta jotain uutta tulee tilalle.”

”Muutoshan tapahtuu yleensä hiljalleen ja osin huomaamatta eikä yhdellä räjähdyksellä. Muutostavoitteiden on kuitenkin oltava konkreettisia, silloin niihin on helpompi sitoutua. Hämyisyys on monesti arveluttavaa ja pelottavaakin.”

Uuteen puheenjohtajaan kohdistuu paljon odotuksia. Ne Hartikainen sanoo tiedostavansa, mutta vastuuta, ja paineitakaan, hän ei kavahda.

”Ammattijohtajana olen tottunut odotuksiin ja tavoitteisiin. Kaikki Golfliiton toimintaan kohdistuvat tavoitteet ovat saavutettavissa hyvällä yhteistyöllä ja yhdessä tekemällä. Kaikki asiat ovat ratkaistavissa olevia asioita, kun vain päästään yhteiseen pöytään”, hän sanoo.

Konkreettisista toimenpiteistä Hartikainen ei vielä alkumetreillä ole valmis puhumaan, mutta sanoo, että niiden aika on pian. Olemassa oleva Suomen golfin strategia 2020 on hyvä raami ja runko toiminnalle, mutta ilman konkreettisia ja käytäntöön vietyjä toimenpiteitä se yksin ei riitä.

Eri toimialanjärjestöjen toiveita ja tavoitteita Hartikainen haluaa kuunnella tarkalla korvalla. Hän pitää tärkeänä, että golfperheen keskuuteen synnytetään tulevaisuudessa nykyistä parempi yhteishenki.

”Eivät toimialajärjestöt tavoittele kuuta taivaalta, ja halu yhteistyöhön on olemassa. Minun roolini on toimia kokoavana voimana, löytää hyvä keskusteluyhteys ja lähteä työstämään yhteistyömallia”, Hartikainen linjaa.

Puheenjohtaja haluaa muistuttaa koko toimialaa siitä, että Suomen golfilla menee kaiken kaikkiaan varsin hyvin. Liitto on jäsenmäärältään Suomen suurin lajiliitto, siihen kuuluu yli 130 kenttää, laji liikuttaa kansalaisia vauvasta vaariin sukupuolta katsomatta ja on samalla olympiatason kilpaurheilua. Seuroissa tehdään paljon laadukasta vapaaehtoistyötä ja lajin ympärillä toimii valtavasti koulutettuja ja osaavia ihmisiä.

”Golfissa on hirveästi hyvää, tässä hetkessä se vain on jotenkin unohtunut ja keskustelu on ajautunut sivuraiteille. Golfin parissa toimii valtavasti fiksuja ihmisiä ja substanssiosaamista on ehkä enemmän kuin millään muulla lajialla Suomessa. Monilla on myös iso motivaatio kehittää lajia eteenpäin. Positiivista on paljon.”

Hartikainen peräänkuuluttaakin torailun ja kyräilyn sijaan yhdessä tekemisen kulttuuria ja eteenpäin katsovaa ja positiivista asennetta.

Olen aina tehnyt työtä ihmisten kanssa ja nimenomaan yhdessä. Moni on sanonut, että saan ihmiset onnistumaan, älä kysy miksi, mutta minusta se on nykyaikainen tapa tehdä töitä.

Miksi Hartikainen sitten päätti hakeutua puheenjohtajaksi aikana, jolloin lajin keskuudessa vallitsee hitusen tulehtunut ilmapiiri?

”Jossain vaiheessa monille ihmisille syntyy halu tehdä yhteistä hyvää ja käyttää aikaansa siihen. Osalle se voi tarkoittaa koulumyyjäisiä, HelsinkiMissiota tai vaikka jalkapallovalmentamista. Itse olen jo pidemmän aikaa pohtinut, mikä voisi olla se oma tapa, jossa voin hyödyntää osaamistani ja kokemustani. Koen, että sellaisessa työssä pitää olla tunteen paloa. Saattaa kuulostaa vähän kuluneelta, mutta tämä on minulle sydämen asia.”

Hartikaisen unelma on, että suomalaiseen golfiin syntyy tulevaisuudessa uusia menestystarinoita. Hän on vakuuttunut siitä, että se on mahdollista, ja että aika ja ympäristö ovat kehitykselle hedelmällisiä.