SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Huippujännittävä Erkko Trophy päättyi Teemu Mattilan ja Henni Mustosen voittoon

Kilpagolf6. Elokuuta 2022

Helsingin Golfklubilla koettiin jännittäviä hetkiä lauantaina, kun Erkko Trophyn ratkaisua haettiin uusintareikien kautta molemmissa sarjoissa. Lopulta mestariksi selvisivät Tammer-Golfin Teemu Mattila ja Tahkon Golfseuran Henni Mustonen.

Naisten kärkiryhmässä pelanneet Mustonen ja Katri Bakker olivat kolmen kierroksen jälkeen tuloksessa -2. Mustosella oli paikka ratkaista voitto jo viimeisellä reiällä, mutta reilu metrin mittainen birdie-putti ei uponnut.

Talin 18. reiällä pelattu uusinta sai dramaattisen käänteen, kun Bakker löi tyylipuhtaan soketin lähestymislyönnissään. Palloa oli etsimässä iso joukko katsojia ja pelaajia, mutta sitä ei kolmen minuutin etsintäajan puitteissa löydetty, joten Bakker joutui kävelemään takaisin väylälle lyömään uuden lyönnin.

Mustonen oli kolmella lyönnillä reilussa parissa metrissä puttaamassa birdietä. Viime viikolla Itävallan avoimen amatöörimestaruuden voittanut Mustonen upotti puttinsa, joka sinetöi hänelle Erkko Trophyn voiton. Bakkerin kohtalona oli jäädä hopealle.

Päätöspäivään johdosta lähtenyt Helmiina Rutanen jäi niukasti uusinnan ulkopuolelle pelattuaan tuloksen -1.

Miesten kilpailussa uusinnassa pelasivat Mattila ja Jesse Waaralinna. Heidän 54 reiän tulos oli -5.

Mattila laittoi homman pakettiin heti ensimmäisellä yrittämällä, kun hän upotti eagle-puttinsa samasta linjasta, mistä Mustonen oli hetkeä aiemmin tehnyt oman birdiensä.

Henni Mustonen ja Katri Bakker halasivat pitkään uusinnan päätyttyä. Kuva: Juha Hakulinen

Mustonen pelasi lauantaina varsin par-voittoista peliä, sillä päivän ainoa bogi tuli 17. reiälle. Birdiet hän teki väylille 8 ja 9.

”En osunut kauheasti griineihin, mutta puttasin tosi hyvin. Minulla on uusi putteri, ja sillä on nyt voittoprosentti tasan sata”, viime viikollakin voittopuhetta pitänyt Mustonen nauroi.

Uusinnan odottamaton käänne ratkaisi lopulta voiton Mustoselle. Toisen epäonni oli toisen onni.

”Se Katrin kakkoslyönti oli vähän epäonninen. Se oli harmi. Itse lähdin uusintaan vain pitämään pallon pelissä, ja tavoitteena oli saada kakkoslyönti griinin lähelle”, Mustonen kertoi.

Naisten kilpailun voittajaa odotti mukava bonus: villi kortti Ahvenanmaan Ladies European Tour -kilpailuun. Sitä Mustonen sanoi lähteneensä Erkkoon tavoittelemaankin.

”En ole ikinä pelannut Ahvenanmaalla. Se on syyskuussa, ja siellä varmaan tuulee aika paljon. Minulla ei ole ennen sitä kisoja, joten tässä ehtii treenata kunnolla.”

Teemu Mattilan eagle-tuuletus uusinnassa oli varsin äänekäs. Kuva: Juha Hakulinen

Miesten Erkko Trophyn voittaja Teemu Mattila on suurelle yleisölle vielä melko tuntematon pelaaja. Syksyllä 19 vuotta täyttävä tamperelainen on kuitenkin esittänyt tällä kaudella hyviä otteita niin junioreiden kuin aikuistenkin peleissä.

Millään taikatempuilla Mattila ei ole kärkikahinoihin noussut, vaan taustalla on varsin selkeä selitys.

”Viime syksystä lähtien on painettu hommia suoraan sanotusti ihan hemmetisti. Kova työ on tuonut pelin tälle tasolle. Lehden Esan ja fysiikkavalmentajan kanssa on painettu hommia paljon. Ja myös omaa työtä on paljon”, Mattila avasi yksinkertaista menestysreseptiään.

Täysosumakisan jälkeen nimensä Erkko Trophyn voittopokaaliin saava Mattila oli melko levollinen kierroksen aikana, vaikka hän lähti takaa-ajettavaksi viimeiselle kierrokselle.

”Ei itse asiassa jännittänyt. Olen ollut tällä kaudella molemmissa SM-kilpailuissa (alle 21-vuotiaiden lyönti- ja reikäpeli) kärkikamppailuissa, ja koko ajan se jännitys on vähentynyt. Jäin hopealle noissa kisoissa, mutta nyt saatiin vietyä loppuun asti”, Mattila kertoi tyynesti.

Miestenkin voittajalle oli luvattu kutsu isommille viheriöille. Mattila pääsee mukaan ensi vuoden Suomen Challenge Tour -kilpailuun. Ennen sitä hän kuitenkin ehtii pelata monta kilpailua, joista ensimmäinen on heti ensi viikolla, kun hän pelaa Alastaro Golfissa Nordic Liigan osakilpailussa.

Miesten sarjan pronssimitalin sai aiemminkin Erkko Trophyssa mitaleille selvinnyt Saku Halonen (-3).

Tulokset