SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Iloa ja innostusta golfin vertaistukileiriltä

Erityisgolf6. Syyskuuta 2021

Aivovammaisten golfin vertaistukileiri järjestettiin 29.-31.8.2021 jo neljättä kertaa Vääksyn Kanavagolfissa. Leirille osallistui yhteensä 18 henkilöä, joista 12 aivovammaista golfaria sekä muutamia pelaavia ja ei-pelaavia perheenjäseniä. Mukana oli muutamia ensikertalaisia ja mukavasti tuttuja kasvoja aiemmilta vuosilta.

Leirin järjestelyistä on vastannut alusta alkaen Timo Pessi, aivovammaisten golfarien ”isä ja äiti”, joka omalla esimerkillään kannustaa muitakin lajin pariin. Pessi toimii Suomen HCP Golf ry:n hallituksessa, jonka tavoitteena on liikuntarajoitteisten tai muiden toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden golfin harrastamisen edistäminen. Suomen Golfliitto palkitsi Pessin vuoden 2020 erityisgolfarin tittelillä saatesanoin: ”Golfin hyvänmielen lähettiläs. Jakaa tietoisuutta lajin harrastamisesta vamman kanssa ja kannustaa muita lajin pariin. Järjestänyt omatoimisesti aivovammaisten golfin vertaistukileirejä”.

Pessi iloitseekin, että tietoisuus aivovammaisten vertaistukileiristä on saavuttanut uusiakin lajin harrastajia. ”Kun ryhdyin kehittämään aivovammautuneiden golfharrastusta, järjestin Tuusulassa yhteistyössä PRO Ari Savolaisen ja PRO Heini Haapalan kanssa kolme golfin alkeiskurssia aivovammautuneille. Järjestin myös päivän mittaisia valmennuspäiviä vertaistukiryhmällemme yhteistyössä entisen erityisgolfin liittovalmentajan, Reima Kaijan, kanssa. Tunnettuutta erityisgolfille, Kanavagolfille ja Suomen HCP Golf ry:lle olen pyrkinyt tuomaan erilaisilla lehtihaastatteluilla ja tarinoilla aivovammagolfista. Omaa historiaani olen vapaasti käyttänyt mainontaan, kuinka erittäin vakavasti aivovammautunutkin pystyy pelaamaan golfia, kunhan huomioi rajoitteensa. Lepo on meille erittäin tärkeää, lähes tärkeämpää kuin treenaaminen ennen kisoja.” Pessi summaa taustojaan ja tekemisiään lajin markkinoinnin parissa.

Leirin opetuksesta vastasi totuttuun tapaan Janne Eskola, jonka hyväntuulinen opetustapa sai leiriläisiltä paljon kiitosta. Päätyönään Eskola toimii golfopettajana Siilinjärven Tarina Golfissa, ja lisäksi Golfliiton Team Finlandin aluevalmentajana. Nyt kuudetta vuotta myös Golfliiton erityisgolfin liittovalmennusryhmän valmentajana toimivalla Eskolalle on kertynyt monipuolisesti kokemusta erilaisten rajoitteiden kanssa pelaavista golfareista. Eskolan valmennuksessa pyritään löytämään jokaisen oma tapa pelata – kivuton ja sopiva. Eskola toivoo leirin antavan innostusta ja kipinää harjoitteluun. Suurimpana leirin antina hän kuitenkin pitää vertaistukea, jota golfarit toisiltaan saavat.

Leirin ohjelmassa huomioitiin jokaisen omat lähtökohdat taitotasoon ja harjoittelun tahtiin liittyen. Aamupäivät harjoiteltiin Eskolan johdolla lyönnin eri osa-alueita. Jokainen sai omaan tasoonsa soveltuvia harjoitteita ja kotiin viemisiksi annettiin sopivasti erilaisia harjoitteita erityisesti lähipelin osa-alueelta. Pelikierrokselle päästiin lounaan ja lepotauon jälkeen. Oman jaksamisen puitteissa pääsi kiertämään itselle sopivan määrän väyliä, täyden kierroksen (18 reikää), puolikkaan (9 reikää) tai PAR3 kenttää. Leirikisakin toki pelattiin ja onnistujat pääsivät ensimmäisinä valitsemaan palkintopöydältä mieluisat palkinnot – kaikki osallistujat huomioitiin palkinnoin, joita Golfliiton erityisgolfin koordinaattori Johanna Ahti oli tuonut matkassaan. Golfliitto tukee aivovammaisten golfleiriä tarjoamalla valmentajan leirille. Suomen HCP Golf ry palkitsi kaikki osallistujat logopalloillaan.

Kanavagolfissa otettiin leiriläiset hienosti vastaan – palvelu oli ystävällistä ja ihmisläheistä. Terassilta löytyi lepoon sopiva rauhallinen tila sohvakalusteineen, jossa leiriläiset saivat rauhassa olla omissa oloissaan. Kenttä oli mainiossa kunnossa edellisen viikonlopun SM-joukkuekilpailujen jäljiltä, ja harjoitusalueet olivat sopivan kokoiset leiriläisten harjoitteluun. Täyden pelikierroksen kiertäminen golfautolla oli vielä ensimmäisenä leiripäivänä edellisen viikon rankkasateiden vuoksi kiellettyä, joten osan pelikierros jäi tämän vuoksi puolikkaan kierroksen pituiseksi. Osa pelasi täyden kierroksen siten, että kiersi toisen puolikkaan golfautolla ja toisen kävellen – vaihtoehtoja oli tarjolla jälleen jokaisen jaksamisen mukaan. Toisena päivänä, kentän kuivuttua, oli myös mahdollista pelata koko kierros autolla. Yhteinen päivällinen ensimmäisen leiripäivän iltana oli tärkeä ja olennainen osa vertaistukileiriä – ruokailun ohessa jaettiin omia tarinoita ja voimaannuttiin.

Majoitus ja yhteiset ruokailut järjestyivät mutkattomasti kentän naapurissa sijaitsevassa Hotelli Tallukassa, jossa tuttu henkilökunta teki leiriläisten olon viihtyisäksi. Majoituksen läheinen sijainti oli mainio myös päivän aikana tarvittavien lepohetkien osalta – tarvittaessa pääsi lepäämään omaan rauhalliseen huoneeseen harjoittelun välissä.

Kokonaisuutena leiri oli onnistunut – kaikille löytyi uusia harjoitteita ja vinkkejä oman pelin kehittämiseen. Valmentajalta sai kannustusta ja omaa harjoittelua tukevia kotiläksyjä. Kotimatkalle lähdettiin varmasti hyvillä mielen, motivoituneina ja taas hiukan kehittyneempinä golfareina.

Golf on laji, joka mukautuu moneen ja lajia voi harrastaa rajoitteistakin huolimatta. Lajissa yhdenvertaisuus on sisään rakennettua monin tavoin – esimerkiksi eri aloituspaikat mahdollistavat eri tasoisten pelaajien yhteisen harrastamisen. Perinteisen 18 reiän kierroksen pelaamisen sijasta voi kierroksen pelata myös lyhyempänä puolikkaana, eli yhdeksän reiän pelikierroksena. Jos omat rajoitteet estävät kokonaisen pelikierroksen pelaamisen kävellen, golfkentillä on vuokrattavissa golfautoja, joilla pelaaminen mahdollistuu.

Tasoitusjärjestelmä osaltaan huolehtii siitä, että kaikilla kaikkialla maailmassa on yhtäläiset mahdollisuudet pelata esimerkiksi kilpailuja yhdessä. Golfkenttien yhteyteen on rakennettu myös erilaisia harjoittelualueita – harrastaa ja harjoitella voi siis monin tavoin. Golf tarjoaa fyysisen kunnon ylläpitämisen lisäksi myös aineksia mielenterveyden hoitoon; kauniit ja hyvin huolletut kentät kauniilla maisemilla on omiaan lisäämään henkistä hyvinvointia – ulkoilmassa liikkumista unohtamatta.

Golfliitto kannustaa kaikkia kokeilemaan lajia ja löytämään oman tavan harrastaa golfia. #muntapapelata-tarinoita löytyy Suomesta yhtä monta kuin löytyy golfin harrastajaakin Suomesta.