SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Draivia kouluun! -tunnit liikuttavat lapsia Kuoppanummen koulussa

Aloita golfGolfliittoKoulutusSeuroille20. Joulukuuta 2016

Golfliiton uusi palvelu on otettu innolla vastaan Kuoppanummen koululla Nummelassa.

Vihdin Nummelassa sijaitseva Kuoppanummen koulu on ollut etujoukoissa koulujen uuden opetussuunnitelman mukaisen Draivia kouluun -ohjelman käyttöönotossa. Vahvasti liikuntamyönteisen koulun 6.-luokkalaiset pojat ovat syksyn aikana päässeet kokeilemaan golfia sisäliikuntatunneillaan liikunnanopettaja Anssi Kivensalon johdolla. Vastaanotto on ollut positiivista.

”Kun ensimmäisellä tunnilla esittelin välineet oppilaille, he olisivat heti halunneet kokeilla niitä. Suurimmalla osalla oppilaista on selkeää kiinnostusta lajia kohtaan, mutta ei kaikilla. Tosin se ei eroa mitenkään muista koululiikuntatunneista – osaa kiinnostaa ja osaa ei”, Kivensalo kertoo.

img_6347
Opettaja Anssi Kivensalo näyttää, mitä tasapainorastilla tehdään. Kuva Juha Hakulinen.

Draivia kouluun -hanke on uuden opetussuunnitelman mukaan kehitetty valmis paketti alakoulujen liikuntatunneille. Hankkeen nettisivuilla on valmiit tuntisuunnitelmat rastikortteineen ja videoineen, eli opettajien kannalta kaikki on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. Golfliitto on myös kasannut valmiin Draivia kouluun -välinepaketin, josta löytyvät tarvittavat välineet tuntien vetämiseksi. Pakettia myydään hankkeen nettisivuilla.

Koulutuksissa kuhinaa

Anssi Kivensalo tutustui Draivia kouluun -hankkeeseen kaverinsa, Golfliiton Draivia kouluun -kouluttajan Jussi Sipiläisen kautta.

”Pelaamme Jussin kanssa koripalloa samassa höntsäporukassa. Jussi ehdotti, että voisi tulla meidän koululle vetämään Draivia kouluun -koulutuksen”, Kivensalo kertoo hankkeen aloituksesta.

”Mietimme, että jos saamme 4–5 opettajaa mukaan koulutukseen, se on hyvä. Mutta meiltä tulikin melkein 20 opettajaa. Olin todella yllättynyt siitä suosiosta. Ja mukana oli paljon sellaisiakin opettajia, jotka eivät yleensä tällaisissa koulutuksissa käy.”

Kauniaisissa opettajana toimiva Sipiläinen on yksi Golfliiton 19:stä Draivia kouluun -kouluttajasta. Itsekin golfia harrastava Sipiläinen yhtyy Kivensalon näkemykseen koulutusten vetovoimasta.

img_6407
Draivia kouluun -tunneilla käytetään monipuolisesti eri välineitä. Kuva Juha Hakulinen.

”Opettajat ovat olleet yllättyneitä, kuinka kokonaisvaltaisesta paketista tässä on kyse. Olen tähän mennessä vetänyt kuudelle koululle tämän koulutuksen, ja niissä kouluissa tämä on otettu hyvin vastaan. Vielä siellä näkee ja kuulee golfiin liittyviä ennakkoluuloja, mutta on kiva olla muuttamassa ihmisten asenteita tämän ohjelman avulla”, Sipiläinen sanoo tyytyväisenä.

”Luulen, että tässä on vasta alkupyrähdys takana, ja kevään aikana vedetään vielä monta koulutusta. Kysyntää on ainakin ollut”, Sipiläinen jatkaa.

Pitkät lyönnit ovat parhaita

Kuoppanummen koulussa kuudennella luokalla olevat Tomi Stam ja Aapeli Paananen ovat löytäneet omat suosikkirastinsa Draivia kouluun -tunneilta. Molemmat tykkäävät lyöntirasteista, joissa tennispallon tyylisiä palloja lyödään pienen kumitiin päältä. Mailat ovat isolapaisia muovimailoja, joilla palloon osuminen on tehty helpoksi.

img_6462
Aapeli Paananen lyöntirastilla. Kuva Juha Hakulinen.

Molemmat pojat ovat myös kokeilleet oikeaa golfia, Paananen useampaankin kertaan.

”Olen käynyt iskän kanssa pelaamassa golfia. Iskä pelaa Vihti Golfissa”, lentopalloa harrastava Paananen kertoo.

Stamin vapaa-aika kuluu salibandyn ja itsepuolustuslaji taidon parissa. Mutta ajatus golfin lisäämisestä harrastuspalettiin ei kuullosta ollenkaan huonolta ajatukselta.

”Voisin kyllä harrastaa golfia. Meiltä on vain parin kilometrin matka Vihti Golfiin. Ja nämä golftunnit ovat olleet kivoja, etenkin lyöminen”, Stam paljastaa suosikkinsa.

Vihti Golfilla ja Kuoppanummen koululla on ollut vuosien saatossa erilaista yhteistyötä. Vihti Golf on muun muassa lahjoittanut golfmailoja koululle. Kivensalolla on selkeä näkemys koulujen ja liikuntaseurojen välisestä yhteistyöstä.

”Jos me saamme tänne koululle jonkun hyvätasoisen urheilijan näyttämään oman lajinsa juttuja, niin lapset ovat aivan innoissaan. Meillä kävi täällä pari vuotta sitten pari jenkkikoripalloilijaa ja valmentaja, ja lapset olivat aivan haltioissaan. Samanlaisia vierailuja toivoisi jatkossakin.”

Kehitettävääkin löytyy

Muutaman opetuskerran kokemukset Draivia kouluun -tunneista ovat olleet Kivensalolle pääsääntöisesti positiivisia. Etenkin riittävän monipuoliset rastivalikoimat ovat yllättäneet hänet. Tunneista saa muunneltua todella erilaisia, jolloin oppilaat eivät kyllästy samojen asioiden parissa touhuamiseen. Kivensalolla on myös muutama kehitysidea tulevaisuutta silmällä pitäen.

”Paketissa saisi olla hieman enemmän mailoja. Mutta siitä selviää tietysti rahalla. Ja toivon, että palvelu eläisi, kehittyisi ja täydentyisi tasaisin väliajoin. Ettei se vaan jämähdä paikalleen. Se varmasti innostaisi käyttämään palvelua enemmän, jos sinne ilmestyy uutta materiaalia”, Kivensalo sanoo viitaten opettajille suunnattuun draiviakouluun.fi-palveluun.

Kivensalon oma golftausta on vielä toistaiseksi sivustaseuraamisen asteella, vaikka houkuttelijoita lajin pariin riittää. Lapsiperheessä vapaa-aika on kortilla, eikä golfin aloittaminen ole vielä tullut ajankohtaiseksi. Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

”Omat vanhempani pelaavat, ja olen todella kiinnostunut lajista. Olen myös ollut heillä caddiena useampaan kertaan. Kun mennään tästä viisi vuotta eteenpäin, niin uskon pelaavani golfia. Meillä on ammattiyhdistyksen kautta mahdollisuus käydä pelaamassa todella edullisesti, eli sekään ei ole esteenä lajin aloittamiselle”, Kivensalo tuumaa.