SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Unified Tourilla onnistunut avauskisa – E-Tourilla tutut menestyjät 

Kilpagolf3. Kesäkuuta 2022

Golfkauden ensimmäiset E-Tourin ja uuden tulokkaan Unified Tourin osakilpailut pelattiin molemmat Kankaisten Golf Maskussa peräkkäisinä päivinä. Sateinen sää loi olosuhteet haastaviksi, mutta keskiviikon loppupuolella aurinkokin saatiin esiin.

E-Tourin varsinainen kilpailu pelattiin tiistaina, ja osallistujia kolmessa sarjassa oli 29. Voittoihin ylsivät tiistaina Tero Peltola (Gross), Ville Lipsanen (Nett), Jan-Mikael Holm (Stableford) sekä Onni Hellman (9r luokka). Keskiviikkona 11 pelaajaa jatkoi vielä toisen kierroksen verran WR4DG-maailmanrankingpisteiden metsästystä. Rankingpisteillä on tärkeä merkitys toimintarajoitteisten kansainvälisiin kisoihin mukaan pääsemisessä.

”Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuminen ja maailmanrankingpisteiden keräämiseen vaaditaan EDGA-lisenssi. Lisenssin saamiseksi on tietyt vaatimukset ja Suomessa näitä vaatimuksia tarkastelee kaksi EDGA-luokittelijaa. Pyrkimyksenä on tuoda tämän kauden kuluessa EDGA-lisenssiä ja luokittelua paremmin näkyville Golfliiton viestinnässä ja opastaa toimintarajoitteisten kilpapelaajan polusta kiinnostuneita”, toimintarajoitteisten golfia liitossa koordinoiva Johanna Ahti valottaa.

Tero Peltola kuuluu Suomen menestyksekkäimpiin pelaajiin myös kansainvälisesti.

Gross-sarjan voittaja ja maailmanrankingissa 11.sijalla oleva Tero Peltola näki vielä paljon parannettavaa omassa pelissään.

”Hienot järjestelyt täällä Kankaisissa ja lämmin kiitos erityisesti mukana olleille vapaaehtoisille. Kausi on itselläni vielä tosi alkuvaiheessa, mutta hyvä saada kisakierroksia alle ja tuntumaa ruohoon. Ensi viikolla edessä ovat EM-joukkuekisat Belgiassa”, Peltola pohti.

E-Tourin lopputulokset TÄÄLLÄ.

Kärkikolmikko oli yhtä hymyä palkintojenjaossa. Vasemmalta lähtien Heikki ja Wivan Atrila, Niilonuutti Nykänen, Jorma Peiponen sekä Onni ja Kim Hellman.

Samaan aikaan Maskussa pelattiin Unified Tour, täysin uusi kilpailukiertue Golfliiton kilpailukalenterissa. Kiertuetta pilotoitiin vuonna 2021 ja se liitettiin kaudelle 2022 osaksi Golfliiton virallista kilpailutarjontaa. Unified Tourilla kahden henkilön joukkueen muodostavat kehitysvammainen pelaaja ja vammaton partneri, pelimuotona on 18 reiän tasoituksellinen foursome.

Mukana avauskisassa oli kuusi peliparia, ja Maskussa nähtiinkin mahtavia suorituksia sekä hymyileviä kasvoja läpi päivän. Nopeatempoinen pelimuoto piti onneksi lämpimänä kylmässä tuulessakin.

Päivän voittajiksi pelasi pari Niilonuutti Nykänen/Jorma Peiponen, ja kärkikolmikossa olivat lisäksi parit Wivan Atrila/Heikki Atrila ja Onni Hellman/Kim Hellman.
Voittajaparin Jorma Peiponen kiitti tapahtumaa lämpimästi puheessaan ja sai yleisönkin herkistymään.

”Tämä oli ensimmäinen kertani Unified-kisoissa, enkä ole koskaan kohdannut tällaista ystävällisyyttä ja yhteishenkeä missään. Aivan mahtavaa, suuri kiitos kaikille mukana olleille ja järjestäjille.”

Myös Unified Tourin kiertuepäällikkö Tuulia Suominen loisti tyytyväisyyttä.

”Ensimmäinen kisatapahtuma oli upea, kaikki viihtyivät ja saatiin samalla oppia kehittää kiertuetta entistä paremmaksi. Tavoitteena on ennen kaikkea tarjota lisää kilpailu- ja vertaistapaamisia innokkaille golfareille.”

Golfliiton Johanna Ahti ja Unified Golfin kiertuepäällikkö Tuulia Suominen halaavat onnistuneen kisa-avauksen kunniaksi.

Suominen on pitkään tehnyt töitä kehitysvammaisten urheilun parissa, ja on Special Olympics -toiminnan päävalmentaja golfissa. Muutamassa vuodessa golfin pelaajarosteria on saatu kasvatettua viidestä pelaajasta seitsemääntoista.

Yhtenä isona motiivina Unified Tourin perustamiselle olikin Special Olympics -maailmankisat, jotka ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma. Maailmankisoihin ei ole tulosrajoja, vaan kukin maa saa kansainväliseltä Special Olympics -järjestöltä maapaikkoja sen mukaan, miten aktiivisesti mitäkin lajia maassa harrastetaan.

”Pitkän tähtäimen tavoitteena on saada Suomelle paikka Unified Golfiin SO-maailmankisoihin vuonna 2027. Yksilöpuolella paikkoja jo on, nämä kisat ovat tärkeää näyttöä joukkuekisaa varten”, Suominen kertoo.

Unified Tourin lopputulokset TÄÄLLÄ.

Seuraava Unified Tourin kilpailu pelataan 16.6. Nokia River Golfissa. E-Tour puolestaan jatkuu osana SM-reikäpelejä 22.–23.6.