SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Suomen miehille EM-joukkuekultaa!!

Kilpagolf14. Heinäkuuta 2018

Uskomaton käännös - vuodessa 2-divisoonasta Euroopan mestariksi

Tunnelmia välittömästi voiton ratkettua.

Miehet saavuttivat lauantaina historiallisen ensimmäisen EM-kultansa. Aiemmin vain Suomen naisten joukkue on yltänyt EM-mitaleille (pronssi 2013, hopea 2014).

Suomen joukkue voitti aamun foresomet 2-0, pedaten itselleen jälleen parhaan mahdollisen lähtöasetelman loppupäivään. Iltapäivän ottelut etenivät tasaisina eikä suuria eroja tullut, kunnes ensimmäisen pisteen taululle viimeisteli Matias Honkala luvuin 2&1. Ratkaisevan mestaruuspisteen naulasi Veeti Mähönen 17.viheriöllä, ja juhlat pääsivät alkamaan.

Suomi voitti ylivoimaisen suosikin Englannin lopulta selvin numeroin 5-2, kun kesken olevat ottelut jaettiin.

Mestaruusjoukkueessa pelasivat Matias Honkala, Veeti Mähönen, Sami Välimäki, Jonatan Jolkkonen, Santeri Lehesmaa ja Aleksi Myllymäki. Valmentajina Mikael Mustonen ja Matti Lindholm, jotka olivat myös naisten joukkueen peräsimessä mitalit saavuttaessa.

”Nyt ei tule kyllä oikein mitään järkevää kommenttia mieleen”, Matias Honkala viestitti kentältä.

Joukkueen valmentaja Mikael Mustonen oli luonnollisesti onnessaan tuloksesta.

”Olen todella ylpeä koko joukkueesta. Jokainen hoiti oman roolinsa sataprosenttisesti – kokonaisuudesta tuli enemmän kuin osiensa summa, ja tässä on tulos.”

”Pelasimme tänään hienoa golfia, miehet pystyivät upeisiin suorituksiin kivikovaa Englantia vastaan.”

Itävallassa Suomen naisten joukkue juhli lauantaina selvää 4-1 voittoa Irlannista, ja nousi sijalle 7. lopputuloksissa. Joukkueen luottopelaajia olivat läpi viikon erityisesti hurjaan tuloskuntoon yltynyt Kiira Riihijärvi, ja kaikki reikäpelinsä voittanut Emilia Tukiainen. Naisten EM-kullan vei puolivälierissä Suomen jatkorei’illä tiputtanut Ruotsi.

”Naiset vetivät todella hyvin koko viikon, olen ylpeä joukkueen suorituksista ja pelin korkeasta tasosta. Suurin voimavaramme oli raudanluja joukkuehenki, joka nosti myös suoritusten tasoa”, Pasi Purhonen summasi.

”Jokainen pelasi itselleen sopivimmalla tavalla, mutta yhdessä toisiaan tukien ja taistellen.”

Pojille tappio, tytöt lopettivat kahteen selvään voittoon

Tsekissä poikien EM-urakka päättyi 1,5-3,5 tappioon Ranskaa vastaan. Suomen ainoa täysi piste tuli foresome-parilta. Peli ei kummallakaan joukkueella kulkenut viimeisenä päivänä loisteliaasti, mutta Ranska onnistui lopussa kääntämään tarvittavat ottelut. Joukkueen sijoitus oli lopulta 12, kultaa vei Espanja.

Tyttöjen joukkue Walesin kanssa ottelun jälkeen.

”Pojat lähtivät otteluun Tour de France-paidoissa, mutta sekään ei riittänyt tänään. Olemme kuitenkin suht tyytyväisiä loppusijoitukseen, joka on maailmanrankingiamme parempi”, valmentaja Juha Skyttä kommentoi.

Tyttöjen joukkue lopetti EM-turnauksensa Ruotsissa kahteen murskavoittoon, viimeisenä päivänä kaatui Wales 4-1. Tytöt sijoittuivat näin ollen sijalle 13. Voitot lauantaina nappasivat foresome-pari Aada Rissanen-Emilia Torvinen, Elina Saksa, Krista Junkkari ja Erika Danielsson. Tyttöjen EM-kultaa voitti Italia  Italia.

”Positiivinen lopetus turnaukselle, hyvin pelattiin tänään. Reikäpeleissä olemme olleet huomattavasti vahvempia kuin lyöntipelissä – pitää selvittää mistä tämä johtuu, ja mikä eron tekee”, päävalmentaja Fredrik Jendelid kommentoi.

Kaikkiaan positiiviset EM-kisat

Kaikki Suomen joukkueet sijoittuivat paremmin kuin maailmanranking (WAGR suluissa) alun perin ennakoi – miehet 1. (6.), naiset 7. (14.), tytöt 13. (14.) ja pojat 12. (16.).

Erityisen ylpeä ja onnessaan päävalmentaja Jendelid oli luonnollisesti miesten historiallisesta saavutuksesta. Vuodessa 2-divisioonasta Euroopan mestaruuteen on tarina, jota tuskin koskaan ennen on tapahtunut.

”Miehet suoriutuivat upeasti, olisi finaalissa käynyt mitä tahansa. Nyt voi sanoa heidän suoriutuneen fantastisesti.”

Myös naiset saivat ylistystä osakseen Jendelidiltä.

”Naiset olivat todella lähellä päästä miesten tavoin mitalipeleihin, mutta jatkorei’illä lopulta mestaruuden vienyt Ruotsi oli vahvempi. Vaikuttavinta oli kovien ottelujen tasaisuus – Ruotsin pelaajien maailmanrankingin keskiarvo on 77, joka on parempi kuin Suomen parhaan naisen! Joukkue suoriutuivat upeasti.”

Juniorijoukkueetkin pärjäsivät paremmin kuin odotettiin ja toivottiin.

”Poikien joukkueelle oli tärkeää voittaa ensimmäinen reikäpeliottelu, ja välttyä karsinnalta 2-divisioonaan. Joukkueella on paljon potentiaalia tulevaisuudessa.”

”Vielä emme ole tytöissä tarpeeksi hyviä pääsemään ykkösflightiin, tänä vuonna matkaa jäi parikymmentä lyöntiä. Mitalipeleihin päästäksemme täytyy vielä muutamia asioita parantaa, mutta potentiaalia on”, päävalmentaja tiivisti.

Mielenkiintoista on Jendelidin huomio, että Suomen joukkueet suoriutuivat kauttaaltaan paremmin reikäpelissä kuin lyöntipeliosuudella. Sama ilmiö toistui jo vuosi sitten.

”Tämä on asia, jonka syistä haluan päästä perille. Mikä estää pelaajia aina pelaamasta niin hyvin kuin reikäpeleissä?”

Suomen joukkueiden tulokset:

EM-joukkue naiset

SIJOITUS 7.

SUOMI –  IRLANTI 4 -1

Karina Kukkonen- Anna Backman, voitto 2/0
Petra Salko, voitto 6&5
Kiira Riihijärvi, voitto 5&4
Emilia Tukiainen, voitto 1/0
Daniella Barrett, tappio 7&5
Valmentaja Pasi Purhonen

EM-joukkue miehet

SIJOITUS 1.

SUOMI – ENGLANTI 5,5 – 1,5

Matias Honkala- Aleksi Myllymäki, voitto 2&1
Veeti Mähönen- Sami Välimäki, voitto 5&4
Sami Välimäki
, tappio 2&1
Matias Honkala, voitto 2&1
Veeti Mähönen,  voitto 2&1
Santeri Lehesmaa,
Aleksi Myllymäki,
Jonatan Jolkkonen
Valmentajat Mikael Mustonen ja Matti Lindholm

EM-joukkue tytöt

SIJOITUS 13.

SUOMI – WALES 4-1

Emilia Torvinen-Aada Rissanen, voitto 4&2
Elina Saksa
, voitto 3&2
Krista Junkkari
, voitto 3&1
Erika Danielsson, voitto 4&3
Kerttu Hiltunen, tappio 4&2

Valmentaja Fredrik Jendelid

EM-joukkue pojat

SIJOITUS 12.

SUOMI – RANSKA 1,5 -3,5
Oscar Darlington- Markus Luoma, voitto
Saku Tuusa, tappio
Eemil Alajärvi, tappio
Sakke Siltala, tappio
Jaapo Jämsä, E

Valmentaja Juha Skyttä