SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Ilta täynnä palkintoja ja aplodeja – Vuoden golfseuraksi Kartanogolf

Pelaajalle14. Tammikuuta 2023

Suomen Golfliitto palkitsi lauantaina 14.tammikuuta pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa kaikkiaan parikymmentä ansioitunutta ja menestyksekästä toimijaa lajin parista menneeltä vuodelta. Ilta alkoi arvokkaasti Hall of Fame -kunniagallerianimityksillä ja päättyi perinteisesti Vuoden Golfseuran julkistamiseen.

Suurin osa palkituista oli paikan päällä vastaanottamassa pokaalejaan, mutta iltaan mahtui myös monta yllätystä sillä palkituille ei etukäteen kerrottu mistä kunniasta oli kyse. Yksi illan yllättyneimmistä oli kolme pystiä pokannut Kartanogolf. Lämpimät onnittelut kaikille palkituille!

Suomen Golfgaalassa 2022 palkitut:

HALL OF FAME
Golfin Hall of Fame -kunniagalleriaan nimettiin neljä uutta henkilöä:

#17 Kosti Kuronen, elämänurakategoria
Kosti Kurosen voidaan sanovan olevan Suomen tuotteliain golfkenttäarkkitehti. Hän on vaikuttanut merkittävästi Suomi Golfin kehitykseen ja 1990-luvuilla Suomen golfkentistä mikä osaltaan mahdollisti useiden golfyhteisöjen toiminnan alun. Lisäksi Kuronen on suunnitellut golfkenttiä Viroon ja Espanjaan.

#18 Riikka Hakkarainen, pelaajakategoria
Riikka Hakkarainen on yksi Suomen menestyneimmistä golfareista. Hän voitti toisena suomalaisnaisena Euroopan kiertueen osakilpailun vuonna 2006. Ammattilaisurallaan hän on voittanut neljä kansainvälistä kilpailua sekä koko Telia Tour -kiertueen rankingin vuonna 2002. Hänellä on lukuisia Euroopan kiertueen Top10-sijoituksia ja parhaana vuonna hän sijoittui kiertueen kokonaisrankingissa yhdeksänneksi.Amatöörinä Hakkarainen edusti Suomen useissa kansainvälissä kilpailuissa ollen mm. Junior World Championissa paras eurooppalainen ja kolmas European Amateur Masterissa sekä British Girls Championissa. Urallaan hän on voittanut yhdeksän SM-mitalia, joista ensimmäisen 14-vuotiaana.

Riikka Hakkarainen

#19 Mikko Ilonen
Suomalaisen ammattilaisgolfin tienauraaja Mikko Ilonen on kansainvälissä voitoilla ja ansiotuloilla mitattuna menestyksekkäin suomalainen miesgolfari. Hän on voittanut viidesti Euroopan kiertueella ja pelannut 14 kertaa majorturnauksissa, joissa paras sijoitus oli PGA Championshipin 7.sija vuonna 2014. Ilonen on ainoana suomalaisen voittanut The Amateur Championshipin vuonna 2000. Amatööriajan Suomenmestaruuksista on kirkkain mitali SM-lyöntipelimestaruus vuodelta 1999. Amatöörien MM-kilpailuissa hän edusti Suomea vuosina 1998 ja 2000 ollen vuoden -98 kisojen henkilökohtaisissa tuloksissa toinen.

Mikko Ilonen

#20 Antti Peltoniemi, elämänurakategoria
Antti Peltoniemi on vaikuttanut taustavoimana lähes 40 vuotta. Hänen panoksensa lajin luottamustoimissa on poikkeuksellisen merkittävä ja hän on ollut pitkäjänteisesti kehittämässä lajia eteenpäin. Hän oli perustamassa kotiseuraansa Etelä-Pohjanmaan Golfia, jossa toimi vuosikymmeniä puheenjohtajana ja hallituksessa. Peltoniemi oli Suomen Golfliiton puheenjohtaja 8 vuotta ja hallituksen jäsenenä yhteensä 20 vuoden ajan. Kansainvälisellä tasolla hän on toiminut Suomen Olympiakomiteassa, Maailman Golfliitossa (IGF) ja Euroopan Golfliitossa (EGA) ollen muun muassa toistaiseksi ainoa EGA:n suomalainen puheenjohtaja.

ELÄMÄNURA-PALKINTO
Ilpo Nurminen

Tämä henkilö on vetänyt kiertuepäällikkönä muun muassa Haastajakiertuetta ja Finnish Junior Touria. Hän on ollut kilpailupuolen teknisenä avustajana (logistiikka, tekniikka, kuljetus) vuodesta 2002 lähtien ja on edelleen mukana suorastaan korvaamattomana talkootyöläisenä.

Elämänurapalkinto on muutamien vuosien välein jaettava erityispalkinto pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä toiminnasta golfin eteen. Golfgaalan Elämänura-palkinnon on aikaisemmin saanut kahdeksan henkilöä.

ELIITTIMERKKI
#49 Krista Junkkari, Koski-Golf

Eliittimerkki annetaan pelaajalle, joka on kerännyt kilpailuista eliittimerkkipisteitä vähintään 25. Pisteitä annetaan sekä kansallisista että kansainvälisistä menestyksestä.

FINNISH AMATEUR RANKING-VOITTAJAT
Anna Backman, Kanava Golf
Antti-Jussi Lintunen, Pickala Golf Club

PARAGOLF-RANKING
Gross: Tero Peltola, Tarinagolf
Nett: Hannu Eronen, Keimola Golf
Stableford: Jan-Mikael Holm, Porin Golfkerho

VUODEN PARAGOLFARI
Tero Peltola, Tarinagolf

Respecta Tourin Gross-rankingvoiton lisäksi Tero Peltola on lyöntipelin suomenmestari. Hän edusti paragolfin EM-joukkueessa Suomen sijoittuessa 11:ksi. Lisäksi hänet kutsuttiin pelaamaan EDGA:n RSM Play Off -finaaleihin Englantiin kolmen muun suomalaispelaajan kanssa. Kotiseuransa Tarina Golfin kapteenin roolissa Tero tuo paragolfia näkyväksi ja ulkomailla kilpaillessaan hän tuo Suomea ylpeästi esille.

VUODEN MID-PELAAJAT, RANKING-VOITTAJAT
Milla Hallanoro, Pickala Golf Club
Henrik Kontro, Peuramaa Golf Hjorthlandet

VUODEN GOLFSENIORIT, SGS RANKING -VOITTAJAT
Gitta Kauppi, Helsingin Golfklubi
Matti Moilanen, Muuramen Golfseura

FINNISH JUNIOR AMATEUR RANKING-VOITTAJAT
Anastasia Hekkonen, Helsingin Golfklubi
Elmo Gerkman, Nurmijärven Golfklubi

VUODEN TYTTÖJUNIORI, FGMA-PALKINTO
Anastasia Hekkonen, Helsingin Golfklubi

Finnish Junior Amateur Ranking -voitto, European Young Masters jaettu 5.sija, R&A Girls Amateurin T17.sija, FIJC U16-sarjan voitto, FJT2-osakilpailuvoitto.

VUODEN POIKAJUNIORI, HEIKKI VAISTE -PALKINTO
Arttu Kulmala, Aura Golf

Finnish Junior Amateur Rankingissa paras alle 18-vuotias, Reikäpeli SM-pronssi U18, Lyöntipeli SM-hopea U18, neljä TOP10-sijoitusta Finnish Junior Tourilla

KAUDEN TULOKAS, HANNU TARMIO -PALKINTO
Ville Virkkala, Espoon Golfseura

Ville Virkkala on noussut viime kauden aikana mukaan poikien edustusjoukkueen vakiokalustoon. Hän saavutti hyviä sijoituksia kansainvälisissä amatöörikilpailuissa, parhaina saavutuksina R&A:n Boys Amateurin jaettu 17.sija ja Finnish Junior Tourin ensimmäisen osakilpailun voitto.

VUODEN JUNIORITOIMIJA
Teemu Karvonen, Oulun Golfkerho

Teemu Karvonen on Oulun Golfkerhon kantava voima junioritoiminnan organisoinnissa. Hän on seuran pro, mutta tekee vapaaehtoistyötä muun muassa organisoiden 24h-tapahtuman. Teemu on myös pohjoisen alueen kilpailupäällikkö ja erityisesti vuoden 2022 Future Tourin kilpailut ovat saaneet loistavaa palautetta hyvistä järjestelyistä.

VUODEN JUNIORIKILPAILUJEN JÄRJESTÄJÄ
Kankaisten Golf

Seura järjesti junioreiden SM-joukkuekilpailut onnistuneesti. Vapaaehtoiset olivat kilpailun kantava voima ja kilpailu sai erinomaista palautetta.

VUODEN KILPASEURA
Pickala Golf Club

Pisteisiin lasketaan mukaan Golfliiton kaikkien kilpailusarjojen rankingpisteet. Pickala Golf Club on hallinnut kategoriaa suvereenisti – tämä vuosi on jo sen 11.voitto, kun palkinto on jaettu 12 kertaa.

VUODEN GOLFTAPAHTUMA
Kime4Kids

Kime4Kids on Tarinagolfissa vuodesta 2010 lähtien 11 kertaa järjestetty legendaarisen jääkiekkoilijan Kimmo Timosen käynnistämä hyväntekeväisyystapahtuma, jolla on kerätty yhteensä peräti 698 650 euroa. Kime4Kids-yhdistyksen tarkoituksena on tukea aatteellisesti ja taloudellisesti Kuopion seudun lasten ja nuorten terveyttä ja urheiluharrastustoimintaa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi Kime4Kids järjestää urheilutapahtumia, leirejä, retkiä ja juhlia hyväntekeväisyystoimintana. Kansainvälisestikin tunnettu tapahtuma kerää vuosittain Tarinagolfin molemmat kentät täyteen Kime4Kidsin ystäviä: julkisuuden henkilöitä ja yrityksiä kilpailemaan hyvän asian puolesta. Vuonna 2022 lahjoituskohteena oli Kuopion Yliopistollisen sairaalan lasten- ja nuortenpsykiatria, jolle tapahtuma keräsi ennätykselliset 121 000 €.

NAISYSTÄVÄLLISIN GOLFYHTEISÖ, ARJA SIPRONEN -PALKINTO
Kartanogolf

Voittaja lasketaan Pelaaja Ensin -jäsenkyselyn naisten asiakaskokemuksen yhteistulosten perusteella. Vaikuttavia kategorioita ovat naisten yleinen asiakaskokemus, caddiemasterpalvelut, klubitalon siisteys, ravintolapalvelut sekä tapahtumiin tervetulleeksi tunteminen.

VUODEN TUOMARI
Pekka Lindroos, Suur-Helsingin Golf

Pekka Lindroos on toiminut liittotuomarina usean vuosikymmenen ajan ja vuonna 2022 lukuisissa kansainvälisissä ja kotimaisissa tuomaritehtävissä sekä nimettynä että vapaaehtoisena tuomarina. Lisäksi hän on ollut sääntötoimikunnan jäsen vuodesta 1988 lähtien toimien myös useana vuonna toimikunnan puheenjohtajana.

VUODEN URHEILUTEKO, JALO GRÖNLUND -PALKINTO
Kiira Riihijärvi, Virpiniemi Golf Club

Haastajakiertue Epson Tourin osakilpailun voitto, yksi 2. sija ja kokonaisrankingin 4. sija, jolla Kiira saavutti kortin naisten kovimmalle kiertueelle LPGA Tourille.

VUODEN GOLFTEKO
Åland 100 Ladies Open

Ålands Golf Clubin ja koko saaren yhteinen ponnistus loi upean ja ikimuistoisen LET-tapahtuman, joka hurmasi sekä pelaajat että yleisön.

YMPÄRISTÖPALKINTO, VEIKKO SALLI -PALKINTO,
Kartanogolf

Kartanogolf voitti kenttä- ja ympäristötoimikunnan sekä Veikko Sallin yksimielisellä päätöksellä. Yhteisö on tehnyt pitkäaikaista vahvaa työtä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Kentällä on yli 100 linnunpönttöä, joihin on tehty seurantaa, rengastusta ja huoltoa yli kahdeksan vuoden ajan. Vuonna 2022 kentälle asennettiin uudehko innovaatio: pääskyhotelli. Kentälle on lisäksi perustettu kaksi kukkaniittyä ja kentällä on myös hyönteishotelleja.

VUODEN PR-TEKO
JVG Mun Tapa Pelata

Suomen musiikkitaivaan kirkkaimpiin tähtiin kuuluva duo on jo pitkään tuonut golfia monipuolisesti esiin tekemisissään ja hehkuttanut lajia nuorelle yleisölle. Rakkaus golfiin näkyy ja kuuluu myös uudella Mun tapa pelata -albumilla.-

VUODEN MEDIA
Nelonen Media

Nelonen Median Ruutu-palvelu on ollut merkittävä yhteistyökumppani Suomen Ladies European Tourin televisioinnin mahdollistamisessa kaksi vuotta peräkkäin. Ottamalla koko Ladies European Tourin ohjelmistoonsa Ruutu on helpottanut huippugolfin ja naispelaajiemme otteiden seuraamista ympäri maailmaa.

VUODEN GOLFSEURA
Kartanogolf

Aktiivinen toimija alueellaan, joka tuo golfia kaikkien ulottuville  yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Yhteisössä pelaajatyytyväisyys on korkealla ja panostukset uusjäsenhankintaan onnistuneet. Monimuotoista ympäristötyötä kehitetään pitkäjänteisesti ja monipuolisesti.

Vuoden golfseura on valittu vuodesta 1995 alkaen. Valinta perustuu 22 eri kategorian pisteytykseen, jossa osa-alueita on mm. nais- ja junioritoiminta, jäsenmäärien kehitys, kilpaurheilu ja yhteiskuntavastuu. Kolmen finalistin joukossa olivat myös Lahden Golf ja Raahentienoon Golf.

Kartanogolf Joroisista tyhjensi lähes koko palkintopöydän kolmella tunnustuksellaan, kirkkaimpana Vuoden Golfseura.