SUOMEN
GOLFLIITTO

Ajankohtaista

Loppukiri Pariisin alkanut – naisissa äärimmäisen jännittävä tilanne

Kilpagolf12. Kesäkuuta 2024

Pian saadaan varmuus minkä kokoisella golfjoukkueella Suomi lähtee Pariisin olympialaisiin heinä-elokuun vaihteessa. Golfin olympiarankingin viime hetket ovat käsillä – miesten ranking sulkeutuu ensi viikolla 17.6. ja naisten 24.6.

Kumpaankin sarjaan otetaan 60 parasta pelaajaa maakiintiöt huomioiden. Maailmanlistan top 15 -pelaajat ovat oikeutettuja pelipaikkaan – kuitenkin niin, että kustakin osallistujamaasta voi olla enintään neljä pelaajaa edustettuna. Loput pelaajat täydentyvät maailmanlistan perusteella siten, että top 15:n ulkopuolella osallistujia kustakin maasta voi olla korkeintaan kaksi.

Miesten osalta tilanne on suomalaisittain suhteellisen selvä. Sami Välimäki on varmistanut paikkansa, ja on nyt olympiarankingissa 34. sijalla. Nokialaisen kaveriksi Pariisiin on vielä oljenkorsi Tapio Pulkkasella, joka on 62. eli toisella varasijalla olympiarankingissa. Suoran paikan lunastaminen vaatisi käytännössä voittoa tai huippusijoitusta tällä viikolla Challenge Tourilla. Hänen lähettyvillään rankingissa olevat pelaajat Fabrizio Zanotti (60.) ja Joel Girrbach (61.) eivät pelaa tällä viikolla. Mukaan päässeiden pelaajien poisjäänti Pariisista voi myös tuoda pelipaikan myöhemmin.

Naisten olympiakokoonpano on kevään aikana ollut äärimmäisen tasainen rankingeissa kolmikon Matilda Castren, Ursula Wikström ja Noora Komulainen välillä. Parin viikon ajan touko-kesäkuun vaihteessa kukaan suomalaisista ei ollut olympiarajan sisällä, mutta nyt tilanne näyttää taas valoisammalta. Viime viikon onnistumiset Ruotsissa nostivat Komulaisen Suomen uudeksi ykköseksi maailmanlistalla, ja myös Wikström kohenteli asemiaan kakkosena ja otti eroa Castreniin. Olympiarankingissa Komulaisen sijoitus on 52. ja Wikströmin 58. Sama kaksikko edusti Suomen Rion olympialaisissa vuonna 2016.

Seuraavien kahden viikon aikana molemmat naiset pelaavat Euroopassa, ja voivat siten vankistaa asemiaan Pariisiin. Castrenilla on tällä viikolla mahdollisuus LPGA-kiertueella nostaa osakkeitaan, sillä erot ovat edelleen suhteellisen pieniä ja yksikin onnistunut kisa voi heilauttaa tilanteen nopeasti.

Jännitettävää siis riittää viime metreille asti!

Olympiaranking miehet ja naiset: https://www.igfgolf.org/olympic-golf-ranking/overview

Wikström ja Komulainen edustivat Suomea Rion olympialaisissa 2016. Miesten sarjassa pelasivat Mikko Ilonen ja Roope Kakko.

Pariisissa miesten kilpailu pelataan 1.-4.8. ja naisten kilpailu 7.-10.8.

Kisakenttänä on Pariisin liepeillä sijaitseva Le Golf National, Ryder Cupistakin vuodelta 2018 tuttu vaativa kisa-areena. Pelimuotona on henkilökohtainen 72 reiän lyöntipeli ilman cutia. Voittajille on luvassa olympiamitalit sekä pelipaikkoja major-kilpailuihin.