SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Draivia kouluun – golfin uusi aika suomalaisissa kouluissa

Aloita golfGolfliittoSeuroille1. Syyskuuta 2016

Golfliitto esitteli uuden Draivia kouluun! -hankkeen torstaina Hämeenlinnassa.

Tänä syksynä uudistunut koulujen liikunnan opetussuunnitelma toimi lähtölaukauksena Golfliiton juuri lanseeratulle Draivia kouluun -hankkeelle. Alakoulujen liikuntatunneille suunnattu Draivia kouluun -ohjelma vastaa liikunnallisen monipuolisuutensa kautta uuden opetussuunnitelman tarpeisiin. Golfliitto esitteli Draivia kouluun -ohjelman torstaina Aulangolla, Hämeenlinnassa. Paikalle oli kutsuttu niin opetusalan ammattilaisia, lasten liikunnan parissa työskenteleviä kuin myös kuntien ja kaupunkien päättäjiä.

Golfliiton puheenjohtaja Timo Laitinen kertoi tilaisuuden avauspuheenvuorossaan olevansa äärimmäisen tyytyväinen, että Golfliitolla on antaa alakoulujen liikunnanopettajille uuden opetussuunnitelman mukainen valmis paketti golfin opettamiseen. Koko hanke on saanut puheenjohtajan mukaan hyvän vastaanoton.

Puheenjohtaja Timo Laitinen avasi tilaisuuden. Kuva Juha Hakulinen
Puheenjohtaja Timo Laitinen avasi tilaisuuden.

”Draivia kouluun -hanke on saanut erittäin hyvän vastaanoton tässä tilaisuudessa. Tiedän, että kiinnostusta on ollut muuallakin. Nyt tehdään tämä vaihe kunnolla, ja seuraava vaihe vaatii sitten sen, että suomalaiset golfseurat osaavat hyödyntää tämän koulujen panostuksen ja saavat nämä lapset jäseniksi golfseuroihin”, Timo Laitinen sanoi.

Täältä tulee! Kuva Juha Hakulinen
Täältä tulee! Kuva Juha Hakulinen

Aulangon tilaisuudessa nähtiin hämeenlinnalaisen Nummen koulun 3-luokkalaisten mallitunti siitä, miltä Draivia kouluun -ohjelman mukainen liikuntatunti näyttää. Oppilaat harjoittelivat muun muassa tasapainoa, koordinaatiota, potkaisemista, heittämistä ja muita perusliikuntataitoja. Golfvälineinä käytettiin muovisia mailoja sekä pehmopalloja.

Draivia kouluun -ohjelmasta Golfliitossa vastaa Sami Övermark, joka kertoi hankkeen valmistelun käynnistyneen viime vuoden marraskuussa. Golfin saaminen lähemmäksi koulua ja koululiikuntaa oli kantava ajatus koko hankkeessa.

”Tiesimme, että opetussuunnitelma muuttuu 1.8. Ajattelimme, että siinä on meidän paikka iskeä. Päätimme tehdä sellaisen tuotteen, mikä vastaa uuteen opetussuunnitelmaan. Meillä oli useampi pilottikoulu tässä mukana, ja heiltä saatujen palautteiden ja toiveiden mukaan olemme kehittäneet tämän hankkeen julkaisukuntoon”, Övermark kertoi hankkeen alkutaipaleesta.

”Suurin ponnistus tässä loppumetreillä on ollut harjoitteiden videointi ja rastikorttien teko valmiiksi nettiin. Halusimme tehdä tästä interaktiivisen palvelun kouluille ja seuroille, jotta se olisi mahdollisimman helppo ottaa käyttöön”, Övermark jatkoi.

”Nyt sitten työ jatkuu, kun tämä ohjelma jalkautetaan koulumaailmaan. Olemme kouluttaneet 20 opettajakouluttajaa, jotka toimivat alueellisesti. He kouluttavat opettajia Draivia kouluun -tuntien vetämiseen.”

Päivän ohjelmaan kuului myös kierros multigolfia eri välineillä. Aleksi Vallan tyylinäyte. Kuva Juha Hakulinen
Päivän ohjelmaan kuului myös kierros multigolfia eri välineillä. Aleksi Vallan tyylinäyte. Kuva Juha Hakulinen

Golfliitossa ei haluttu missään vaiheessa lähteä hyppimään opetusalan ammattilaisten varpaille, vaan hankkeessa on kuunneltu tarkalla korvalla opettajien toiveita ja ideoita. Sitä myös Opetushallituksen Liikkuva koulu -ohjelman yhteyspäällikkö Kirsi Naukkarinen kiitteli.

”Golfliitto on oivaltanut tässä hienosti sen koulujen kulttuurin kunnioittamisen. Ohjelma on rakentunut uuden opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Paitsi että innostetaan lajin pariin, niin se tehdään monipuolisten, motoristen perustaitojen mukaisesti” Naukkarinen selvitti.

”Vaikka tässä ensisijaisesti ajatellaan, että nämä mallitunnit ovat pääasiassa liikuntatunneilla vedettäviä juttuja, niin näkisin, että samoja asioita voitaisiin vetää myös välitunneilla ja myös sisätiloissa. Se tukisi tätä Liikkuva koulu -ajatusta. Monipuolisuus on tämän ohjelman ehdoton valtti”, kehui Naukkarinen.

Lapset pääsivät välillä vääntämään ohjaajienkin kanssa. Kuva Juha Hakulinen
Lapset pääsivät välillä vääntämään ohjaajienkin kanssa. Kuva Juha Hakulinen

Arto Nykänen, Hämeenlinnan yhteiskoulun rehtori, on hyvin selvillä uuden opetussuunnitelman luonteesta. Enää ei tarvitse mitata mittanauhan kanssa, kuinka pitkälle kuula tai keihäs lentää, vaan ollaan enemmänkin kiinnostuneita erilaisten taitojen ja fyysisten ominaisuuksien, kuten esimerkiksi koordinaation, voiman ja tasapainon kehittymisestä.

”Riippumatta lähtökohdista, golf on juuri sellainen laji, jossa kaikki voivat onnistua. Siinä mielessä tämä on loistava laji”, Nykänen kertoi esimerkkinä.

Kierroksen aikana testattiin myös chippitaitoja yhden jalan varassa. Kuva Juha Hakulinen
Kierroksen aikana testattiin myös chippitaitoja yhden jalan varassa. Kuva Juha Hakulinen

Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi on seurannut aitiopaikalta hankkeen valmistelua. Nyt on aika kiittää.

”Kaikille mukana olleille iso kiitos! Se, että olemme kasanneet tällaisen paketin, joka on uuden opetussuunnitelman mukainen, ja jonka opettajat voivat ottaa saman tien käyttöön, on aivan loistavaa”, Peltoniemi sanoi ylpeänä.

”Toinen hieno asia on tämä Draivia kouluun -paketti, jota voidaan tarjota yrityksille tai yksityishenkilöille lahjoitettaviksi kouluille. Täällä kuultiin äsken, että ensimmäiset paketit ovat jo lähdössä kouluille lahjoitettaviksi. Se on hienoa. Ihmiset pääsevät olemaan osallisena tässä hankkeessa, vaikka eivät olisi opettajina tai oppilaina. Näin pystytään viemään lajia jälleen eteenpäin”, Peltoniemi päätti.

Torstaina oli ohjelmassa myös 9 reiän joukkuekilpailu, jonka voittajajoukkue sai valita, mille koululle he haluavat lahjoittaa Draivia kouluun -paketin. Valinta kohdistui lopulta Hämeenlinnan Lammilla sijaitsevaan Konnarin kouluun.

”Päätimme kohdistaa lahjoituksen sellaiseen kouluun, joka ei ole liian iso koulu, vaan sellainen, että paketilla on siellä vaikuttavuutta”, Jani Kangasniemen, Veli-Matti Kallislahden ja Marika Räihän joukkue perusteli valintaansa.

Draivia kouluun -paketti on arvoltaan 555 euroa (alv 0%). Voit tutustua lahjoituksen tekemiseen osoitteessa www.draiviakouluun.fi/lahjoita.