SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Team Finland Australian valloituksella

Kilpagolf24. Tammikuuta 2023

Neljä Team Finland -pelaajaa Katri Bakker, Henni Mustonen, Jaapo Jämsä ja Markus Luoma starttasivat juuri ennen vuoden vaihdetta kohti Australiaa yhdistetylle treeni- ja kisamatkalle. Suomalaisväriä lisäämässä oli myös Tyko Tuohimaa maajoukkueryhmien ulkopuolelta.

Australia valikoitui kohteeksi hyvien olosuhteiden ja kontaktien vuoksi.

”Australia ja sen kovatasoiset amatöörikisat ovat hyvä paikka parhaille amatööreillemme. Olemme tehneet yhteistyötä australialaisten kanssa jo muutamia vuosia. Yhteydenpidon lisäksi Suomessa on ollut heidän valmentajiaan kouluttamassa. Valmentaja Jussi Pitkänen oli isossa roolissa järjestelyissä omien kontaktiensa kautta. Kokonaisuus on toiminut erinomaisesti, ja Australia on mahdollinen kohde tulevaisuudessakin”, valmennuskoordinaattori Eero Kangasniemi taustoittaa.

Koko porukka kuvassa: Markus Luoma, Tyko Tuohimaa, Henni Mustonen, Jaapo Jämsä ja Katri Bakker.

Viimeisen viikon ollessa käynnissä Henni Mustonen summasi kokemusta koko porukan puolesta seuraavasti:

”Terveisiä Australiasta! Meillä on ollut huikeat kolme viikkoa täällä ja vielä jäljellä osalla porukasta, Markus ja Tyko lähtivät jo kotiin. Reissu on ollut ensinnäkin todella hyvä kokemus golfillisesti, mutta muutenkin tärkeä ja opettavainen reissu. Asuinpaikkoinamme on ollut Melbourne ja Sydney.

Olemme pelanneet kolme kisaa ja vielä yksi edessä tällä viikolla.

Yleisesti kilpailut ovat olleet tasokkaita, miehissä ja naisissa molemmissa ollut monia amatöörirankingin top50-pelaajia. Pelaajia on ollut Australian lisäksi myös esim. Japanista, Koreasta, muualta Aasiasta ja USAsta.

Kisat todella hyvin järjestetty ja kentät erinomaisessa kunnossa. Ausseilla täällä hyviä kisoja ympäri vuoden ja pelaajia on niin paljon, että taso on korkealla, suunnilleen sama kuin Euroopassa. Osa heistä on pelannut kilpailuita vain Australiassa.

Alkureissusta harjoittelimme Melbournessa Spring Valley -kentällä ja päästiin myös Australian Golfliiton viralliseen treenipaikkaan Sandringham Golf Clubille treenaamaan. Ensimmäisinä päivinä 9 tunnin aikaero vaikutti arkeen aika paljon, mutta viikon jälkeen alkoi saamaan rytmistä kiinni. Alussa myös itse kullakin oli vähän sairastelua.

Ensimmäisessä kisassa, Australian Master of the Amateur, Katri pelasi hyvin sijoittuen jaetulle 16. sijalle. Me muut missasimme cut-rajan ja keskityimme harjoittelemaan.

Toisessa kilpailussa, Australian Amateurissa, Katri jatkoi hyviä otteitaan ja oli jaetulla 12. sijalla, Markus hienosti jaettu 9. Myös Tyko teki cutin, sijoittuen jaetulle 40. sijalle. Maisemat Australian Amateurin kentällä oli huikeat kun kisa pelattiin aivan rannalla kahdella kentällä.

Kolmannessa kisassa, Avondale Amateurissa, Henni ja Jaapo läpäisi cut-rajan. Loppusijoituksina Henni jaettu 12. ja Jaapo jaettu 47.

Tällä viikolla Hennillä, Katrilla ja Jaapolla on vielä edessä New South Wales Amateur, joka on reikäpelikilpailu kahdella kentällä Sydneyssä. Viikonloppuna pelattiin harkkarundit Ryde-Parramatta ja Pennant Hills -kentillä. Kisa alkaa maanantaiaamulla meidän osalta lyöntipelikarsinnalla.  Tuloksia voi seurata TÄSTÄ.

Olosuhteet ovat olleet vaihtelevia, välillä satanut runsaasti vettä ja välillä ollut todella kuumia päiviä. Kaikilla kisakentillä ei välttämättä ole rangea ollenkaan, tai esimerkiksi vain rautalyönnit sallittu. Niin sanotusti rangekulttuuria täällä on paljon vähemmän kuin Euroopassa, siellä voi sanoa että kaikilta kentiltä löytyy range lähipelialueineen, mutta täällä pitkien mailojen harjoittelu on vaikeampaa kun ei ole välttämättä rangea ollenkaan. Kentät ovat tähän asti olleet aika kovia ja greenit nopeita ja kovia. Lähipelissä tarvitaan pehmeitä käsiä.

Reissaaminen on ollut huikeata ja meillä on ollut hyvä porukka kasassa! Reissu aloitettiin Melbournessa 10 päivän ajan, jossa pelattiin ensimmäinen kisa. Asuimme kisan järjestämässä huoneistohotellissa. Sen jälkeen lennettiin Sydneyyn 7.1 ja siellä pelattiin Australian Amateur ja Avondale Amateur.

Täällä Sydneyssä ollaan asuttu ensimmäisellä viikolla Airbnb:ssä Maroubrassa aivan rannan tuntumassa. Siellä oli siistiä mennä rundin jälkeen rannalle kävelylle ja uimaan mereen tai merialtaaseen. Yllätyksiltäkään ei olla vältytty – yhtäkkiä meiltä peruttiin Avondale Amateurin kämppä ja piti löytää uusi. Löydettiin uusi Airbnb ja kun päästiin perille niin se olikin täysi läävä. No onneksi saatiin nopeasti uusi hyvä omakotitalo vähän kauempana kentästä. Heti ovella tosin odotti golfpallon kokoinen tarantella ja sisällä pari pienempää hämähäkkiä, mutta muita otuksia ei onneksi ole näkynyt.

Australia on superhieno maa ja ihmiset ovat todella ystävällisiä ja saattavat vain kadulla tulla juttelemaan. Melbourne on enemmän kaupunkimainen kaupunki, kun taas Sydney on aivan erilainen rantoineen. Osa meistä kävi Bondi Beachilla ja muutamalla muulla rannalla. Sydneyn keskustassa on myös vierailtu ja Sydneyn oopperatalo tietenkin käyty katsastamassa. Heti tuli vaikutelma, että tänne haluaa tulla uudestaan!

Tästä reissusta olisi tarkoitus tehdä jokavuotinen. Iso kiitos vielä Jussi Pitkäselle, joka järjesti harjoituspaikat sekä pelipaikat kisoihin sekä Golfliitolle, joka on tukenut matkaamme ja kaikille muillekin, jotka auttoivat.”

Katri, Jaapo ja Henni kisaavat vielä tällä viikolla New South Wales Amateurissa.