SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Kuurojen Golfin MM-kilpailut Australiassa 26.-29.8.2024

Kilpagolf23. Elokuuta 2024

Kuurojen golfin MM-kisat pelataan 26.-29. elokuuta Australian Gold Coastilla. Suomea kisoissa edustavat André Pasuram (Ålands Golfklubb), David Barber (Hirsala Golf), Tedi Herlin (Hirsala Golf) ja Waltteri Waris (Pielis-Golf) sekä joukkueenjohtaja Sami Vuorenheimo.

Joukkue starttasi pitkälle matkalle jo hyvissä ajoin viikkoa ennen kilpailua, jotta ehtii tottua 7 tunnin aikaeroon maailman toisella laidalla. Samalla on ehditty rauhassa tutustua kisakenttä RACV Royal Pinesiin. Viimeinen harjoituskierros on edessä sunnuntaina.

”Reissaamiseen meni melkein 24 tuntia, ja vähitellen alamme totutella aikaeroon, tänään perjantaina kirjauduimme kisahotelliin ja pääsimme pelaamaan harjoituskierroksen, lauantaina on avajaiset ja sunnuntaina on sitten virallinen harjoituskierros”, kertoo joukkueenjohtaja Sami Vuoriheimo

Royal Pines Resort on yksi Australian parhaista golfkentistä. Kenttä on arvostettu kisa-areena, ja on isännöinyt useita merkittäviä ammattilaisturnauksia, kuten Australian PGA Championshipia. Ladies European Tour ja DP World Tour pelaavat siellä lähes vuosittain.

Royal Pinesin kenttä on tunnettu kapeista väylistä, strategisesti asetelluista bunkkereista sekä monitasoisista viheriöistä, mikä vaatii niin lyöntitarkkuutta kuin monipuolista lyöntivalikoimaankin. Menestyäkseen täällä pelaajilla tulee olla harkittu ja tarkka pelisuunnitelma, erinomainen lähipeli ja kyky sopeutua myös tuulisiin olosuhteisiin.

”Harjoituskierroksella huomasin, että greeniä ympäröivä alue on useimmiten todella haastava muun muassa jyrkkyyden ja bunkkereiden vuoksi. Greenin vierestä kannattaa välillä lyödä putterilla ja saada pallo rullaamaan greenille. Täällä greeniä ympäröivä alueen nurmikko on haastava chippaukselle kuten lämpimän ja eteläisen pallonpuoliskon alueen golfkentillä yleensä. Bunkkereiden hiekka ei ole niin pehmeää, joten bunkkerilyönnit eivät olleet yhtä haastavia kuin yleensä. Mutta läheiseltä mereltä kovasti puhaltava tuuli antaa kyllä lisähaastetta”, joukkueen kokenein pelaaja David Barber analysoi harjoituskierrokselta saavuttuaan.

”Harjoituskierroksella huomasin, että aamulla oli vähemmän tuulisempaa, joten lähtöajoilla saattaa olla merkitystä kun tuuli ehkä puhaltaa kovemmin niille, jotka lähtevät viimeisten joukossa. Myös järkevillä mailavalinnoilla on merkitystä näillä väylillä keliolosuhteista riippuen”, Barber lisää.

Kuurojen MM-kilpailut pelataan kahden vuoden välein, ja tänä vuonna jo 14. kerran. Viimeksi MM-tasolla pelattiin Havaijilla 2022, silloin suomalaisten paras tulos oli Waltteri Wariksen 16.sija yksilösarjassa. Tuolloin 20-vuotias André Pasuram palkittiin kisojen parhaana junioripelaajana.

Odotukset tänä vuonna ovat korkealla, mutta realistiset.

”Tavoitteeni MM-kisoissa on olla paras suomalainen, nauttia pelistä, kentästä ja kisoista sekä pelata kauden parasta ja tasaisinta golfia. Sijoitus tavoitteeni on olla vähintään 20 pelaajan joukossa”,  kuurojen golfin hallitseva Suomen mestari Tedi Herlinynnää ajatuksiaan ennen kilpailuja.

Aikalailla samoin tavoittein lähtee myös kuurojen SM-pronssimitalisti sekä heinäkuussa paragolfin SM-lyöntipelikultaa napannut  Waltteri Waris.

”Hyvää, tasaista tulosta, järkeviä päätöksiä, hyvän pelikirjan rakentaminen ennen kisoja sekä  top10 -sijoitus on tavoitteeni näihin kisoihin lähdettäessä.Golfkausi on mennyt kohtalaisesti, ei ihan oman näköistä tekemistä ole vielä löytynyt toistettavasti. Paragolfin SM-kulta oli toki hyvä muistutus siitä, että hyvä tekeminen on olemassa, se vaan pitäisi saada niin toistettavaksi, että MM-kilpailuissa saa hyvän tuloksen neljältä päivältä putkeen. Kilpailuissa olen pyrkinyt käymään mahdollisimman aktiivisesti, jotta tärkeää kokemusta ja psyykettä löytyy tähän koetukseen”, Waris pohtii.

Golfkesä on mennyt nopeasti myös Herlinillä.

”Pelimäärä ei päätä huimaa, mutta olen pyrkinyt nauttimaan ja hyödyntämään jokaisen hetken kentällä. Tuloksellisesti kausi on mennyt tasaisesti ja siihen tasaisuuteen pyrin myös Australiassa. Tasaisuus oli myös voittoni avaintekijä tämän vuoden Kuurojen SM-kisoissa, joista kotiintuomisiksi tuli mestaruus henkilökohtaisessa sekä joukkue sarjassa”, Herlin kertoo.

Australian MM-kilpailuissa mukana on 104 pelaajaa 12 eri maasta. Pelimuoto on 72 reiän lyöntipeli. Suomi ottaa osaa miesten joukkue- ja yksilökisaan. Joukkuekisassa kaikkien neljän pelaajan tulokset lasketaan päivittäin joukkuetulokseen.

”Täällä Australiassa on kevät lähestymässä kovaa vauhtia, aamuisin ja iltaisin voi olla yhtä viileää kuin eteläisessä Suomessa eli noin 15 astetta mutta päivällä auringon porottaessa lämpöasteet voivat nousta jopa 30 asteeseen ja tulevalla viikolla melkein joka päivälle on luvassa aurinkoa kirkkaalta taivaalta”, Vuoriheimo lisää.

Lisätietoa ja tulosseuranta:
MM-kisasivut: https://2024wdgc.com/
Kilpailuiden oma sosiaalisen median sivu Facebookissa:
Kilpailuiden haastattelut voi katsoa Suomen Kuurojen Urheiluliiton golfmaajoukueen sosiaalisen median kautta,
Instagram: @skul_golf
Artikkelit kilpailuista kotisivuilta: https://www.skul.org

Kuurojen golfmaajoukkueen kokoonpano:
André Pasuram (Ålands golfklubb / Helsingin Kuurojen Urheiluseura Hero ry)
David Barber (Hirsala Golf / Helsingin Kuurojen Urheiluseura Hero ry)
Tedi Herlin (Hirsala Golf / Helsingin Kuurojen Urheiluseura Hero ry)
Waltteri Waris (Pielis-Golf / Jyväskylän Kuurojen Urheiluseura Jalo ry)

Kuurojen golfmaajoukkueen joukkueenjohtajana Sami Vuorenheimo (Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry).

Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry on Suomen vanhin vammaisurheilujärjestö, joka on perustettu vuonna 1920. Valtakunnallisen kattojärjestön päätavoitteena on luoda mahdollisimman tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset liikunta- ja urheilumahdollisuudet. Liiton kohderyhmänä ovat kuurot, viittomakieliset, sisäkorvaistutteen käyttäjät ja huonokuuloiset.

Lisätietoja:
Sini Savolainen, Suomen Kuurojen Urheiluliiton toiminnanjohtaja, sini.savolainen@skul.org, +358 40 539 9486