SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Etelä-Afrikan maajoukkueleiriin mahtuu aurinkoa ja pitkiä harjoituspäiviä

GolfliittoKilpagolf19. Helmikuuta 2018

27 amatööri- ja ammattilaispelaajaa valmistautuu kauteen kahden viikon ajan Afrikan auringon alla. Leirillä niin ohjelma kuin sääntörikkomusten seurauksetkin ovat tiukkoja.

Kun Suomessa on kylmin talvi, on Etelä-Afrikassa kesä – ja ihanteelliset olosuhteet golfiin. 27 Suomen maajoukkuepelaajaa ja ammattilaista saapui sunnuntaina Pinnacle Pointin golfkeskukseen Mossel Bayhin, jossa edessä on kaksiviikkoinen harjoitusleiri. Kapkaupungista kentälle on noin neljän tunnin automatka läpi loputtomien viini- ja hedelmätarhojen ja viljelysmaiden.

”Hinta-laatutaso on täällä loistava. Tällä hinnalla emme saa mistään vastaavia harjoitusolosuhteita. Matka on pitkä, mutta toisaalta aikaeroa ei ole”, sanoo Golfliiton päävalmentaja Fredrik Jendelid, joka tutustui paikkaan jo toimiessaan Itävallan päävalmentajana.

Jendelid vie suojattinsa säännöllisesti hyvien harjoitusolosuhteiden ääreen. Tammikuussa maajoukkue leireili Floridassa ja huhtikuussa edessä on Links-leiri Skotlannissa.

Yli 30 henkinen ryhmä

Olosuhteet oivat ihanteelliset ja ne hyödynnetään hyvin. Pelaajat huhkivat sekä itsenäisesti että ohjatusti lajiharjoitusten parissa kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä. Kun päälle lisätään alkuverryttelyt ja fysiikkaharjoitukset, nousee kokonaisrasitus korkeaksi.

Suomalaiset saapuivat kentälle pitkän, yli vuorokauden matkustamisen jälkeen sunnuntaina illansuussa.

Pelaajia leirillä on 27. Heistä ammattilaisia on neljä; Sanna Nuutinen, Leena Makkonen, Tiia Koivisto ja Oliver Lindell. Nuorimmat pelaajat ovat 14, vanhemmat käyvät neljättä kymmentä. Eri kehitysvaiheessa olevien pelaajien on harjoiteltava erilailla, joten jokaisen pelaajan valmennuksellisen rungon muodostaa henkilökohtaisen valmentajan kanssa tehty suunnitelma, johon maajoukkueen valmennusjohto antaa mahdollisuuksien mukaan lisäarvoa omalla panoksellaan.

”Seuraamme pelaajien palautumista ja sopeutumista harjoitusrytmiin erityisellä seurantaohjelmalla ja sykemittarien avulla”, kertoo mukana oleva fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja Matti Lindholm.

Leirin alussa sovittiin säännöistä, tavoitteista ja toimintamalleista.

Päävalmentaja Jendelidin ja Lindholmin lisäksi valmennuksesta vastaavat Mikael Mustonen, Pasi Purhonen ja Juha Skyttä.

Mukana on myös varusmiespalvelustaan suorittavat Martin Plukka, Jonatan Jolkkonen, Eetu Isometsä, Eemeli Järvinen sekä Santeri Lehesmaa. Lehesmaa palvelee Upinniemessä, mutta Urheilukoulussa palvelevien pelaajien kustannuksista vastaa Puolustusvoimat.

Tiukka aikataulu ja kovat tavoitteet

Leirin ensimmäisenä aamuna päävalmentaja Jendelid kävi läpi leirin ohjelman, vaatimukset, odotukset ja yleiset toimintamallit. Lyhyessä ajassa kävi selväksi, että vaikka harjoittelu Etelä-Afrikan auringossa tapahtuu hymyssä suin, on yhtyeisissä säännöissä, aikatauluissa ja tavoitteissa syytä pysyä. Leirillä ollaan treenaamassa, ei lomailemassa.

Sääntörikkomuksista sovittiin rangaistukseksi julkinen lauluesitys. Toisesta rikkomuksesta seurauksena on täydentää lauluesitys tanssilla.

Leirin alussa jokainen pelaaja myös käy henkilökohtaisen keskustelun valmennusjohdon kanssa, jotta lähtökohdat ovat kaikille selvät ja henkilökohtainen harjoitusohjelma osataan rakentaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Leirin jälkeen jokaisen pelaajan pitää yhdessä valmennusjohdon kanssa pystyä nimeämään tarkat kehityskohteet ja tavoitteet alkavalle kaudelle.

Avaustilaisuudessa myös pelaajat pääsivät ääneen. Harjoittelumotivaatio tuntuu olevan kova, kysymykset koskivat lähinnä kuntosalin sijaintia ja sitä, kuinka paljon omatoimisesti voi treenata. Pelihalujakin on, mutta tässä vaiheessa kautta pääpaino on harjoittelussa.

Myös valmennuksen suuntaan oli lupa esittää toiveita ja antaa palautetta. Pelaajista 15 oli mukana tammikuisella Floridan leirillä, jonka pohjalta valmennuksen suuntaan esitettiin toiveita.

”Jos me vaadimme paljon pelaajilta, pitää meidän vaatia yhtä paljon itseltämme. Valmennusjohto kokoontuu joka ilta käymään läpi leirin yleisen tilanteen, yksittäisten pelaajien tilanteen ja tarkastelemaan omaa toimintaansa”, Jendelid sanoo.

”Ohjelma on tiukka, mutta ei täällä suu irvessä väännetä. Kyllä harjoittelusta saa enemmän irti, kun mieliala on positiivinen ja kaikilla on kivaa”, Jendelid muistuttaa.

Ensimmäisenä päivänä pelaajat tutustuivat vallitseviin olosuhteisiin ja ottivat tuntumaa lyöntipintoihin itsenäisesti. Jokaisen oli kuitenkin harjoiteltava vähintään puolen tunnin ajan erikseen määriteltyjä pelin osa-alueita, jotta edellytykset tiukempien harjoitusten aloittamiseen myöhemmin olisivat mahdollismman hyvät.

Yksi välipäivä ohjelmaan on mahdutettu. Se vietetään safarilla, Afrikassa kun ollaan. Kaikille on luvassa paikka maastoautossa, ellei tilille ole rapsahtanut kolmatta sääntörikkomusta, josta seuraava rangaistus on kiertää safari kävellen.