SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Golfliiton valmennus- ja kilpailuorganisaatiossa muutosprosessi

Kilpagolf20. Lokakuuta 2018

Suomen Golfliiton maajoukkuevalmennukseen on tulossa merkittäviä muutoksia.

Suomen kilpagolfin terävimmällä kärjellä kulkee kovaa. Etenkin miesten puolella kausi on ollut ennen näkemättömän menestyksekäs. European Tourilla pelaa ensi kaudella 5 suomalaista täydellä kortilla. Miesamatöörit voittivat historiallisen Euroopan mestaruuden. Suomen Golfliiton kilpaurheiluorganisaatiossa tehdään tästäkin huolimatta merkittäviä muutoksia ja uudistuksia. Onkin syytä kysyä, miksi?

Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen valaisee muutostyön taustoja ja vaikutuksia, ”Golfliiton hallitus antoi noin vuosi sitten selkeän toimeksiannon kilpaurheilutoimintojen kehittämiseksi. Yksi keskeisestä vaikuttimista oli golfin jääminen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön tehostamistukien ulkopuolelle. Tähän haluttiin muutos. Viimeinen vuosi on mennyt tiiviisti kartoitustyön, analyysien ja strategisen suunnittelun parissa.”

Laajamittaisen pohjatyön toteuma ravistelee totuttuja toimintatapoja ja rakenteita. Parhaat kilpapelaajamme halutaan urheilijalähtöisesti liiton toiminnan vaikuttavuuden piiriin. Urheilu- ja valmennusakatemiat tulevat olemaan kansallisen toiminnan keskeinen tukimuoto. Kilpagolfiin panostavien golfyhteisöjen toimintaa tuetaan merkittävästi.

”Maajoukkuetoimintaa ei tulla missään tapauksessa lakkauttamaan. Leirejä ja harjoituspäiviä järjestetään ja kansainvälisiin kilpailuihin osallistutaan aktiivisesti. Resursseja tullaan kuitenkin kohdistamaan urheilija-/valmentajaparin toiminnan tukemiseen aikaisempaa enemmän sekä amatööri- että ammattilaistasolla”, Juvonen sanoo.

”Haluamme motivoida, rohkaista ja sitouttaa lisää henkilökohtaisia valmentajia menestyksekkääseen valmennustyöhön. Kansainvälinen taso on nähtävä, todettava ja koettava. Sen jälkeen ei tarvitse arvailla mihin harjoittelussa tulee panostaa. Viime aikojen menestys on sitoutuneiden urheilijoiden, hyvien valmentautumisprosessien ja vahvojen taustatiimien yhteistyön tulos. Otetaan näistä oppia”, hän jatkaa.

Edellä mainittu tarkoittaa merkittävää uusjakoa kilpaurheilutoimintojen resurssien kohdistuksissa. Suurta yleisöä kohauttanee eniten päävalmentajaposition lakkauttaminen.

”Olemme olleet onnekkaita, kun meillä on ollut kaksi kansainvälisen tason ulkomaalaista huippuosaajaa organisaatiossamme viimeisen kymmenen vuoden ajan. Olemme tuona aikana perehdyttäneet muita liittovalmentajia kansainvälisen kilpagolfin vaatimuksiin. On sopiva hetki antaa jalansijaa kotimaisille tekijöille ja jalkauttaa saatuja oppeja laajamittaisesti mahdollisimman moneen kilpagolfyhteisöön. Ja onhan myös selvää, että taloudella on merkittävä rooli, kun painotuksia valitaan. Nyt tehty ratkaisu panostaa pitkäjänteisesti koko kotimaisen kilpagolfin kehitykseen, ei ainoastaan liittojohtoiseen valmennukseen.”

Nykyisen päävalmentajan, Fredrik Jendelidin, määräaikainen sopimus päättyy vuodenvaihteessa. Pesti ei siis jatku entisellään, mutta Juvosen mukaan on edelleen mahdollista, että kokenut ruotsalainen jatkaa jossain muodossa maajoukkuevalmennuksen asiantuntijatehtävissä.

Myös muiden maajoukkuevalmentajien sopimukset ovat määräaikaisia vuoden loppuun, ja niiden jatkosta käydään parhaillaan neuvotteluja. Uusia valmentajarekrytointeja tehdään ainakin junioreiden kilpavalmennukseen. Yläkouluikäisten talenttitoiminta jatkuu yhteistyössä Suomen Urheiluopiston kanssa. Toiminta laajenee merkittävästi alueellisten valmennusakatemioiden kautta.

Liitto- ja maajoukkuevalmennuksen päivittäistoiminnasta vastaa jatkossa valmennuskoordinaattorin tehtäviin siirtyvä Eero Kangasniemi. Pitkään kilpailupuolella toimineen Kangasniemen tilalle rekrytoidaan uusi kilpailukoordinaattori, jonka päätehtävänä on kansallisen kilpailutoiminnan päivittäisasioiden hoito.

Kilpaurheilutoiminnan hallinnollinen kokonaisvastuu on edelleen Juha Juvosella, jonka toimenkuvaan kuuluu jatkossa myös Tokio 2020 Olympiaprojekti, Kilpaurheilun ohjausryhmän työn koordinointi ja kansainvälinen kilpailutoiminta. Kilpagolf on hyvässä nosteessa, ja Juvonen toivookin lisääntyvää aktiivisuutta kaikilla tasoilla.

”Nyt voi todellakin sanoa, että rauta on kuuma. On siis hyvä hetki takoa. Haastan kaikki suomalaiset golfarit ja golfyhteisöt kilpagolftalkoisiin. Tarvitsemme lisää ja uusia esikuvia. Tarvitsemme kannustajia ja kumppaneita, joiden tuella teemme uusia golfin urotekoja. Viedään yhdessä Suomi Golf huipulle!”

Muutostyö ja uudet painotukset ovat saaneet hyvää vastakaikua myös Olympiakomitean suunnalta, ja onkin mielenkiintoista nähdä, riittävätkö nyt tehdyt toimenpiteet nostamaan golfin Huippu-urheiluyksikön järjestelmätuen piiriin.

Golfliiton kilpaurheilupuolen henkilöstövalinnat, kuten myös valmennusryhmiin valittavat tukiurheilijat, vahvistuvat joulukuun alkuun mennessä.