SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfliiton 60-vuotisgaalassa iloinen juhlatunnelma – kohokohtana golfin Hall of Famen julkistaminen

GolfliittoPelaajalleSeuroille5. Maaliskuuta 2017

Peräti 22:n eri golfseuran jäseniä palkittiin Finlandia-talolla pidetyssä Golfliiton juhlagaalassa. Suomen golfin Hall of Fameen nimettiin kahdeksan henkilöä.

Suomen Golfliiton perustamisen 60-vuotisgaalasta muodostui odotetusti sen historian suurin juhla- ja palkitsemistapahtuma. Finlandia-talolle kokoontui yli 400 golfseurojen, alan järjestöjen sekä muiden yhteisöjen ja yhteistyökumppaneiden edustajaa. (Katso tunnelmia juhlagaalasta ylläolevasta kuvagalleriasta)

Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen avasi tilaisuuden juhlapuheellaan, jossa hän nosti esiin lajin varhaisten vaikuttajien työn arvon golfin leviämiselle Suomessa. Hartikainen kertasi 60-vuotisen historian tärkeimpiä vaiheita Suomen Golfliiton noustessa maan suurimmaksi lajiliitoksi. Kiitoksensa Hartikainen osoitti myös Suomen huippupelaajille, joiden erinomainen kansainvälinen menestys on tuonut positiivista huomiota ja huomattavaa lisäarvoa koko lajille.

R&A:n klubitoimikunnan puheenjohtaja David Bird toi Finlandia-talolle tervehdyksellään kansainvälistä väriä. Hän muistutti eurooppalaista golfia hallinnoivan vakavaraisen järjestön taloudellisen tuen kohdistuvan myös Suomessa käynnistettyyn Tyttögolf-projektiin.

Rion olympialaisten merkitys lajin huomioarvon parantamisessa ja imagon kehittämisessä huomioitiin palkitsemalla Suomen olympiajoukkueen pelaajat Mikko Ilonen, Roope Kakko, Noora Tamminen ja Ursula Wikstöm Vuoden golfteosta. YLE Urheilu sai puolestaan olympialaisten golfkilpailujen ansiokkaasta televisioinnista ja uutisoinnista Vuoden urheilutoimitus -palkinnon.

Golfliiton kaikkien kilpailusarjojen ranking-pisteiden perusteella maan parhaaksi kilpaseuraksi nousi jälleen kerran Pickala Golf Club.

Naisystävällisimmäksi golfyhteisöksi pelaajat äänestivät Golf Pirkkalan.

Kuuden loppusuoralle päässeen seuran joukosta Karelia Golf valittiin Vuoden golfseuraksi. Joensuulaiset saivat tunnustuksen lisäksi Veikkauksen myöntämän 1000 euron stipendin junioritoimintansa kehittämiseen.

Katso kaikki juhlagaalassa palkitut jutun lopusta.

Suomen Golfin Hall of Fameen nimettiin kahdeksan jäsentä

Juhlagaalassa julkistettiin myös Golfliiton perustama golfin Hall of Fame -kunniagalleria. Se on Suomen golfperheen kunnianosoitus henkilöille, jotka ovat antaneet oman erityisen panoksensa suomalaisen golfin ja sen kehittämisen eteen.

Ensimmäisellä valintakerralla Hall of Fameen nimettiin kahdeksan merkittävää golfvaikuttajaa: Eljas Erkko, Erkki Lehto, Jalo Grönlund, Hannu Tarmio, Pekka Sivula, Asko Arkkola, Lassi Tilander ja Arja Sipronen.

#1 – Eljas Erkko

Ministeri Eljas Erkko oli Suomen golfin varhaisen historian merkittävin vaikuttaja. Erkko oli mukana perustamassa Suomen ensimmäistä golfseuraa, Helsingin Golfklubia, ja hänet nimitettiin vuonna 1957 perustetun Suomen Golfliiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Talissa vuosittain pelattava Erkko Trophy on yksi Euroopan merkittävimmistä amatöörikilpailuista

#2 – Erkki Lehto

Porin Golfkerhon Erkki Lehtoa on pitkälti kiittäminen siitä, että Suomen Golfliitto perustettiin vuonna 1957. Aloite liiton perustamiseen tuli Porista, ja Lehto ajoi liiton perustamista voimakkaasti. Hän istui Golfliiton hallituksessa yhteensä 14 vuotta ja toimi yhtä pitkään myös kotiseuransa puheenjohtajana. Vaimonsa Marjatan kanssa Erkki Lehto pelasi golfia yhdessä peräti 60 vuotta.

#3 – Jalo Grönlund

Jalo Grönlund oli Suomen kansallisen kilpagolfin ensimmäinen suuri nimi. Hän vei nimiinsä seitsemän ensimmäistä miesten Suomen mestaruutta vuosina 1957–1963, ja voitti tittelin kaikkiaan ennätykselliset kaksitoista kertaa. Grönlund voitti komealla urallaan myös kaksi ensimmäistä Erkko Trophya vuosina 1966–67. Vuonna 1962 Grönlundille myönnettiin Golfliiton eliittimerkki numero 1.

#4 – Hannu Tarmio

Hannu Tarmio perusti WSOY:n pääjohtajan tehtävästä eläköidyttyään Viestintä Tarmio Oy:n, joka toimitti Suomen Golflehteä 25 vuoden ajan. Golfkansa tuntee vuonna 2015 edesmenneen Tarmion ennen kaikkea Golflehden rakastettuna ’Baarimestarina’, joka johdatti golfin harrastajat golfin syvimmän olemuksen äärelle. Hannu Tarmio toimitti ja kirjoitti myös runsaasti golfkirjallisuutta.

#5 – Pekka Sivula

Arkkitehti Pekka Sivula näytteli tärkeää roolia Suomen golfhistorian keskeisimpiin seuroihin kuuluvan Aura Golfin alkutaipaleella. Suunniteltuaan kotikenttänsä jälkimmäiset yhdeksän reikää Sivulasta kehkeytyi Suomen golfhistorian toiseksi tuotteliain kenttäsuunnittelija. Suomen Golfliiton hallituksessa Pekka Sivula istui vuosina 1977–1983, ja 80-luvun alussa hän toimi Aura Golfin puheenjohtajana.

#6 – Asko Arkkola

Talin golfkentän pihapiirissä kasvanut Asko Arkkola on hengittänyt golfia syntymästään saakka. Arkkola on Suomen PGA:n kunniapuheenjohtaja, ja hän on istunut kahteen otteeseen myös Suomen Golfliiton hallituksessa. Arkkola menestyi hyvin kansallisen tason kilpagolfissa huippusaavutuksenaan vuoden 1971 Erkko Trophyn voitto. Golfyleisölle hän tuli tutuksi golfin arvoturnausten selostajana.

#7 – Lassi Tilander

Lassi Tilander on Suomen kenties monipuolisin golfvaikuttaja. Hän on toiminut aktiivisesti sekä seura- että liittotasolla ja vaikuttanut myös kilpagolfin parissa. Tilander on selostanut golfin arvoturnauksia televisiossa ja tuottanut runsaasti golfkirjallisuutta. Tilander kirjoitti kolumneja Golflehdelle ja on edelleen Golfpiste.com:n blogisti. Golfia hän on pelannut ympäri maailmaa pitkälti lähes 800 golfkentällä.

#8 – Arja Sipronen

Arja Sipronen raivasi tien Suomen naisten kansainväliselle kilpagolfille. Sipronen voitti naisten Suomen mestaruuden ennätykselliset seitsemän kertaa ja siirtyi ensimmäisenä suomalaisnaisena ammattilaiseksi vuonna 1984. Arja Sipronen ryhtyi kilpauransa jälkeen opettavaksi ammattilaiseksi ja on perehdyttänyt suomalaisia golfin saloihin Suur-Helsingin Golfissa, Pickala Golfissa sekä Sea Golf Rönnäsissä.

Tutustu tarkemmin Hall of Fameen -valittujen henkilöiden tarinoihin ja ansioihin Golf.fi:n Hall of Fame -sivuilla.

Hall of Fameen valitaan henkilöitä kahdessa kategoriassa: pelaaja- ja elämänurakategoriassa. Valinnat tehdään kahden vuoden välein ja kerralla golfin kunniagalleriaan voidaan korkeintaan kaksi henkilöä kummastakin kategoriasta.

Suomen Golfliiton 60-vuotisjuhlagaalassa palkitut

Vuoden juniorikilpailun järjestäjä, Tsemppitour
Koski-Golf

Vuoden juniorikilpailun järjestäjä, Aluetour
Nevas Golf

Vuoden nuorisotoimija
Aki Keronen, Karelia Golf

Vuoden tuomari
J-P Salakari

Mid-pelaajien rankingin voittajat
Naiset: Taina Olenius, Etelä-Pohjanmaan Golf
Miehet: Mikael Piltz, Tapiola Golf

Suomen Golfseniorit, rankingvoittajat
Minna Kaarnalahti-Salakari, Sarfvik Golf Club
Ari Vauhkonen, Suur-Helsingin Golf

Suomen Golfliiton eliittimerkki
Nro 43: Ari Vauhkonen, Suur-Helsingin Golf ry

FGMA-palkinto, Vuoden tyttöjuniori (alle 18-v)
Daniella Barrett

Hannu Tarmio -palkinto, Kauden tulokas
Daniella Barrett, Aura Golf

Heikki Vaiste -palkinto, Vuoden poikajuniori (alle 18-v)
Oliver Lindell, Virvik Golf

Finnish Amateur Rankingin voittajat
Naiset: Matilda Castren, Espoon Golfseura
Miehet: Kim Koivu St. Laurence Golf Club

Finnish Junior Amateur Rankingien voittajat
Tytöt: Elina Saksa, Aura Golf
Pojat: Matias Honkala, Nevas Golf

Jalo Grönlund -palkinto, Vuoden urheiluteko
Elina Saksa, Aura Golf, (European Young Masters -turnauksen voitto)

Vuoden urheilutoimitus
YLE Urheilu (Rion golfin olympiaturnauksen televisiointi ja uutisointi)

Vuoden golfteko
Rion golfin olympiajoukkueen pelaajat Ursula Wikström, Noora Tamminen, Roope Kakko ja Mikko Ilonen

Vuoden golftapahtuma
Aulanko-Lahti -kaupunkiottelu

Veikko Salli -palkinto, Suomen Golfliiton ympäristöpalkinto
Kartanogolf, Joroinen

Suomen liikuntakulttuurin ansiomitali
Juha Juvonen, Erkki Mommo, Pauli Pesonen, Pekka Sivula

Suomen liikuntakulttuurin ansiomitali kullatuin ristein
Hannu Grandell, Ari Kärki, Peter Mattson, Aleksi Valta, Mika Wikström, Teija Laitto

Suomen liikuntakulttuurin ansioristi
Asko Arkkola, Jusa Hämäläinen, Heikki Kouhi, Outi Kunttu, Pekka Lindroos, Petteri Nykky, Eeva Tamminen, Lassi Tilander

Suomen liikuntakulttuurin kultainen ansioristi
Antti Peltoniemi

Suomen golfin Hall of Fame
Eljas Erkko, Erkki Lehto, Jalo Grönlund, Hannu Tarmio, Pekka Sivula, Asko Arkkola, Arja Sipronen, Lassi Tilander

Suomen Golfliiton kultaiset ansiomerkit
Nro 24: Antti Peltoniemi, Etelä-Pohjanmaan Golf
Nro 25: Pekka Lindroos, Suur-Helsingin Golf
Nro 26: Toni Laakso, Aura Golf

Vuoden kilpaseura
Pickala Golf

Arja Sipronen -palkinto, Naisystävällisin golfyhteisö
Golf Pirkkala

Vuoden Golfseura
Karelia Golf