SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Tasa-arvo golfkentällä – naisten osuus pysyy haasteena

Ladygolf16. Elokuuta 2024

Golf tarjoaa upean yhdistelmän liikuntaa, sosiaalista kanssakäymistä ja luonnon rauhoittavaa vaikutusta – elementtejä, jotka tunnetusti vetävät naisia puoleensa. Silti naiset ovat yhä aliedustettuina golfkentillä. Suomalaisten naisgolfharrastajien määrä on pysynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana alle 40 000 lukuun ottamatta vuotta 2021, jolloin määrä hienoisesti ylitti tämän rajan. Ilo oli kuitenkin lyhyt, sillä seuraavana vuonna määrä laski taas alle 40 000.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Golfliitto on tarjonnut seurojen käyttöön Naiset golfaa -kampanjaa. Somemainonnan avulla on houkuteltu naisia kokeilemaan lajia seurojen järjestämiin tilaisuuksiin, jotka on suunnattu ja räätälöity vain naisille. Osallistumisen kynnyksestä on pyritty tekemään mahdollisimman alhainen. Suurin osa tilaisuuksista ovat olleet maksuttomia, niihin on sisältynyt asia- ja opetusosioiden lisäksi monesti myös tarjoiluja ja pientä kivaa kotiinviemiseksi.

Todella mukava ilta ja erittäin lämminhenkinen tilaisuus. Tuli tunne, että on todella tervetullut tilaisuuteen ja lajin pariin.

Osallistujat ovat antaneet kampanjasta huippuluokan palautetta. Tilaisuuksien rentous, positiivisuus, tunnelma ja monipuolisuus ovat rohkaisseet naisia tutustumaan golfiin ja herättäneet mielenkiinnon lajia kohtaan. Myös järjestäjien ystävällisyys ja kannustava asenne ovat olleet merkittävässä roolissa.

Sain paljon enemmän, mitä odotin. Iloinen tapahtuma. Odotan innolla, että pääsen suorittamaan green cardin.

Myös kampanjassa mukana olleet seurat ovat kiitelleet valmista mallia. Näyttääkin siltä, että konsepti on toimiva, kun halutaan esitellä golfia naisille. Positiivinen ensikosketus ei kuitenkaan aina takaa jatkoa lajin parissa. Reilu neljännes osallistujista päätyy tutustumistilaisuuksien jälkeen suorittamaan green cardin.

Suomi ei ole haasteensa kanssa yksin. Monessa Euroopan maassa naispelaajien osuus on reilusti alle 30 % kaikista golfareista, joissakin maissa jopa alle 20 %. Erilaisia toimenpiteitä asian edistämiseksi toteutetaan monissa maissa, ja osa näistä malleista on testattu myös Suomessa.

” Teemme vuosittain benchmarkkausta muiden maiden liittojen kanssa”, kertoo Golfliiton seuratoimintapäällikkö Kirsi Erofejeff-Engman. Naiset golfaa -konsepti on tuotu Suomeen Tanskan ja Hollannin mallista. Terveysliikuntateema- ja materiaalit on vastaavasti saatu käyttöön golfin kansainväliseltä kattojärjestöltä R&A:lta”, jatkaa Erofejeff-Engman.

Norjan Golfliitossa on käynnistetty innovatiivinen hanke, joka tähtää tyttöjen ja naisten golfosallistumisen lisäämiseen. Tavoitteena on luoda seuraava golfin sukupolvi, jossa on entistä enemmän tyttöjä ja naisia. Liitossa on ymmärretty, että pelkät yksittäiset toimenpiteet eivät riitä pysyvään muutokseen. Liian usein sukupuolten epätasapainoa käsittelevät strategiat ovat pinnallisia. Sen sijaan tarvitaan laajamittaisia muutoksia koko golfkulttuurissa. Golfyhteisön johtajien, vapaaehtoisten, valmentajien ja pelaajienkin on omaksuttava uusi, inklusiivisempi lähestymistapa.

”Varmasti samantyyppinen kehityspolku meidänkin tulisi luoda, jos haluamme tuloksia. Muutokset eivät tule hetkessä, vaan kyseessä on pidempi prosessi. Muutoksen aikaansaamiseksi on tärkeää panostaa pitkäjänteiseen suunnitteluun ja jatkuvaan kehittämiseen, johon tarvitaan laaja-alaista panostusta”, toteaa Erofejeff-Engman.